A kókuszt és annak olaját ősidők óta fogyasztják élelmiszerként és használják gyógyításra, bőrápolásra az Egyenlítő körüli országokban. Eredete pontosan nem ismert, de az bizonyított, hogy Indiában már legalább 3000 éve alkalmazzák.

Az Élet fájának gyümölcse

A kókuszdió a pálmafélék (Aracaceae) családjába tartozó, 25-30 méter magas kókuszpálma termése. Az egyenként 25-30 cm nagyságú, durva rostos szálakkal borított kemény héjú gyümölcs igazi áldás az emberiségnek: minden része felhasználható ipari, élelmezési, kozmetikai, illetve gyógyászati célokra. Az óceáni szigetvilágban, a Fülöp-szigeteken és az Indonéziában élők szerint ráadásul a kókuszolaj egészséges összetevői minden betegségre jótékony hatással vannak – ezért is mondják a kókuszra, hogy az Élet Fájának gyümölcse.
Így ``készül`` a kókuszolaj

A kókuszolaj (cocos nucifera) különböző eljárásokkal nyerhető ki a fehér gyümölcshúsból:

  • Frissen sajtolva fehér színű, kellemes illatú, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag folyadékot kapunk.
  • A szűz kókuszolaj mechanikai eljárással  készül, és nem esik át a fehérítés, finomítás, illatosítás folyamatán, illetve nincsen hidrogénezve sem. Állaga hőmérsékletfüggő: 24 ᵒC alatt megdermed, vajszerűen szilárd halmazállapotot vesz fel, ezt hívjuk kókuszzsírnak. Ennél magasabb hőmérsékleten folyékonnyá válik, ekkor a kókuszolaj elnevezést használhatjuk.
  • Egy szabadalmi joggal védett, újfajta technológiának köszönhetően a  termékcsaládunkban felhasznált extra szűz nyers kókuszolaj 12 ᵒC-ig megtartja folyékony állagát anélkül, hogy ez bármilyen szerkezeti  változással járna. Ennek az eljárásnak köszönhetően termékeink 24 ᵒC alatt is könnyedén alkalmazhatóak.

Az utóbbi 50 évben végzett kutatások igazolták a kókuszolaj egészséges hatásait akár táplálékként, akár gyógyászati és kozmetikai felhasználásról legyen szó.

A kókuszolaj egészséges, jótékony hatásait egyedülálló összetételének köszönheti. Főként közepes láncú telített zsírsavakból áll, ezek közül jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre a kaprilsav, a kaprinsav és a laurinsav.

Az extra szűz és a hidegen sajtolt kókuszolajban a hosszú szénláncú laurinsav aránya 43% feletti, míg az ember természetes laurinsav-forrásául szolgáló anyatej laurinsav tartalma 6-10%. Ez a kókuszolaj egyik legértékesebb hatóanyaga, mivel az immunrendszert erősíti, valamint antibakteriális, vírus- gombaellenes hatása révén védelmet nyújt a fertőzésekkel szemben is.

Mi a Coconutoil Cosmeticsnél ezt az értékes és inspiráló alapanyagot használjuk

Az általunk előállított bio kozmetikumok nem csupán kozmetikai célt szolgálnak, hanem lehetőséget adnak egy tudatosabb életvitelre. Szeretnénk, hogy az egészség és a harmónia belülről fakadjon, a mindennapi életünk rutinjává váljon. Óvjuk meg a környezetünket, vigyázzunk magunkra és a szervezetünkre! Az egészségtudatos attitűd egy elhatározás. Mi ebben tudunk segíteni.