Bio Szépségápolás

A hüvelyszárazság tünetei és kezelése természetesen

Hüvelyszárazság kezelése

A hüvelyszárazság jelei és tünetei

Vaginális atrófia. Ez a neve annak a jelenségnek, ami hüvelyszárazságként diagnosztizálható. A hüvelyszárazság tünetei igen változatosak lehetnek: véres vizelet, vizelési panaszok, kellemetlen illatú folyás, hüvelyszárazság, égő érzés, hüvelyi érzékenység, és fájdalmas szexuális együttlét.

A hüvelyszárazság megjelenése a menopauzában érintetteknél természetes és általános jelenség, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy attól még, hogy normális is lehet, igenis kivizsgálandó tünetről beszélünk.

A hüvelyszárazság mint tünet nőgyógyászati betegséget is jelezhet, vagy nőgyógyászati beavatkozás kísérőtünete lehet. A probléma hátterében az ösztrogénszint csökkenése áll, és fontos, hogy felfedjük ennek az okait a kellemetlenségek végleges felszámolására vagy a tünetek kezelése érdekében.

Az ösztrogénszint és a hüvelyszárazság összefüggései

A csökkent ösztrogénszint kísérőtüneteként jelentkező hüvelyszárazság a termékeny korban lévő nők körülbelül 4 százalékának, míg a menupauzában érintettek 20%-ának okoz kellemetlenséget. A probléma tabunak számít, pedig beszélni lehet és kell is róla. A hüvelyszárazság legtöbbször átmeneti tünete az ösztrogénszint csökkenésének, kivéve menopauza esetén. Menopauzánál állandósul az állapot hiszen a petefészek működése leáll, márpedig a petefészek főszerepet vállal a női nemi hormon termelésében. Az ösztrogénszint csökken, ha hormonális változások következnek be a szervezetünkben. Ez egy természetes reakciója a szervezetünknek. A menstruációs ciklus elején, szülés után és a menopauza beálltával hormonális változások sora következik be a női testben. A szakorvosi vizsgálat éppen ezért szükséges, hogy feltárásra kerüljön, hogy normális hormonális változásra adott testi reakció a hüvelyszárazság, vagy pedig valamiféle rendellenesség áll a háttérben.

Előfordulhat az úgynevezett hipotalamikus amenorrhea, mely a hipotalamusz működési zavara által előidézett kimaradás a menstruációban. Ebben az esetben is csökken az ösztrogénszint, így a hüvelyszárazság is megjelenik. Ösztrogénhiányt bizonyos autoimmun betegségek is okozhatnak. 

Mi is az a hüvelyszárazság?

Az emberi hüvely egy rugalmas izomcsatorna, mely a méhnyakat köti össze a vulvával. Számos biológiai szerepet lát el. Ez a természetesen nedves közeg többféle mikroorganikus flóra lelőhelye, melyek megakadályozzák a betegséget okozó mikrobák szervezetünkbe jutását. A hüvelyflóra egyensúlyának felbomlása rendellenes hüvelyfolyáshoz vagy candida gomba megtelepüléséhez vezethet. A hüvelyszárazság a hüvely gyulladásának kísérőtünete is lehet. 

A hüvely gyulladása gyakori nőgyógyászati eltérés, amely a hüvelyváladék elszíneződésével, bővebb hüvelyi folyással, kellemetlen érzéssel és kivörösödéssel járhat. A termékeny korú nők hüvelygyulladását rendszerint valamilyen ingerlő hatású anyag vagy baktérium okozhatja. A változókor előtti vagy utáni életkorban csökken az ösztrogénszint a szervezetben, a hüvely nyálkahártyája sokféle károsító hatásra érzékeny. Az ilyenkor kialakuló hüvelygyulladás oka gyakran ismeretlen.

Fiatal nőknél leginkább az élesztőgombák közé tartozó kandida keltette fertőzés gyakori. Ez rendszerint nem szexuális úton terjed, hanem bizonyos esetekben azért jelenik meg, mert antibiotikum kezelés miatt csökken a laktobacilusok száma a hüvelyben. A kandida fertőzés különösen gyakori cukorbaj és terhesség esetén. Kezelésére gombaölő készítményt alkalmaznak. Ezenkívül baktérium és állati egysejtű okozta hüvelyi fertőzés is bekövetkezhet, amely főleg nemi úton terjed.

A változókor után sorvadni kezd a hüvely nyálkahártyája, a sejtjei kevés glikogént termelnek ahhoz, hogy savas vegyhatású maradjon a hüvelybeli környezet. Ez érzékenyebbé teszi a hüvelyt a fertőzésekre, eredményeképpen apró fekélyek alakulhatnak ki, előfordulhat rendellenes hüvelyi folyás, véres hüvelyváladék, viszketés és érzékenység. Ilyen esetekben javasolt a helyi ösztrogénpótlás.

 

Mit tehetünk hüvelyszárazság ellen?

Ahogyan fentebb már említésre került, ha rendellenességet tapasztalunk, az első lépés a szakorvos felkeresése. A diagnózis felállítása során a nőgyógyász a tünetek hátterének felderítése után ajánl megfelelő terápiát. 

A változókori vagy szülés utáni hüvelyszárazság esetében (tehát amikor a hormonháztartás természetes változása, nem pedig betegség vagy kóros állapot váltja ki a tünetet) biztonsággal enyhíthetők a tünetek természetes megoldások segítségül hívásával is.

 

Kókuszolaj a hüvelyflóra támogatásáért

A hüvelyszárazság olyan probléma, amelyet életkoruktól függetlenül sok nő kénytelen megtapasztalni. A hüvely nedvesítése megkönnyítheti a kellemetlenségeket a mindennapi életben és a szexuális együttlétek alkalmával is.

A kókuszolaj hidratáló és ápoló hatása miatt rendkívül népszerű a természetes szépségápolást kedvelők körében. Bőrnyugtató és harmonizáló tulajdonságainak köszönhetően azonban nem csak a haj-bőr-körömápolás területén nyújthat segítséget. Egyre több nő nyúl a kókuszolajhoz, hogy enyhítse a hüvelyi kényelmetlenségeket. Eredményesen.

A nők több mint 65 százaléka használ valamilyen síkosítót a hüvelyszárazság megszüntetésére. Mivel a hüvelyszárazság tényleg rettenetesen tabu téma, kevés kutatást végeztek a kókuszolajról, mint hatásos organikus síkosítóról, ugyanakkor bizonyítottan ismerjük hidratáló képességét más bőrproblémák esetén.

Egy 2013-as tanulmány a kókuszolajat vizsgálta az atópiás dermatitiszben szenvedő gyermekek bőrnedvességére gyakorolt hatása szerint. A résztvevők fürdés után minden reggel és este extraszűz kókuszolajat vagy ásványi olajat kentek az érintett bőrfelületre.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a szűz kókuszolajjal való kezelés jótékony hatással bír a szárazság és a kapcsolódó bőrbetegségekkel szemben, mivel:

  • Egyfajta gátként funkcionál, védőréteget képez a bőrön
  • Hidratáló és antibakteriális tulajdonságok jellemzik
  • Széles körben elérhető és biztonságosan alkalmazható
  • Ennek ellenére nincsenek olyan klinikai adatok, amelyek alátámasztanák a kókuszolaj használatát és biztonságosságát a hüvelyében és környékén.
  • Általában biztonságosnak tekinthető a kókuszolaj külső bőrre történő felvitele. A belső használat előnyös lehet, de ezt használat előtt érdemes megbeszélnünk kezelőorvosunkkal.

Hüvelyszárazság ellen

Milyen előnyei vannak a kókuszolaj használatának?

A bizonyítottan hidratáló hatás mellett a kókuszolaj antimikrobiális és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek elősegíthetik a húgyúti fertőzések, a gombás fertőzések és bizonyos gyógyszerrezisztens fertőzések elleni küzdelmet.

A kókuszolaj teljesen természetes kozmetikai összetevő, mi még arra is ügyelünk, hogy kizárólag 100% bio kókuszolajat használjunk. A hagyományos síkosítókkal ellentétben a tiszta kókuszolaj adalékoktól és egyéb lehetséges irritáló anyagoktól mentes. Ez azt jelenti, hogy kevésbé valószínű, hogy gyulladást okoz egy már érzékeny területen.

A kókuszolaj és más olaj alapú síkosítók ellenállóbb védőréteget biztosítanak a bőrön, mint a víz vagy gél alapú fajták. Ez azt jelenti, hogy kevesebbszer és kisebb mennyiséget használhatunk, illetve nem kell aggódni az újbóli felvitel miatt.

 

Kockázatok és mellékhatások

Bár a kókuszolaj nem tartalmaz kémiai adalékanyagokat, mégis idegen anyagként azonosíthatna a szervezet. A teljes alkalmazás előtt mindig végezz bőrfolt tesztet! Ez lehetővé teszi, hogy meghatározd, hogyan reagál a bőröd. (Mi még soha nem tapasztaltunk ilyet, illetve vásárlóink sem számoltak be allergiás reakcióról, de biztos, ami biztos.)

A tesztelés menete:

Dörzsölj egy kis mennyiségű olajat az alkar belsejére.

Ha 24 órán belül nem tapasztalsz semmilyen bőrpírt, viszketést vagy egyéb irritációt, biztonságosnak kell lennie máshol is. 🙂

Fontos megjegyezni azt is, hogy bármi, ami a hüvelybe kerül befolyásolhatja a hüvely pH-ját. Nem káros, ha a pH-érték kiegyensúlyozatlan időnként, de növelheti a fertőzés kockázatát.

A kókuszolaj hatással lehet a fogamzásgátlásra és a fogantatásra is. Az olaj alapú síkosítók gyengíthetik vagy elszakíthatják az óvszereket. Ez veszélyeztet Téged és Partnered a nemi úton terjedő fertőzések miatt, valamint növeli a terhesség kockázatát is, ha óvszert használtok elsődleges fogamzásgátló eszközként. (Ugyan már léteznek olyan óvszerek, melyek kompatibilisek olaj tartalmú síkosítókkal is.)

 

A kókuszolaj helyi alkalmazása

A cikk vége felé jöjjön egy pár jótanács. 🙂 Általában biztonságosnak tekinthető a kókuszolaj bőséges felvitele a hüvely külső területére, de ha belsőleg szeretnéd használni a kókuszolajat, előzetesen beszélj róla orvosoddal!

Így megbeszélhetitek a mellékhatások és az irritációk egyéni kockázatát. Ha használtál már tőlünk bármilyen kozmetikumot és nem tapasztaltál kellemetlenséget, nagy valószínűséggel továbbra is biztonságosan használhatod bármely Coconutoil Cosmetics terméket. A téma intimitása és az egyéni tényezők miatt viszont tényleg érdemes szót váltani erről szakemberrel. Lehet, hogy alternatív megoldásokat is ajánl, például:

hüvelyi hidratálókat, alacsony dózisú ösztrogéntartalmú krémek vagy tabletták szedését, vagy úgynevezett ösztrogénreceptor-modulátorok alkalmazását.

A kókuszolaj segíthet a hüvely síkosításában alkalmazás után, de a tünetek visszatérésével újra alkalmazni szükséges. Az ismételt alkalmazások az egyetlen módja annak, hogy a terület nedves legyen, ha a kiváltó okok nem kerülnek megszüntetésre.

Mindenképp feldolgozatlan, fehérítetlen, tiszta, nyers és lehetőleg bio extraszűz kókuszolajat használj. Nálunk csak ilyen közmetikumokat találsz, ráadásul ehető minőségű alapanyagokból.

 

Jó egészséget kívánunk!

Források: https://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%BCvely, https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/huvelyszarazsag/1150, https://www.healthline.com/health/womens-health/coconut-oil-for-vaginal-dryness#talk-to-your-doctor

Bio Intim és Masszázsolaj

4790 Ft

Bio Baba-Mama Masszázsolaj

3890 Ft