Argánolaj

coconut_ikonok_veglegesek-0785%-ban telítetlen zsírsavakból álló marokkói olaj, amely nagy mennyiségben tartalmaz F-, E-vitamint és antioxidánsokat, és igen hatékony a bőr és a haj megújításában.

 

A marokkói argánfa gyümölcsének olaja esszenciális zsírsavak, fitoszterolok, polifenolok, szkvalen, természetes karotionidok és antioxidánsok egyedi keveréke. A természetes olajok közül a legnagyobb mennyiségben tartalmaz E-vitamint. Lassítja a sejtek öregedését, fokozza a bőr rugalmasságát, és optimalizálja vízháztartását. Fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatása révén gyógyítja a kiütéseket, irritációkat. Megújítja a sérült hajszerkezetet, újra rugalmassá teszi a fürtöket.

Búzacsíraolaj

coconut_ikonok_veglegesek-08

Ez a remek antioxidáns- és fitoszterin-forrás sok olyan tápanyagot tartalmaz koncentráltan, amelyek segítik az új sejtek képződését, táplálják és védik a bőrt.

 

A búzacsírából nyert olaj azért különleges, mert összetételében majdnem azonos az emberi bőrzsírral. Ezért főleg a zsírhiányos, érett bőr ápolására használják: látványosan javítja a bőrtónust. De a szennyezett és enyhén mitesszeres bőr is meghálálja az ásványi anyagok, a klorofill, a kimagasló mennyiségű E-vitamin és a telítetlen zsírsavak bevitelét. Körömápoláshoz, napozás után, vagy hidratáló krémként egyaránt használhatjuk. Regeneráló hatása mellett gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása is van.

 

Jojoba olaj

 

Az A-, E- és F-vitaminban gazdag olaj a száraz és zsíros bőr problémáját egyaránt megoldja, mivel normalizálja a faggyútermelést, és védőréteget képez a bőrön.

A jojoba nevű gyümölcs magjának olaja összetételében hasonlít az emberi faggyúéhoz, ezért gyakran használják zsírhiányos bőr táplálására. De a túlzott faggyúkiválasztódás esetén is kiválóan használható, mivel normalizálja a faggyútermelést. Megőrzi a bőr természetes savas rétegét, és a benne található keramidok betakarják a bőrsejteket, így szabályozva a hidratálást. Antibakteriális és gyulladásgátló hatása miatt is hatékony a pattanások ellen, de ráncok és a narancsbőr esetén is jó szolgálatot tesz. Nyugtatja az irritált bőrt, megállítja a baktériumok szaporodását, ezért ekcéma vagy pikkelysömör esetén is használatos.

 

Kakaóvaj

coconut_ikonok_veglegesek-01

A magas zsírtartalmú természetes hidratálószer védelmet nyújt a környezeti ártalmakkal szemben, és lassítja a bőr öregedését.

„Az istenek eledele”, a kakaóbab feldolgozásával létrejövő zsíros anyag magas E-vitamin és polifenoltartalma révén megakadályozza a szabad gyökök kialakulását, lassítva a bőr öregedését. De gazdag telítetlen zsírsavakban, fehérjékben, vitaminokban, foszforban, káliumban és mangánban is. Hosszan tartó hidratálást biztosít, és elősegíti a sebgyógyulást, ezért ekcéma és pikkelysömör gyógyítására is ajánlott. Kozmetikum-alapanyagként segít abban, hogy a többi hatóanyag mélyebbre tudjon beszívódni. Intim síkosítóként és napozáshoz is használják, segít a barnulásban.

Kókuszolaj

A kókuszolaj 92%-a telített zsírsav, ami nemcsak a táplálkozásban, de a bőr táplálásában és fertőzéseinek kezelésében is kiemelkedővé teszi.

Igen magas laurinsav-tartalmának (43,2%) köszönhetően a kókuszdió húsából préselt szűz, finomítatlan kókuszolaj illata kellemesen kókuszos. Rengeteg antioxidánst tartalmaz, így regenerálja a bőr sejtjeit, puhává teszi a bőrfelszínt, anélkül, hogy zsírosítaná, és pusztítja az öregedési folyamatokat beindító szabadgyököket. A zsírsavak (laurinsav és kaprilsav) és az antioxidánsok együttes „fellépésének” köszönhetően jelentős a baktérium- és gombaölő hatása; fertőzéseket is gyógyíthatunk vele, mert nemcsak a szövet megújulását segíti, de védőréteget is képez a bőrön.

Körömvirágolaj

A népgyógyászatban évszázadok óta ismert növényi kivonat a sebek, a száraz, kirepedezett bőr és a gyulladásos folyamatok megbízható segítője.

 

A kerti körömvirág virágzatának napraforgó-olajos kivonata flavonoidokat, karotin- és xantofil festékanyagokat és antimikrobiális hatású illóolajat tartalmaz, ezért gyulladáscsökkentő és sebgyógyulást elősegítő hatása igen magas. Ezért nemcsak a mindennapi bőrápolásban hasznos, hanem akut gyulladásos folyamatok és sebek kezelésére is. A kivonathoz szükséges napraforgóolaj a bőr ápolásához kulcsfontosságú esszenciális zsírsavakkal (linolsavval és alfa-linolénsavval) egészíti ki a körömvirág hatását, ezért száraz, sebes vagy kirepedezett bőrre is érdemes kenni.

Kukoricakeményítő

A selymes tapintású por főleg a a konyhából ismert sűrítőanyagként, pedig természetes tisztítószerként és szárító hatású kozmetikai alapanyagként is használható.

 

A kukoricából előállított kukoricakeményítő a glükóz egyik polimere, színtelen, szagtalan fehér por. Az élelmiszeriparban sűrítésre, dúsításra használják. Kozmetikai tisztaságú változata a poralapú kozmetikumok, pl. a hintőporok alapvető alapanyaga, mivel segíti a por állagú összetevők tapadását. Szárító hatású, ezért zsíros bőrre ajánlott. Igen jó nedvszívó, ezért dezodoroknak is fontos összetevője.

Makadámdió olaj

Még az extra szűz olívaolajénál is magasabb arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, bőrtápláló hatásai mellett mérsékli a bőrvörösséget és a gyulladásokat is.

 

Az Ausztráliában élő makadámdió fa csonthéjas termésének olaja. Összetevői közül a legfontosabb az olajsav és a palmitoleinsav, együtt az olaj mintegy 80%-át adják. Mindkettő megtalálható a bőrünket védő faggyúban is. Kiváló bőrtápláló, bőrpuhító tulajdonságú, és lassítja a bőr öregedési folyamatait. Érzékeny bőrűeknek sminkeltávolításra és kismamák-kisbabák bőrének ápolására is ajánlott. Gyulladáscsökkentő, bőrvörösség mérséklő hatása is van, ezért felgyorsítja a horzsolások gyógyulását, és mérsékli a terhességi csíkokat.

Mandulahéj-őrlemény

Természetes eredetű bőrradírozó anyag, amely intenzíven, mégis gyengéden tisztítja a bőrt.

A finomra őrölt mandulahéjat mechanikai bőrradírozó adalékként használjuk a kozmetikumainkban. A felületi dörzsölés eltávolítja az elhalt hámsejteket. Ezzel egy időben a dörzsölés fokozza a helyi vérkeringést, amitől az anyagcsere is intenzívebb lesz. Ezáltal a kozmetikum többi hatóanyaga mélyebben tud felszívódni, és intenzívebben hasznosul.

Mandulaolaj

Kedvelt bázisolaj a natúrkozmetikumok világában, de önállóan is jól használható valamennyi bőrtípus ápolására, csecsemők és kisgyermekek bőrére is.

 

A rózsafélék családjába tartozó mandulafa nemesített, édes ízű terméseiből állítják elő. Két legfontosabb zsírsavösszetevőjének, a linolsavnak és az olajsavnak fontos szerepe van a bőr védelmében és a bőrszárazság megszüntetésében. Enyhíti a viszketést és a gyulladásokat, és megnyugtatja, puhábbá teszi a bőrt, ezért különösen alkalmas az ekcémás bőr kezelésére. Alkalmas száraz, érdes felületekre is. Kiválóan vegyül illóolajokkal, sok proteint tartalmaz. Telítetlen zsírsav tartalma miatt védőréteget képez a bőrön, ezáltal óvja annak hidrolipid köpenyét a külső hatások – például a szél és a hideg – ellen. A benne lévő E-vitamin a levegőben található nehézfémeket köti meg.

 

Fehér méhviasz

coconut_ikonok_veglegesek-03Ez az állati eredetű viasz tápláló tulajdonságai mellett természetes konzisztencianövelő és enyhén emulgeáló hatású, ezért krémek, kenőcsök, rúzsok fontos alapanyaga.

 

A méhviaszt a méhek termelik a viaszmirigyükkel, hogy felépítsék belőle a lépet. Legfontosabb alkotóelemei a szabad zsírsavak, a szilárd alkoholok vegyületei és szénhidrogének, sárga színét a virágpor karotinjától és a propolisz flavonoidjaitól nyeri. A natúrkozmetikában használatos szerek közül a méhviaszban található a legtöbb tartósító vegyület, hatásuk az idő előrehaladtával sem csökken. Bőrpuhító-, feszesítő- és nyugtató hatású, sejtregeneráló, gyulladáscsökkentő, antiallergén. Védelmet biztosít a káros UV-sugárzás ellen.

Neemolaj

 

Egy trópusi olaj, amelyet főleg testápoló és higiéniás készítményekben, kézkrémekben és hajápolási termékekben használnak antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása miatt.

 

A neemolajat egy trópusi örökzöld fa olivabogyóra hasonlító termésének magjából préselik. Illata a pirított napraforgómagéhoz hasonlít. Zsírsavakban, E-vitaminban, valamint esszenciális aminosavakban gazdag. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása miatt irritációk, csípések, felületi sérülések esetén alkalmazható, vagy pattanások ellen. Nyugtatja a száraz, viszkető fejbőrt, csökkenti a korpásodást, erősíti a hajszálakat. Kitartó használatával visszaszorítható a körömgomba.

Olívamag-őrlemény

 Természetes eredetű bőrradírozó anyag, amely intenzíven, mégis finoman tisztítja és teszi selymessé a bőrt.

 

A finomra őrölt olívamaghéjat bőrradírozó adalékként használjuk a kozmetikumainkban. A felületi dörzsölés mechanikai úton eltávolítja az elhalt hámsejteket. Ezzel egy időben a dörzsölés fokozza a helyi vérkeringést, amitől az anyagcsere is intenzívebb lesz. Ezáltal a kozmetikum többi hatóanyaga mélyebben tud felszívódni, és intenzívebben hasznosul. A bőr friss és ragyogó lesz.

Őrölt cayenne-i bors

Egy fűszer, amely nem csak belsőleg gyógyít, de külsőleg is: felpezsdíti a vérkeringést, méregtelenít, érzéstelenít és táplál.

 

Neve ellenére nem bors, hanem egy nagyon csípős, a trópusokon termő paprikafajtának az őrleménye. Csípősségét egy kapszaicin nevű alkaloid okozza. A cayenne bors által okozott vérbőség  révén lokálisan felgyorsul az anyagcsere, így söpri ki a salakanyagot, a friss oxigént és a kozmetikumban lévő tápanyagokat pedig eljuttatja a sejtekhez. Méregtelenítő hatása miatt narancsbőr ellen is alkalmazzák. Gazdag C- és A-vitaminban, tartalmazza az összes B-vitamint. Segít a sebgyógyulásban, csökkenti a hegesedést, és megszünteti a pikkelysömör, a herpesz okozta fájdalmakat, mivel érzésteleníti a bekent felületet.

Őrölt fahéj

A kissé csípős ízű fűszer külsőleg a narancsbőr, az aknék, pattanások és a viszketéssel járó irritációk ellen hatásos.

 

A fahéj egyik fő hatásmechanizmusa a vérbőségfokozás, aminek révén a kozmetikumban lévő többi értékes hatóanyag intenzívebb hatást érhet el. A fokozott vérbőség továbbá kisöpri a salakanyagot, a friss oxigént és tápanyagot pedig eljuttatja a sejtekhez, így a bőrfelszín oxigénellátása is javul. Ezért a fahéjt sokszor használják narancsbőr ellen. De az arcápolás területén is hasznos, mivel táplálja is a száraz bőrt. Hatékonyan kezelhető vele az aknés, pattanásos bőr, az ekcéma, illetve a viszkető fejbőr.

Ricinusolaj

Leginkább a köröm, a haj, a szempilla és a szemöldög regenerálása miatt közkedvelt, de bőrfertőzések és már krónikus bőrproblémák ellen is kiváló.

 

A honi kertekben is fellelhető ricinus (avagy krisztuspálma) nevű növény magjából hideg sajtolással készült olaj. Gliceridek formájában tartalmazza a következő zsírsavakat: ricinolsav, olajsav, linolsav, palmitinsav és sztearinsav. Kiválóan kezelhető vele a napégés, pattanás, száraz bőr és a narancsbőr. Megakadályozza a szemölcsök, kelések, gombás fertőzések és krónikus viszketés kialakulását. Segít megelőzni a terhességi striákat. Híres

Sztívia

Természetes édesítőszerként is használható növényi kivonat, amely bakteriális fertőzések, gyulladásos bőrbetegségek esetén is segítséget nyújt.

 

A dél-amerikai indiánok már évszázadokkal ezelőtt felfedezték, hogy ennek a Paraguayból származó növénynek a levele a cukornál 30-szor (de kivonatában akár 300-szor) édesebb természetes édesítőszer. Ráadásul baktériumölő hatása van, gyulladásos bőrbetegségekre is kiválóan alkalmazható. Fellép a bőr korai öregedése ellen. Az ásványianyag-tartalma nagyon magas, ezért akár a fogápolásban is használható. Kisebb sebekre csöpögtetve gyorsan szűnik a fájdalom, és a seb is gyorsabban gyógyul.

Sárgabarackmag-olaj

Ez a bőrnyugtató és –kondicionáló olaj valamennyi bőrtípusnak ajánlott, különösen a száraz, érzékeny, gyulladásra hajlamos bőrre.

 

A marcipános ízű sárgabarackmag-olajat a termés külső csonthéjának felnyitásával a magból állítják elő. Nagy arányban tartalmaz A- és C-vitamint. Telítetlen zsírsavakban is gazdag, regenerálja a bőrt, és kisimítja a kötőszöveteket. Erős kondicionáló és bőrlágyító hatása van. Bőrnyugtató, ezért kisbabák bőrét is ápolhatjuk vele, és szőrtelenítés után is hasznos. Növeli a sejtek élettartamát, enyhíti a visszeres panaszokat. Kéntartalma is jótékony hatású, mivel elegendő kén híján a haj elvékonyodhat, a köröm pedig törékennyé válhat.

ségi striákat. Híres

100%-os tisztaságú édesnarancs-illóolaj

A közérzetjavító és fertőtlenítő hatású illóolajat nyugtalanság oldására és kozmetikai jellegű bőrpanaszok kezelésére használják, pl. ráncos, leégett vagy repedezett bőrre.

 

Az édeskés illatú édesnarancs illóolajat a Kínában őshonos, örökzöld édesnarancsfa gyümölcsének külső héjából nyerik. Fő hatóanyaga a legalább 80-90%-ban jelenlévő limonén. Jellegzetes összetevője a friss, citromos illatú illatszereknek. Egyensúlyt teremt túl száraz vagy túl zsíros bőr esetén. Javítja a testfelszín vérellátását, ezért a cellulitisz kezelésében is használatos. Növeli az izzadást, így serkenti a mérgező anyagok eltávolítását. Emellett bőrnyugtató, gyulladásgátló, tisztító és általános fertőtlenítő hatása teszi értékessé a kozmetikában.

Sheavaj

Hosszan tartó hidratálás, visszahúzódó ráncok, enyhülő bőrgyulladás a sheavaj magas vitamintartalmának és az emberi bőr védőrétegéhez hasonló összetételének köszönhetően.

 

A sheavaj, ez a közepesen kemény, édeskés illatú növényi zsiradék a Közép-Afrikában élő karitéfa csonthéjas terméséből készül. A hidegsajtolás megőrzi a sheavaj igen magas A-, E- és F-vitamin tartalmát. Vitamintartalma és az emberi bőrt védő természetes emulzióhoz hasonlító összetétele révén puhítja és regenerálja a bőrt. Lágyítja a ráncokat, csökkenti a  a bőrirritációkat, pattanásokat.

Ekcéma és pikkelysömör esetén mérsékli a tüneteket, csökkenti a gyulladást. Segít begyógyítania  sérüléseket, hámosít, és enyhe fényvédőként is használható.

Szőlőmagolaj

Az egyik legértékesebb növényi olaj kiváló bázisolaj zsíros vagy normál bőrre, magas szabadgyökmegkötő képességével lassítja a bőr öregedését és növeli a rugalmasságát.

 

A hidegen sajtolt szőlőmagolaj kimagaslóan gazdag antioxidánsokban, bioflavonoidokban, telítetlen zsírsavakban, linolsavban (az F-vitamin egyik alkotója), magas az E-vitamin tartalma is. Megelőzi a bőr korai öregedését, képes regenerálni a kollagénszöveteket, javítva a petyhüdt bőr állapotát. Különösen alkalmas tehát a száraz, érett bőr ápolására. Gyorsan beszívódik, nem hagy zsírréteget a bőrön. Szabályozza a faggyútermelést.

fényvédőként is használható.

Szódabikarbóna

A mindentudó háziszer, amely tisztít, sterilizál, és megszünteti a rossz szagokat is.

 

A nátrium-hidrogénkarbonát egy enyhén lúgos, vízben jól oldódó só, amelyet a háztartáshoz hasonlóan a bőrápolásban is a tisztító hatása miatt használunk. Sterilizáló és gombaölő hatású. Emellett ha lúgos vagy savas anyaggal találkozik, a pH-érték semlegesítésére törekszik, illetve lassítja a pH-változásokat: ezáltal semlegesíti a szagokat is. Bőrradírnak is tökéletes. A környezetre teljesen ártalmatlan.

Természetes A-vitamin

Ez a zsírban oldódó vitamin a szürkületben való látás mellett a bőr épségének megőrzéséhez is fontos.

 

Az A-vitamin (avagy retinol) feszessé teszi a bőrt, mivel csökkenti a kollagén lebomlását, és elősegíti, hogy kollagénből új kötőszövetrostok képződjenek a mélyen fekvő bőrrétegekben.  Az A-vitamin hiánya a bőrön is meglátszik: kiszárad, hámlani kezd és berepedezik, a szőrtüszők körül pedig megvastagszik a bőr. Ezért újabban egyre több testápoló tartalmaz A-vitamint.

Természetes E-vitamin

Ennek a zsírban oldódó vitaminnak magas antioxidáns-tartalma miatt legfőbb feladata az, hogy tartósítson: a bőrödet és a kozmetikumodat.

 

Az E-vitamint (avagy tokoferolt) öregedésgátláshoz használja fel a szervezet. Igen hatékony a szabadgyökök ellen, amelyek a bőr idő előtti öregedéséhez vezetnek, főleg az egyes sejtek sejthártyáját védi. Nagyfokú oxidáló hatása révén ugyanis a szabadgyökök inkább vele lépnek reakcióba, mint a test sejtjeivel. Ugyanezzel a mechanizmussal teszi sokáig eltarthatóvá a kozmetikumokat is, ezért természetes tartósítószerként használják.

Víz

Tökéletes biológiai tisztaságú, csíramentes víz.

 

Desztillációs eljárással, azaz a víz felforralásával, majd a vízpára lecsapódásával nyert ionmentes tiszta víz, amelyben csekély mennyiségű ásványi anyag található. Az ivóvízzel szemben nem tartalmaz rossz minőségű kémiai vagy biológiai szennyeződést, csíramentes. Ennek köszönhetően a kozmetikum sem szennyeződik.

100%-os tisztaságú levendula-illóolaj

Az egyik leggyakrabban használt illóolaj, amely nyugtató, gyulladáscsökkentő és vérkeringést serkentő hatású.

 

A levendula virágának olaja azon kevés illóolajok egyike, amelyeket hígítás nélkül is a bőrre lehet kenni. Így nagyon hatásos rovarcsípésre és égési sérülésekre. Értékes hatóanyagai: cseranyag, glycosida, saponin, illóolaj (kámfor), és flavonoidok. Nagy jelentősége van olyan pszichés panaszok kezelésében, mint a stressz, fáradtság, alvászavar és szorongás. Elmulasztja a fejfájást is. Csillapítja az izom- és ízületi fájdalmakat, görcsöket, oldja a merevséget. A levendula minden bőrtípusra kiváló, még a legérzékenyebbre is.

100%-os tisztaságú mandarin-illóolaj

A fűszeres illatú illóolaj nyugtató és antimikrobiális hatású, ezért közérzetjavításra és bőrpanaszok kezelésére használják.

 

A Kelet-Ázsiából származó mandarinfa terméshéjából többnyire préseléssel nyerik ki a mandarin-illóolajat. Fő alkotórészei a limonén (70-80%) és az illatért felelős metil-antranilsav-metilészter. A legerőteljesebben szorongásoldó illóolajok közé tartozik, de a limonénnek hála erőteljes antimikrobiális tulajdonsága is van. Illatösszetevőként és szagtalanító (dezodoráló) alkotórészként hasznosítják a kozmetikum- és parfümiparban.

100%-os tisztaságú teafaolaj

A közvetlenül a bőrre is kenhető, erősen fertőtlenítő hatású illóolaj kiválóan alkalmazható fertőzések, pattanások és korpás fejbőr ellen.

 

A teafa leveleiből vízgőz-desztillációjával készült esszencia elismert gyógyír fertőzésekre, mivel baktérium-, gomba- és vírusölő, gyulladáscsökkentő, és az immunrendszert is erősíti. Gyógyító tulajdonságát a terpinen-4-olt vegyületnek köszönheti. Jól kezeli a különféle bőrfertőzéseket is (pattanás, akné, gomba). Serkenti a hajnövekedést, táplálja a hajhagymákat, jó korpásodás és száraz fejbőr ellen is. Enyhén zsibbasztó, azaz fájdalomcsillapító hatású.

100%-os tisztaságú pálmarózsa-illóolaj

Hidratálja a száraz bőrt, összehúzza a zsírosat, fertőtlenít és serkenti a sejtosztódást, ezért régi hegeket is kezelhetünk vele.

 

A pálmarózsa egy Indiában őshonos pázsitfűféle. Illóolaját főképp a geraniol, a geranilacetát és a linalool nevű összetevők alkotják. Hatékony gomba- és baktériumölő, azaz erőteljesen fertőtlenít, jó hatással van a  pattanásos, ekcémás, bőrgombás bőrre. Sejtosztódást elősegítő hatása miatt élénkítő és regeneráló krémeknek lehet hasznos, sejtserkentő összetevője. Minden bőrtípusnak megfelelő, mert normalizálja a faggyútermelést, az öregedő bőrt pedig megújítja. Ha kitartóan használjuk, eltünteti a régi pattanások helyét. Serkenti a nyirokkeringést, és még illatosít is.

Zsálya

Az egyik leghasznosabb gyógynövény, amely a kozmetikumokban főleg izzadásgátló és sebgyógyító hatása miatt fordul elő.

Magyarországon csak a termesztett zsálya gyógyhatású, a vadon termő nem. Kozmetikai szempontból fontos tulajdonsága, hogy szabályozza az izzadást. Szárítja a sebeket, elállítja a vérzést. Gomba-, baktérium- és vírusölő hatását laboratóriumi kísérletek igazolják. Erősen antioxidáns anyagokat tartalmaz. Számos belgyógyászati hatása is ismert, a cukorbetegségtől a nőgyógyászati gondokig számos betegség esetén jótékony kiegészítője a kezelésnek.

Az ablak 20 mp múlva bezáródik
Ajax Loading