Méhviasz
Ez az állati eredetű viasz tápláló tulajdonságai mellett természetes konzisztencianövelő és enyhén emulgeáló hatású, ezért krémek, kenőcsök, rúzsok fontos alapanyaga.
A méhviaszt a méhek termelik a viaszmirigyükkel, hogy felépítsék belőle a lépet. Legfontosabb alkotóelemei a szabad zsírsavak, a szilárd alkoholok vegyületei és szénhidrogének, sárga színét a virágpor karotinjától és a propolisz flavonoidjaitól nyeri.
A natúrkozmetikában használatos szerek közül a méhviaszban található a legtöbb tartósító vegyület, hatásuk az idő előrehaladtával sem csökken. Bőrpuhító-, feszesítő- és nyugtató hatású, sejtregeneráló, gyulladáscsökkentő, antiallergén.
Védelmet biztosít a káros UV-sugárzás ellen, kiváló égési sérülésekre is, és a napkrémet ternészetes módon vízállóvá teszi.