Kosár

100% bio, magyar kozmetikumok

15.000 Ft felett INGYENES szállítás

Fényvédelem természetes összetevők által

A nyári bőrápolási rutin különös odafigyelést igényel mindenki részéről és még így is sokan elsiklanak a természetes fényvédelem fontossága mellett. Ez a bejegyzés most mindannyiótoknak szól. Fiataloknak, időseknek, nagyon pici gyerkőccel piknikezőknek, a szabadtéri sportok szerelmeseinek, sorolhatnám. De inkább térjünk a lényegre, mert fontos.

Két alapszabály van a nyári bőrápolás során:

Az egyik a megfelelő fényvédelem biztosítása, a másik pedig ennek rendszeres és gyakori használata.
Mi számít megfelelő és természetes  fényvédelemnek? Ami biztonságos, és ami megbízható. És ha hiszed ha nem, minden szigorú szabály ellenére tele vannak a polcok biztonságosnak épp nem nevezhető fényvédőkkel, amiknek kicsit lejjebb elmondjuk az okát, illetve azt is, hogy mire figyelj amikor naptejet/napkrémet/napolajat választasz.
Ha várandós vagy, vagy olyan egészségügyi kezelésben veszel részt, ahol hormonváltozás lehetősége van kilátásban, a bőröd is másképp viselkedik. Tulajdonképpen egy sima “havibaj” is megbirizgálja kicsit a bőr egyensúlyát. Lényeg a lényeg: a hormonváltozások következtében a bőr pigmentációja beindul, ezáltal maradandó foltokat is eredményezhet az elégtelen fényvédelem. Ugye ettől (is) alakul ki az úgynevezett anyajegy. D-vitaminra viszont mindenképpen szükség van és itt a tavasz, tehát a mérsékletes napfürdőzés a megfelelő óvintézkedések alkalmazásával kifejezetten egészséges.
Gyermek és felnőtt számára egyaránt fontos, hogy ne terhelje károsanyagokkal a bőrét. Lehet, hogy nagyon kényelmes és hasznos például a “szupervízálló” naptejek használata, de majd mindjárt elmondjuk milyen összetevőkkel lehet extra “fényvédelmet” és egy sor kellemetlenséget összeszedni, amire nem számítottál.
Alapvetően két csoportba oszthatjuk a napozó kozmetikumok. Kémiai és fizikai fényvédelmet nyújtó napkrémek, napolajok, naptejek közül lehet válogatni a drogériákban. 
 
A kémiai fényvédelem azt jelenti, hogy a napfény hatására NEM, vagy lassabban lebomló összetevők gátolják meg, hogy az UV sugárzás károsítsa a bőrfelszínt. Ugyanakkor nagyon sok kémiai fényvédő összetevője közt megtaláljuk az Octocrylene-t, aminek ne nagyon örülj. Ez az összetevő gondoskodik arról, hogy egy termékben a többi kémiai fényvédő hatása tartósabb legyen. Elméletileg önmagában is gyenge fényvédő hatású, de stabilitása miatt alkalmazzák. Na most a probléma vele az, hogy túl könnyen beszívódik a bőrbe, a gyanú szerint káros szabad gyökök keletkezését segíti elő. Innen könnyen rájöhetünk, hogy a végeredmény nagyjából ugyanannyira veszélyes, mint egy rákvörösre leégés. A Francia Dermatológiai Intézet 2010-ben publikált kutatása szerint gyakran megesik, hogy az Octocrylene fény hatására bőrgyulladást idéz elő főként gyermekek és a fényérzékeny felnőttek esetében is.

Erre figyelj nagyon

Ha egy termék INCI listájában olyat találsz, hogy Benzophenone-3, akkor se vedd meg. Az Octocrylene-hez hasonlóan a szabadgyökök keletkezését segíti elő végső soron. Közös még bennük, hogy bár elvileg szintén fényvédő hatású, de nem elég erős önmagában, így a naptejek vagy napkrémek flakonjaiban inkább csak segédanyagként van jelen.
El is jutottunk a kémiai fényvédők egyik legnagyobb bajához: Túl sok “segédanyag”, túl kevés logika.
Ha a káros napsugárzástól szeretnénk megvédeni magunkat, hogy a bőrön ne indulhassanak el elváltozások, ha óvni szeretnénk és ápolni, akkor miért is kenjünk magunkra ilyesmiket? Válaszd inkább ezt: természetes fényvédelem.
Azt már meg sem említem, hogy a kémiai fényvédők 90%-a tartalmaz valamilyen kutyult illatanyagot Parfume/Fragrance néven, aztán abban soha senki nem tudja pontosan mi van, de például a kókuszoshabcsók illatú naptejek ilyenektől kókuszoshabcsók illatúak, és sajnos nem a kókusztól.

 

A fizikai természetes fényvédelem ezzel szemben azt jelenti, hogy a bőrön konkrétan védőréteget képez egy jellemzően ásványi, fényvédő hatású dolog. A mi esetünkben ez az összetevő a cink-oxid (Zinc-Oxyd néven találod az INCI listáinkban). Fényvédő összetevőként védőréteget alkot a bőrön, és kutatások által igazoltan teljesen biztonságos összetevőnek bizonyult. Ha fényvédőt választ az ember, örül neki, ha bizonyos szinten még vízálló is, erről a mi bio napkrémeinkben a sárga méhviasz gondoskodik. Emiatt sajnos nem vegán egyik napozó krém sem itt nálunk, de legalább 100% bio és károsanyag mentes a gyermekeknek szánt és a felnőtt napkrém is.
 
Ha gyermekeddel mész a szabadba különösen fontos, hogy óvd a direkt napsugárzástól. Sajnos az ő bőrük még korántsem annyira harcedzett, mint egy felnőtté, és tizedannyi idő alatt napégést szenvedhetnek. Hogy ezt megakadályozd inkább vonuljatok árnyékba, és még ott is használjatok minimum 20 de inkább 30 faktoros napkrémet. Ha egész napos szabadtéri programot terveztek, 2 óránként újra és újra vidd fel a krémet a folytonos biztonságért!

Csatlakozz a közösséghez!

Iratkozz fel hírlevelünkre, elsők között értesülhetsz az akciókról és hírekről. 

Szia, örülünk, hogy itt vagy! 💚

SZEREZZ 10% KEDVEZMÉNYT!

Csatlakozz a Kókuszközösséghez extra ajánlatokért és 10% kedvezményért első vásárlásodra.

Nem küldünk spamet, bármikor leiratkozhatsz.