Természetesség

Mi fán termett bio kozmetikum

Régóta foglalkoztatott a kérdés, hogy hogyan lehet az életminőségünkön fenntartható és természetes módon javítani, megelőzni a betegségeket, felbukkanásuk esetén pedig amilyen gyorsan csak lehet újra egészségessé válni. Bio kozmetikum készítés volt a fő vágyam. Kezdetben saját ültetvényemen termesztettem illatos gyógynövényeket, legfőképpen levendulát. Majd ebből illóolajat készítve elindultam az aromaterápia felé vezető úton, azonban a csodálatos levendulapárlatok nem tudták azt az egység-élményt nyújtani amire vágytam. Kérdezősködtem, olvastam, tájékozódtam, hogyan és miként lehetne 100% bio szépségápolási és/vagy gasztronómiai termékeket előállítani, de csak nem leltem kompromisszum mentes megoldást. Aztán egy ázsiai utazás alkalmával minden kirakós elem összeállt.

Megérkeztünk egy kis Indonéz szigetre, ahol két hetet volt szerencsém eltölteni. Az ottani körülmények és hétköznapok európai szemmel nézve első blikkre elmaradottabbnak tűnhetnek, a valóság viszont az, hogy százszorta gazdagabb életvitelnek örvendenek. Ahogyan a végtelenül kedves helyiek befogadtak, én is úgy váltam egyre befogadóbbá a “titkaik” megismerésére. Teltek múltak a napok és felfedeztem, hogy a kókusz mennyire központi szerepet tölt be az életükben. Rengeteg mindenre használják, ételként és gyógyszerként is számon tartják. És meg is látszik rajtuk! Nem csak egészségesebb a hajuk és a bőrük, de nem fenyegeti őket elhízás, és a krónikus betegségek száma is jóval alacsonyabb. Ebből a tapasztalásból egyenes út vezetett az ehető minőségű kókuszolaj kozmetikumok megalkotásáig. Végre megtaláltam azt az alap összetevőt, ami külsőleg és belsőleg alkalmazva is jótékony hatással van ránk 0-100 éves korig, vagy még azután is.

Bio kozmetikum készítési kalandok

Ahhoz, hogy ehető minőségű termékeket készíthessek olyan kókuszpálma farmot kellett találnom, ahol fenntartható módon gazdálkodnak, valamint hevítés nélkül sajtolják a kókuszolajat. Ez azért volt fontos számomra, mert akkoriban már itthon is kapható volt sokféle kókuszolaj, de hidegen sajtolt nyers és természetes olajra volt szükségem, szemben a hazánkban elterjedt finomított és kémiailag módosított fajtával. Semmilyen természetestől eltérő dolgot nem szerettem volna a termékekhez adni, de még a csomagolásukra is nagy hangsúlyt fektettem -és tesszük ezt a mai napig-, hogy újrahasznosítható vagy pedig lebombló anyagokból készüljenek. Pár hónappal a hazatérésem után már egy egész termékpalettát állítottam össze nem csak kozmetikai de gasztronómiai felhasználásra is.

Zamatos, friss, egészséges kókuszdiók. Szerelem örökké!

A szépségápolási célra szánt ehető minőségű kozmetikumok alapját tehát nyers, hidegen sajtolt extra szűz kókuszolaj adja, mely 100% bio esszenciális olajokkal válik teljessé az üvegekben és tégelyekben. Ezek a szinergiák egymás hatásait erősítve kelnek aztán az egészségünk és szépségünk megőrzésére és megerősítésére. A termékek minden bőr- és hajtípusra alkalmazhatók, és ugyanolyan széleskörűen felhasználhatók mint ahogyan az Indonéz szigetvilágban maga a kókusz.

Éppen ez inspirált arra, hogy konyhai felhasználásra is készítsek különleges „gourmet” kókuszolajokat, melyek gyógynövényekkel és fűszerekkel kiegészülve akár orvosságként is alkalmazhatók, de az ízélmény fokozó képességük sem elhanyagolható. Mindig is szerettem ételt készíteni, a főzés a szeretetnyelvem. Ha pedig ez által a szeretteim egészségét is támogathatom, akkor igazán boldog vagyok. Így fejlesztettem ki húsokhoz, halakhoz, zöldségekhez és desszertekhez is 100% bio extra szűz nyers kókuszolaj felhasználásával vegán és paleo-barát olajkülönlegességeket. Ezeket kúra szerűen önmagukban is bátran használhatjuk, vagy az ételeinket tehetjük még finomabbá és egészségesebbé.

Nem klisé és nem közhely, hogy a kókuszolajjal való megismerkedésem megváltoztatta az életem. Ázsiai utazásainknak hála ma már egészen más szemmel tekintek az Élet minden területére. A környezetünk védelme szoros összefüggésben áll minden földi létformával, ezért meg kell becsülni és tenni kell azért, hogy azokat a csodákat amik minden nap körbe vesznek, minél tovább élvezhessünk. Ezért vált kedvencemmé egy Ayurvedikus mondás: csak azt kend a bőrödre, amit meg is ennél!

Számomra ez azt jelenti, hogy minél organikusabb módokon kezeljük magunkat, a bőrünket, a kisebb-nagyobb problémáinkat, annál biztosítottabb a hosszútávú egészség és normális működés. A természet egy nagyon precízen működő, sokat tűrő rendszer, aminek mi is a részesei vagyunk. Legyünk aktív és pozitív részesei, segítsük magunkat és a környezetünket egyaránt, hozzunk tudatos döntéseket saját magunk és mások érdekében. Számomra ez jelenti a jövőt és a jelent. Néha azért még mindig hihetetlen, hogy mindezt  egy csonthéjas gyümölcstől tanultam, a kókuszdiótól. Nagyon hálás vagyok.

Related Posts