Bio Szépségápolás

Karácsonyi édességek – Egészségesen

Kókuszban bővelkedő, áldott adventi utolsó hetet kívánok Neked!

Hétvégén bedurrantjuk a sütőket mi is, és mivel úgy tűnt sokan érdeklődtök afelől, mi milyen desszerteket teszünk az ünnepi asztalra, ebben a bejegyzésben 2 szívmelengető vegán édesség receptje következik. Garantáltan kipróbált, kókuszos, és abbahagyhatatlan finomságok tehát csak itt csak most, csak Neked!

1.) Hófödte Mézeskalács (avagy vegán “mézes”kalács)

Hozzávalók a tésztához:

  • 1/3 bögre DCK kókuszolaj desszertekhez
  • 3/4 bögre barnacukor vagy ízlés szerint édesítő
  • 1/4 bögre juharszirup
  • 1/4 bögre növényi tej (naná, hogy én kókusztejet használok)
  • 2 bögre finomliszt
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1/2 tk só
  • fahéj és őrölt szegfűszeg, plusz egy kis szerecsendió frissen reszelve, vagy mézeskalács fűszerkeverék

Hozzávalók a mázhoz:

  • 50 g porcukor
  • 1,5 teáskanál kukoricakeményítő
  • 1 teáskanál citromlére
  • 2-3 teáskanál növényi tej
  • + extra díszítés: kókuszreszelék

Az elkészítés nagyon egyszerű lesz:

  1. Előveszek egy edényt, amiben a kókuszolajat és a cukrot elkeverem. A cél, hogy a cukor elolvadjon. A kókuszolaj 22-23 fok közelében lesz teljesen folyós, ha a tiéd szilárdabb a kelleténél, nyugodtan megmelegítheted picit, ezzel a cukor olvadását is elősegítheted.
  2. Ezután hozzáadom a kókusztejet és a juharszirupot. Ne ijedj meg, ha az olaj “úszik” a tál tetején, a végére megoldódik ez a “probléma”.
  3. A lisztet, a szódabikarbónát és a sütőport a sóval és fűszerekkel együtt egy kézi habverő vagy lyukas közepű fakanál segítségével egy tálban összekeverem.
  4. Ezután hozzáadom az előzőleg összekevert olajos-cukros-kókusztejes-juharszirupos elegyet és elkezdem gyúrni a tésztát. Ha túl “mancslisnak” érzed adhatsz még hozzá egy kis lisztet. Addig gyúrd amíg a tészta jól összeáll és gyúrható, nem tapadós állagot kapsz.
  5. 10-15 percre a hűtőbe teszem a tésztát pihenni.
  6. Ezután lisztezett nyújtódeszkán a tésztát kinyújtjuk és formákkal szaggatjuk a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15-20 percig sütjük.

A máz: 

A porcukorhoz hozzáadom a citromlevet, jól elkeverem. Ezután jöhet bele a kukoricakeményítő és egy kis löttyintésnyi hideg kókusztej. Habzsákba töltöm és a kihűlt sütiket díszítem vele.

Amikor lassan szilárdulni kezd a máz, egy tálra kókuszreszeléket öntök, és belemártom a mázas felével a mézeskalácsokat. Így pont olyan végeredményt kapunk, mintha hófödte sütiket kínálnánk. Én imádom.

2.) Karácsonyi banánkenyér

Hozzávalók

– 2-3 érett banán
– ½ csésze DCK kókuszolaj desszertekhez
– 1 csésze Prosecco (mégiscsak karácsony közeleg, adjuk meg a módját 🙂
– 1 csésze finomliszt
-1 csésze teljes kiőrlésű liszt
-1 zacskó vaníliás cukor vagy egy fél vanília rúd
– 1 csésze tört sótlan mogyoró
– 1 zacskó sütőpor
– 1 csésze barnacukor
– 1 csipet só
– 1 kávéskanál fahéj

Elkészítés:

1. Melegítsd elő a sütőt 185 fokra.
2. Készíts elő egy tálat. (Ha nincs konyhai aprítód, kettőt.) A végén őzgerinc vagy kenyérsütő formára is szükséged lesz.
2. Dobd a banánokat egy konyhai aprítóba vagy villával törd össze őket az egyik tálban. Locsold meg a Proseccoval, és add hozzá a kókuszolajat a cukrot és a fahéjat is. Keverd össze, közben nyugodtan beleöntheted a vaníliás cukrot is, vagy a vanília rúd felét kikaparva.
3. Egy másik tálba szórd bele a liszteket, az apróra tört mogyikat, a sütőport és a sót is.
4. Most a száraz és a nedves összetevőket óvatos mozdulatokkal keverd össze, vigyázva, hogy ne essen össze. A Prosecco (vagy habzóbor) buborékjai is segítenek majd, hogy könnyű, légies tésztánk legyen, érdemes egy kis odafigyelést szentelni a dolognak. A végén körülbelül muffintészta sűrűségű elegyet kellene, hogy kapjunk. Ha nem elég folyós, vagy szárazabbnak érzed a kelleténél, egy kis Prosecco löttyintés nem fog ártani.
5. A sütőpapírral béleld ki a sütőformát, szórj rá még az őrölt mogyirókból, és öntsd bele a tésztát. Majd az egészet fedd le egy sütőpapírral vagy alufóliával. Fontos, hogy a tésztába ne ragadjon bele!!
6. Süsd 45-50 percig, sima sütő fokozaton, ne légkeverésen! A végén már papír nélkül érdemes sütni, jó, ha leveszed a tetejéről a maradék 5 percre. Tűpróbával ellenőrizd, hogy belül is sikeres volt-e a sütés.
7. Ha kivetted a sütőből hagyd fél órát hűlni, majd óvatosan borítsd ki a formából, és szabadítsd meg a sütőpapírtól. Tedd egy szép nagy tálra, olvassz rá étcsokoládét, vagy amit épp megkívánsz, a tetejét pedig szintén tört mogyoróval díszítsd, ha van hozzá kedved. 🙂

A desszertekhez szánt DCK kókuszolaj innen beszerezhető.

Mindenkinek kellemes készülődést kívánok!

Szeretettel,
Dóri

Vélemény, hozzászólás?