Kosár

100% bio, magyar kozmetikumok

15.000 Ft felett INGYENES szállítás

Illóolajok az egészség megőrzéséért

Aromás növények alkalmazása a múltban

Kína első gyógyszerészeti szakkönyve Lei apó elmélkedése a gyógynövények elkészítéséről. Az írás három kötetében 300 hagyományos kínai gyógyszer és/vagy gyógymód részletes leírása található, külön részletezve az előkészítési fázisokat és a gyógyszerkészítés menetét. A Bencao gangmu, azaz A gyógynövények részletes áttekintése című mű, a hagyományos kínai orvoslás napjainkig meghatározó, és talán legteljesebb gyógyszerészeti összegző műve. Szerzője, Li Shizhen (1518–1593), a Ming-kori Kína legnagyobb gyógynövény ismerője és akupunktúrás orvosa volt, de számos más tudományágban is jeleskedett. A több mint 2 millió kínai írásjegyből álló, 53 kötetes írásban közel 2000 gyógynövény, gomba, ásvány és egyéb természetes összetevő leírása, valamint több mint 11 000 hagyományos kínai recept és gyógykeverék található. A feldolgozott alapanyagok közül 374-et a szerző említ először, a receptek közel 2/3-a ugyancsak saját szerzemény. Zseniális, nem? Dehogynem!

Európában a középkorban Hildegard von Bingen apátnő volt híres gyógynövényismeretéről, három könyvében foglalkozott a betegségek természetes gyógymódjaival. A gyógyhatású készítmények erősítették az emberek immunrendszerét, hozzájárultak a szervezet méregteleítéséhez és javították a közérzetet. A kereszténység és a puritanizmus bár tiltotta az illatszerhasználatot, ennek ellenére a kolostorokban virágzott az aromaterápia.

Elég csak a tömjénre gondolnunk, a tömjénolaj ugyanis az aromaterápiában igen elterjedt illóolajfajta és a mai napig használatos. Elsősorban a stressz és szorongás enyhítő hatása jelentős, de a fájdalom és gyulladás csökkentő, valamint immunitásfokozó hatása sem elhanyagolható.

Aromaterápia napjainkban

Felgyorsult világunkban az aromaterápia új értelmet nyert és egyre erősödő térnyerése kiváló meggyőzőképességre vall. Igen, az illóolajok, illatanyagok a rohanó életmódba is könnyen beilleszthetők. Párologtathatsz például az irodában, otthon -vagy ha olyan közegben vagy, ahol ez senkit nem zavar- használhatsz füstölőt, illatpálcákat, zsálya köteget és palo santot. Bár ez utóbbi kettő tágabb és spirituális értelemben véve része az aromaterápiának, az aromaterápia tudománya elsősroban az illóolajokkal és azok hatásaival foglalkozik. A palo santo és fehér zsálya használata esetében bár az illóolajok hatásai jelen vannak, de sokkal kevésbé kézzelfogható/saját bőrön tapasztalható, inkább spirituális használatra terjedt el. A fehér zsályából egyébként teát főztek vagy borogatásként tették fel, hűsítő és tonizáló hatása miatt. Asztma és tüdőproblémák esetén az indián gyógyító sámánok füstölőkeverékekben használták. 

Az aromaterápiát tehát sokféleképp hasznosíthatjuk: illatosíthatjuk vele a szobát diffúzor vagy párologtató segítségével, alkalmazható inhalálásra, vagy élvezhetjük áldásos hatásait testvajakban, olajokban vagy fürdővízben. Az aromaterápia során használt készítményeknek három komponense az illóolajok, a hordozóolajok, a különböző növényi kivonatok és tágabb értelemben véve a szárított növények.

Az aromás növények, és különösen az illóolajok széleskörű alkalmazása a vegy- és gyógyszeripar térhódításával fokozatosan háttérbe szorult. Az aromaterápia megítélését -hasonlóképp a kókuszolaj lejárató kampányokkal- igyekeztek bagatellizálni, annak ellenére, hogy jól dokumentált bizonyítékok és kutatások lelhetők fel hatékonyságukat illetően.

Mi az illóolaj?

Az illóolajok koncentrált növényi anyagok, amelyek a növényeket a fennmaradásukban segítik. A növények, gyökerek és termések jellegzetes illatáért az illóolajok a felelősök, melyek iránytűként szolgálnak a beporzás, a szaporodás és a növekedés útján. Víz- vagy vízgőz-desztillációval, préseléssel, ritkább és indokolt esetben oldószerrel, enzimes bontással vagy úgynevezett extrakcióval történik a kinyerésük. A növények különböző részeiből nyerhetünk ki illóolajokat. A gyümölcsök esetében akár a héjtól a gyökérig értékes illóanyagok nyerhetők. Képzelj el magad előtt egy narancsfát, melynek terméséből, virágából és leveleiből különböző illatú, ezáltal különböző aromaterápiás hatású olajok kerülhetnek a kezeink közé. Fontos elmondani, hogy egy-egy illóolajnak több kemotípusa is lehet. Mit jelent ez pontosan? Azt, hogy ugyanabból a termésből/virágból úgy összességéből növényrészből eltérő illatú olajokkal is meglephet a természet. Ez a biokozmetikumok esetében is megfigyelhető. Az évről-évre változó növénytermés különösen a bio összetevőknél tud szembetűnő lenni, időnként előfordulhat szín/állag változás. Aggodalomra azonban semmi ok, az illóolajok és kozmetikum-készítmények esetében is bevett szokás az elegyítés, amikor bázisolajokkal vagy ugyanolyan termesztésből származó olajkeverékekkel “szintezzük ki” a dolgokat.

Az illóolajok útja a szervezetünkbe:

  • orron keresztül, szaglás útján, a légtérből belélegezve vagy inhalálással,
  • bőrön keresztül felszívódva,
  • szájon át alkalmazva.

Bár elsősorban ehető minőségű kozmetikumok készítésével foglalkozunk, termékeink kozmetikai és aromaterápiás célra szánt, nem étkezési termékek. Az ehető minőség azt jelenti, hogy nem lesz gond belőle, ha az emésztőtraktusba jut, de nyilvánvalóan nem nyújtanak gasztronómiai élvezetet az így elfogyasztott illóolajok. Ugyanakkor a gourmet kókuszolajok különlegességét a hozzáadott gyógynövények adják, melyekkel az elfogyasztott ételeid élvezeti értékét növelve, a szervezeted pedig egészséges finomságokkal ellátva erősítheted. Erről bővebben ebben a cikkben olvashatsz.

Illóolajok és aromás növények farmakológiai (gyógyszertani) hatása

Általánosan elterjedt tévhit, hogy az aromaterápia kizárólag a hangulatunk javítását szolgálhatja. Vagyis nem is tévhit, hiszen ép testben ép lélek. Lényeg a lényeg: az illóolajok helyes és gyakori használata nem csak a jókedvünk és egészségÉRZETünk serkentésére való, számos más hatással számolhatunk. Ezekkel:

Antimikrobiális hatás – Baktériumok és gombák megjelenését és/vagy szaporodását gátló hatás

Légúti hatások – A légutak átjárhatóságát támogató hatás.

Vérbőség serkentő hatás – Felületi kipirosodást okoz a bőr vérbőségének növelésével, melegítő vagy hűsítő hatás. Izombántalmakkor nagyon jól tud esni.

Emésztőrendszeri hatások – Étvágyjavító, görcsoldó, májműködés és epe serkentő hatások.

A vesére, ill. a húgyúti rendszerre kifejtett hatások.

Hangulatjavító, mentális hatás – nyugtató hatás, stresszoldás, levertség kezelése, ezekről már itt is írtam.

Kontraindikációk

Napjaink gyógynövény-kutatására a szintetikus gyógyszerkutatáshoz hasonlóan jellemző a molekuláris szemlélet: az illóolajok hatásának komponensek szintjén történő vizsgálata. A természetes összetevők veszélytelennek tűnhetnek, de nem mindegy mely módon lettek az illóolajok kinyerve, illetve hogy milyen komponensek alkotják. Az illóolajok természetes összetevői között természetes allergének vagy a szervezet számára izgató elemek találhatók olykor. Ilyen például a közismert linalool, mely például a levendula illóolaj potenciális bőrirritáló alkotóeleme. A levendula illóolajat éppen ezért nem javasolt közvetlenül a bőrön alkalmazni önmagában. A megfelelő koncentráció kulcskérdés, nem csak a levendula de a teafa és sok más illóolaj esetében is. Az illóolajokat az emésztőrendszerbe sosem szabad higítatlanul juttatni. 

Az egyéni érzékenyég ismerete -akár csak a hagyományos gyógyszerérzékenység esetén- jól jöhet, bár életveszélyes vagy súlyos mellékhatásokról eddigi tapasztalataim alapján nem tudok, mindenesetre igyekezzünk elkerülni a kellemetlenségeket.

Várandós állapotban érdemes a védőnővel vagy az orvossal konzultálni a használni kívánt aromás növényekkel kapcsolatban, ha szájon át alkalmaznád őket. A Coconutoil Cosmetics biokozmetikumok ebben az áldott időszakban is nyugodtan használhatók, sőt javallott is, erről itt írtunk korábban.

Illóolajok hatásmechanizmusa

Az illóolajok hatásait klinikai és humán vizsgálati eredmények is igazolják. Az ilyen vizsgálatok során az illóolajok vagy elérték, vagy megközelítették a szintetikus szerek hatásosságát, így akár kiegészítő kezelésként, akár alternatív gyógymódként is bevethetők. Tekintve, hogy az elmúlt évtizedekben számos gyógyszerre és antibiotikumra rezisztens törzzsel állunk szemben, indokolttá válik a “vissza a természetbe” felfogás, és hagyományos, akár népi gyógymódok alkalmazása is indokolt lehet.

Különböző hőmérsékleten az egyes illóolaj-komponensek eltérő forráspontúak és illékonyságúak. Kozmetikumok esetében azt javaslom, hogy 20-25 fok közötti hőmérsékleten, lehetőleg tusolás után a felmelegített bőrfelületen alkalmazd. Diffúzorban használatos illóolajok vagy illatkombinációk esetén más-más preferenciák kerülhetnek előtérbe szinte minden olajnál, ezért erről érdemes előre tájékozódnod attól függően, hogy mi a célod a párologtatással.

A kínai orvoslás szerint az illatok érzékelése a jing-re hat. A jing () vagy esszencia. Az élet eredeti, esszenciális formája, amely a növekedésért, fejlődésért és a fenntartásért felelős. Ez alkotja minden szerves élet alapját és ez az élettani változások forrása is.

Hit vagy tudomány?

A válasz: ÉS! Az aromaterápia és az aromás növények felhasználásának csínját-bínját már irőszámításunk előtt 3000-ben is kutatták. Ez a 4-5000 éves tudomány a mai hagyományos gyógyászat és a biokémia alapjait fektette le. A globalizáció és a haladás hátrébb sorolta a preferenciákat, gyors és egyszerű megoldásokra volt szükség. A 18. században a felvilágosulás korában sokkal inkább tudományos oldalról kezdték megvizsgálni a betegségek okát (korábban inkább átokként vagy személyi szerencsétlenségként kezelték), majd a gyógyszerészet mint tudomány is bontakozni kezdett. Szó se róla, szükség is volt rá. A 20. század végétől és most a 21. században azonban szükség van az egyensúlyra, a természetes rendszerek működésének visszaállítására.

Az emberi szervezet érzékeny, precíz, bámulatos dolgokra képes egység. Miért ne támogatnánk a természet adta kincsekkel testi-lelki egészségünk és belső harmóniánk megteremtésére?…

Források:
http://real.mtak.hu/35132/1/MONY_2015_02_Farmak_Fodi_A_u.pdf
https://semmelweis.hu/farmakognozia/files/2015/02/2015farmakogn%25C3%25B3zia_t%25C3%25B6rt%25C3%25A9net.pdf
https://semmelweis.hu/gytk/files/2016/10/Boszormenyi-Szakkepzes-1022.pdf
https://aok.pte.hu/hu/dokumentum/24776 Acs_Kamilla_magyar_tezisfuzet (1)

Természetes illóolaj tartalmú kozmetikum: https://coconutoilcosmetics.hu/bio-masszazsolajok/intim-es-masszazs-olaj/

 

Ha szeretnél még többet megtudni a bio illóolajok és növényi összetevők jótékony hatásairól, kattints ide!

Csatlakozz a közösséghez!

Iratkozz fel hírlevelünkre, elsők között értesülhetsz az akciókról és hírekről. 

Szia, örülünk, hogy itt vagy! 💚

SZEREZZ 10% KEDVEZMÉNYT!

Csatlakozz a Kókuszközösséghez extra ajánlatokért és 10% kedvezményért első vásárlásodra.

Nem küldünk spamet, bármikor leiratkozhatsz.