Kosár

100% bio, magyar kozmetikumok

15.000 Ft felett INGYENES szállítás

Kókuszolaj a tányéron

A szűz kókuszolaj fogyasztása

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy egy kiegyensúlyozottabb, természetesebb, egészségesebb önmagadhoz vezessünk közelebb. Egészen biztos, hogy sikerülne ez nélkülünk is, mert mindössze elhatározás és döntések kérdése az egész. Ugyanakkor a tudatosság ott kezdődik, hogy képben vagyunk azzal mit miért teszünk vagy nem teszünk, és hogy ez milyen hatással lesz ránk illetve a környezetünkre. Ezért itt is elérhetővé tettük az úgynevezett gourmet kókuszolajokat, amik nem csak a finom ízeket hívják életre a tányérodon, de a szervezet optimális működését is támogatják.

A kókuszolaj olyan értékes tápanyagforrás, hogy a szervezet minden sejtje meghálálja. Ha használtad már valaha bármelyik itt megtalálható bio kozmetikumot, akkor már tudod milyen jótékony hatással van a bőrre. Ugyanez belsőleg is működik. A kókuszolaj titka a közepes láncú zsírsavakban rejlik. Bár telített zsírsavak alkotják nagyrészt, éppen ezek segítik elől a súlyvesztési folyamatok beindulását, a zsírvesztést és számos más egészségre jótékony hatását bizonyították már. Működési mechanizmusában ugyanis eltér a legtöbb telített zsírtól, és az emésztés során jópár olyan folyamatot katalizál testben, amelynek csak örülni lehet.
A kókuszolaj “viselkedése” a szervezetben leginkább a szénhidrátokéra hasonlít, és ez az a pont ahol megintcsak nem kell megijedni. A szénhidrátok ugyanis gyors energiaforrásként funkcionálnak, tehát itt az ideje, hogy ne mumusként hanem jóbarátként gondolj rájuk is. A kókuszolaj pajzsmirigyre gyakorolt pozitív hatásának köszönhetően az anyagcserefolyamatok felgyorsulnak, a zsírbontó enzimek aktiválódnak, a szervezet energiafelhasználása tehát egy optimális állapotra áll be.
A kezeletlen, szűz kókuszolaj csaknem felét az úgynevezett laurinsav alkotja, melyet a szervezet -megintcsak szakszóval élve- monolaurinná alakítja át. Na és itt történik a varázslat. A szervezet ugyanis a monolaurint azonnal az egészségünk védelmébe állítja, így például az influenza, a herpesz, és más vírusos- vagy bakteriális eredetű megbetegedést verhetünk le játszi könnyedséggel. Ezen a ponton fontos kiemelni, hogy a fent említett jótékony mechanizmusok kizárólag a szűz kókuszolajra érvényesek. Bármely más finomított vagy fehérített kókuszolaj valamiféle kémiai módosításon esik át. Ebből következik, hogy nem egészen azzal a hatékonysággal fog működni, mint kéne, és ez adja a kókuszzsír-félreértések nagy százalékát. A finomított/fehérített/így-úgy megvarázsolt kókuszolajokból ugyanis pont a lényeg veszik ki az eljárások során. De akkor miért csinálják? A válasz egyszerű: mert olcsóbb és gyorsabb az előállítása, és egyébként még így is jobb alternatíva tud lenni más zsíroknál.
Mi úgy vagyunk vele, ha már csinálunk valamit, abban nem ismerünk kompromisszumot. Mert a legjobbat érdemled te is és ez a bolygó is, amin élünk.
Ezért nemhogy nem fehérítjük és nem módosítjuk az olajokat, de még gyógynövényekkel és fűszerekkel is megspékeltük a legtöbbjüket. Így aztán nem csupán a finomítatlan kókuszolaj önmagában is fantasztikus hatásai érvényesülnek, de ökológiai gazdaságból származó természetes ízfokozóként is használhatod őket.
Ilyen formán gyakorlatilag semmi másra nem lesz szükséged bármely étel elkészítése során, csak jó minőségű alapanyagokra, bio kókuszolajra, és sóra. Ennyi, és máris tudod, hogy pontosan mi van a tányérodon, ami valljuk be, elég megnyugtató tud lenni.
Ha növényi alapú táplálkozást folytatsz, szinte az egész DCK Kókuszolaj termékpalettának jó hasznát fogod venni. A Zöldségekhez szánt kókuszolaj például az indiai sáfrányként is emlegetett kurkumát is tartalmaz, mely az „élet fűszere”. Az ayurvéda szerint védheti a májat és megelőzheti az epekő kialakulását.
Összetevői közt megtalálható még a curry, a gyömbér, a mustármag, a köménymag, és természetes antioxidánsokat is tartalmaz.
Ugyanitt két salátaöntettel is szeretnénk megörvendeztetni, egyikőjük a tüzesebb személyiségeknek gyömbér és chili hozzáadásával készült. Jó kis melegítő saláták készíthetők a segítségével, így még egy szinttel emelhető a zsírbontás, ha épp arra vágysz, de esküszöm, én meg is innám úgy, ahogy van. (Mondjuk van egy kis chili addikcióm…)
A másik üdvöske egy zöldfűszeres öntet, könnyed, frissítő energizáló étkezésekhez ajánlom jó szívvel. Rizotto utóízesítéséhez szintén kiváló, de maximálisan rád és a kreativitásodra van bízva mit hozol ki belőlük.
Találsz még nálunk desszertekhez szánt kókuszolajat is. Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy a reggeli kávé élményem sosem lesz már ugyanaz, mint régen, amikor funkcionális kávé fogyasztó voltam. Most már élvezeti kávé fogyasztó vagyok. Egy espressot húzz fel 1-1,5 dl kókusztejjel, majd egy lapos kávéskanálnyi desszertekhez szánt kókuszolajat adj hozzá és keverd el. Próbáld ki, nagyon meg fogsz lepődni!
Ha csak kipróbálni szeretnéd mit tudnak ezek, akkor a DCK mintacsomagban Zöldségekhez, Halakhoz, Húsokhoz, és Desszertekhez szánt kókuszolajokat találsz. Mindezeket üvegben, abszolút zero waste módon helyezheted a konyhád szívcsakrája közelébe, hogy mindig kéznél legyen, mert ha egyszer kipróbáltad őket, és ráérzel az ízére, nem ereszted majd könnyen. És miért is tennéd?…
Jó főzőcskézést kívánok!
Dóri

 

A cikkben említett gourmet kókuszolajok közül itt tudsz válogatni

Csatlakozz a közösséghez!

Iratkozz fel hírlevelünkre, elsők között értesülhetsz az akciókról és hírekről. 

Szia, örülünk, hogy itt vagy! 💚

SZEREZZ 10% KEDVEZMÉNYT!

Csatlakozz a Kókuszközösséghez extra ajánlatokért és 10% kedvezményért első vásárlásodra.

Nem küldünk spamet, bármikor leiratkozhatsz.