Kosár

100% bio, magyar kozmetikumok

15.000 Ft felett INGYENES szállítás

Nem minden bio ami fénylik

Hála az égnek egyre gyarapszik a tudatos vásárlók köre, erre pedig kezdenek ráébredni a kozmetikaipari gyártóóriások is. Ha tehát szeretnék kiszolgálni a továbbiakban is az egészségtudatos vásárlóikat, muszáj olyan termékeket előállítaniuk, amik megfelelőnek tűnnek számukra.

Ez a blogbejegyzés azért születik meg, hogy segítsen neked eligazodni a reklámok világa, a fogyasztói trendek, és a fenntartható szépségápolás világában és igyekszik összefoglalni azt a jelenséget, amivel egy kozmetikaipari szakkiállításon szembesültünk.

Mit jelent pontosan, hogy bio?

Esetünkben azt, hogy az alapanyagok, melyeket egyes kozmetikai vagy élelmiszeripari termékekhez adnak, ökológiai gazdaságból származnak. Ez egy olyan gazdálkodási forma, mely szerves trágyázáson, biológiai növényvédelmen és természetes biológiai ciklusokon alapul.

A vetőmag szintén biotermesztésből kell, hogy származzon, valamint a tápanyagpótlásra és a növényvédő szerek alkalmazására is körültekintőnek kell lenni: semmilyen műtrágyát és mérgező anyagot nem alkalmazhatnak a biogazdaságokban.

A “permetező” szerek kizárólag szerves eredetűek lehetnek, és a növényekben nem szívódhatnak fel, valamint vízzel könnyen lemoshatónak kell lenniük. Ezeknek a feltételeknek a betartását szigorúan ellenőrzik nemzetközi szinten, így hát minden gazdálkodás rendelkezik egy megfelelőségi tanúsítvánnyal.

Nem minden E-szám rossz – A bio alapanyagokból készült termékek -legyen az élelmiszer vagy kozmetikum- az alábbi “adalékanyagokat” tartalmazhatják a jelenleg is hatályos EU Ökorendelet nyomán: E 170 Kálcium-karbonát (mészkő, a tojáshéj kb. 95%-át is ez alkotja), E 270 (tejsav), E 300 (aszkorbinsav, ami erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A legtisztább formája a C-vitaminnak), E 306 Tokoferoltartalmú természetes kivonatok (E vitamin változatai, antioxidáns), E 322 Lecitin (természetes, zsírszerű anyag), E 333 Kalcium-citrátok (a citromsav kalciummal alkotott sója), E 334 Borkősav (sokféle növényben előfordul, különösen a szőlőben, egyike a borokban megtalálható legfontosabb savaknak), E 335 Nátrium-tartarátok, E 336 Kálium-tartarátok, E 341 Monokálcium-foszfát, E 406 Agar-agar, E 407 Karragén, E 410 Szentjánoskenyérmag-liszt, E 412 Guarmagliszt, E 414 Gumiarábikum, E 500 Nátrium-karbonátok, E 501 Kálium-karbonátok, E 503 Ammónium-karbonátok, E 504 Magnézium-karbonátok, E 524 Nátrium-hidroxid, E 551 Szilícium-dioxid.

Tehát minden olyan termék viselhet bio nevet, melynek alapanyagai túlnyomórészt ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagokat tartalmaz.

A hangúly a túlnyomórészt-en van. Mert minél nagyobb volumenben állít egy gyár elő valamit, annál inkább szükség van adalékanyagokra. Sajnos. És ilyenkor hiába minden kiváló növényi összetevő és a vegán minősítés, könnyen hihetjük azt, hogy jó vásárlói döntést hoztunk. Jobban szemügyre véve az INCI listát aztán ilyen rég látott ismerősökkel találkozhatunk, jó esetben még az üzletben, rossz esetben már otthon:

Alkohol

Nem kell bemutatni senkinek. A bőrszárazság gyakori kiváltója, esetenként bőrpikkelyesedést okozhat vízelvonó képessége miatt. Okozhat bőrpírt és allergiás reakciót is az arra érzékenyeknél. Ettől eltekintve népszerű hangulatjavító, mely mértékben fogyasztandó vagy teljesen elkerülendő. 🙂

-Mesterséges illatanyagok

Annyi féle illatanyag tartozik ide,hogy az összetevő listákban sokszor csak “aroma” vagy “perfume” néven jelenítik meg őket. Gyakran keverik őket ezzel alkotva új illatokat. Kellemes és kellemetlen élményeket egyaránt okozhatnak, a kellemetlenek közül csak hogy néhányat említsek: fejfájás, szédülés, kiütések, bőrelszíneződés, erős köhögés, bőrirritáció, stb.

-Mesterséges színezőanyagok

Azért felelősek, hogy a kozmetikumok szebbek legyenek. Például a kiwis és ilyen-olyan arcmaszkok nagyon szépen fognak mutatni felkenve is. A mesterséges színezőanyagok nagy eséllyel karcinogének lehetnek. Vannak olyan mesterséges színezőanyagok, melyek kőszénkátrányból származnak és méreganyagokat juttatnak a bőrre, ezért bőrritációt okozhatnak.

-SLS

Sodium Lauryl Sulfate, közismertebb nevén SLS. Nagyanyáink idejében a fogkrém még szappant tartalmazott, az sem volt jobb megoldás, de legalább talán nem volt rákkeltő. Megoszlanak a tudományos vélemények az SLS egészségkárosító hatásairól, annyiban azonban mindenki egyet ért, hogy erős bőrirritáló hatású. Példának okáért, ha elítélhető módon egy kozmetikai vagy gyógyszergyártó cég állatkísérleteket végez, a laborokban SLS-t használnak az irritációk és bőrgyulladások előidézéséhez. Mi pedig “boldogan” mossuk vele minden nap a fogainkat. A tubusban betöltött szerepe a habzáskor nyilvánul meg. Egyébként a fogmosás habzás nélkül is teljesen hatékony, nem a hab távolítja el a szennyeződéseket, sem nem óvja az íny egészségét. Viszont egy valamit biztosan tud: fogmosás után másképp érzed az ízeket, mivel az SLS olyan hatással van az ízlelőbimbókra, hogy jó 3-5 percig csak savanyú és keserű ízeket érzel intenzíven, mást nem. Próbáld ki, és hörpints egy korty narancslét közvetlenül fogmosás után!

Forrás: /sosem-volt-termeszetes-a-mosolyom-eddig/

És nem feltételezzük, hogy bárki aki bio vagy bio-szerű kozmetikumokat állít elő parabéneket is csempész az összetevők közé, de azért jobb résen lenni.

Vegán és állatkísérlet mentes? Hát… nem biztos.

Ha nem csak az fontos, hogy mi van egy krémben, de az is, hogy az állatkísérlet mentes legyen, akkor az én tippem az, hogy a cégcsoportot nézzük meg és ne a márkát.

“Könnyítés képp” egy 2019-es friss PETA lista azokról a márkákról, akik állatkísérleteket végeznek: Kattints ide a letöltéshez

A lista szomorú lenyomata a világnak amiben élünk: minél “luxusmárkább” valami, annál inkább kísérleteznek, és ez irtó gáz. Minden egyéb eszköz a rendelkezésükre állna, hogy ezt ne kelljen megtenni, és mégis… Európában egyébként betiltották az állatkísérletek folytatását, de ettől még kínában legális sajnos, ezért minden ide tartozó feladatot kiszerveznek az ázsiai földrészre.

Érdemes továbbra arra is oda figyelni, hogy bár egyes termékek Vegan jelzéssel kerülnek a polcokra – az állati eredetű alkotóelemek nélkülözése miatt -, azonban sok esetben a cégcsoport/gyártó állatkísérleteket folytat/folytatott/folytattat másokkal, vagy éppen úgy szerzik meg a Vegan minősítést, hogy az adott terméket nem juttatják el a kínai piacra. (Nem, nem arra a kínai piacra gondolok… :)) Nehéz ez…

Egy dolog biztos: A Coconutoil Cosmetics termékei egytől egyig 100% bio alapanyagok felhasználásával készülnek, 100%-ig állatkísérlet mentesek. Egyetlen állati eredetű összetevő melyet bizonyos termékek előállítása során alkalmaznunk kell -hogy biztosíthassuk a vegyszer – és károsanyag mentes kivitelt többek között- az a méhviasz. Éppen ezért nem minden termékünk vegán, túlnyomó többségben csupán. Jellemzően ajakbalzsamjainkban valamint tégelyes testápoló termékeinkben található meg a méhviasz.

Vigyázz az egészségedre, a bőrödre, a bolygóra, és mindig tájékozódj előre, ha kétségeid adódnának.

Légy a változás, amit a világban látni szeretnél! Mi eszerint igyekszünk előállítani azokat a kozmetikumokat, amiket nyugodt szívvel és megelégedettséggel használhatsz a hétköznapokban.

A #kókuszközösség hashtaget használva instagramon is elérsz minket, a @coconutoilcosmetics profilra pedig üzenetet is küldhetsz, és igyekszünk 2 napon belül válaszolni.

Csatlakozz a közösséghez!

Iratkozz fel hírlevelünkre, elsők között értesülhetsz az akciókról és hírekről. 

Szia, örülünk, hogy itt vagy! 💚

SZEREZZ 10% KEDVEZMÉNYT!

Csatlakozz a Kókuszközösséghez extra ajánlatokért és 10% kedvezményért első vásárlásodra.

Nem küldünk spamet, bármikor leiratkozhatsz.