Kosár

100% bio, magyar kozmetikumok

15.000 Ft felett INGYENES szállítás

Ne hagyd abba! #műanyagmentes július

A mai nappal elméletileg véget ér a műanyagmentes július. Mi viszont arra biztatnánk, hogy ne hagyd abba, ha már belekezdtél.

A szokások kialakulásához általában és átlagosan körülbelül 50 napra van szükség, ennyi idő kell a tudatunknak, hogy átálljon egy más rendszerre, és különösebb erőfeszítés nélkül is beépüljön a napi rutinunkba. Tehát ha valóban szeretnél tenni valamit környezetünk fenntarthatósága érdekében, (és tenni kell, mert ordít a Föld) akkor már a felén túl is vagy!

Nem az a cél,

hogy teljesen tökéletesen zero waste üzemmódra válts. Nem az a cél, hogy egyáltalán ne legyen ökológiai lábnyomod. A cél az, hogy amit csak tudsz, tegyél meg, hogy még az unokáinknak is teremjen búza, azt legyen mivel öntözni, és legfőképp, hogy legyen föld, amibe elvetik a magot.

Július elején rengeteg cikk jelent meg a témában, ahol “egyszerű földi halandók” mint Te vagy én kísérlik meg a hulladékcsökkentést, és leírják tapasztalataikat. 10-ből 7 cikk arról számolt be, micsoda kudarcok érték őket, hogy kifolyt a kulacs, hogy nem lehet bevásárolni műanyag zacskó nélkül, hogy ezt nem lehet azt nem lehet. A “rossz hír”, hogy DE, NAGYON IS LEHET. Csak oda kell figyelni.

És miért figyelj oda? Sorolom.

1.) Mert elég sok pénzt spórolhatsz

A hulladékmentes életvitel általában a legtöbb embernél minimalizmussal is párosul, ami azt jelenti, hogy nem fogsz felesleges dolgokat vásárolni. Az alapvető élelmiszerek ára csomagolással és anélkül is nagyjából ugyanazon az árszinten mozog, tehát rizst, lisztet és társait kb. ugyanannyiért fogsz vásárolni, DE megteheted, hogy mindig csak annyit, amennyire tényleg szükséged van. Én kifejezetten nem szeretem a nagybevásárlási rituálékat, ezért a csomagolásmentes boltok kínálatát 1, 3 és 5 literes befőttes üvegek segítségével szoktam hazavinni. Így aztán otthon is különösebb zacskók közt turkálás nélkül válik áttekinthetővé hogy miből is főzünk.

A zöldség-gyümölcs szükségleteket érdemes piacról kielégíteni, egyrészt mert ott nincsenek tálcázva és becsomagolva a portékák, tehát leellenőrizheted, hogy mi mennyire puha/kemény/fonnyadt/satöbbi, másrészt pedig mert a vásárlás után nem lesz teli a fél szemetes. Itt is lehet kifogni jó kis akciókat és kedvezményeket, a smoothienak valót pedig nyugodtan válaszd a szépséghibás szekcióból, így 30-50%-kal kedvezőbb áron juthatsz színes vitaminforráshoz.

2.) Mert nem kell annyit galoppozni a kukával

Ha a háztartásban keletkezett hulladékot jól körülhatárolt módon szelektálod, bőven elég lesz hetente 1x levinni a szemetest, akkor is csak azért, mert éppen jönnek a papírért, műanyagért, fémért.

A konyhai és alapvetően lebomló hulladéknak keress egy fedeles vödröt, abba mehet a gyümölcshéj, a saláta maradék, a csutkák, magok, aztán ha kertes házban élsz, és van kedved belevetni magad a komposztálás rejtelmeibe, akkor szerencsés vagy. Ha társasházban élsz, akkor sincs veszve semmi, az alábbi helyeken nagyon jól megoldott a közösségi komposztálás.

Budapesten: Humusz Szövetség (XI. kerület), Grund Kert (VIII. kerület), Albertfalvai Közösségi Kert (XI. kerület), Apollón kert (XV. kerület), Zengő kert (XIX. kerület), Első Kis-Pesti kert (XIX. kerület), Békási kert (III. kerület), Aranykatica kert (XIX. kerület), Árnyas kert (XIX. kerület), Amfikert (III. kerület), Herman Ottó Intézet (XXII. kerület)

Szentendre: Szélrózsa kert

Sopron: Hatvani út (Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.)

Fertőendréd: Új major (Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.)

Nagybajom: Mesevár Óvoda és Bölcsőde

Miskolc: Avasi Paradicsom Közösségi Kert

Nyíregyháza: Nyíregyházi Kosár Közösség

Debrecen: DE Közösségi Kert

(forrás: https://humusz.hu/komposztalj/kozossegi-komposztalas)

3.) Kiegészítők, amiket sokáig használhatsz

A legalapabb kiegészítő a mindennapok során a vászontáska, ez a legzsúfoltabb és a legfancybb női táskában is elfér, segítségével a gyors, “tűzoltás” jellegű vásárlásokat meg lehet oldani.

A zöldség/gyümölcsháló szintén hasznos, de ha nincs, akkor a lemérős matricákat nyugodtan ragasztgathatod egyenesen a zöldségre. Ha piacozol, akkor ezzel sem lesz gondod, csak odaadod az eladónak a szütyődet, sőt, sok hely van, ahol már felszámolták a műanyag zacskókat és valamilyen újrahasznosított papírtasakban, vagy vászonszütyőben vehetsz otthonra nassolnivalót.

Minden háztartásban van olyan textil, aminek már túl sok hasznát nem vesszük, legyen az egy leégett szélű konyharuha (ez a legjobbakkal is megesik :D), vagy egy megviselt, koros lepedő. Ezekből egy vasaló és egy kis tekercses méhviasz segítségével készíthetsz saját kezűleg fenntartható alufólia/folpack helyettesítőt. A hogyanokat a pinteresten megtalálod, pik-pak kész, mosható, meg minden ilyesmi.

A napi folyadékszükséglet műanyagmentes kielégítése érdekében szerezz be egy újratölthető kulacsot vaaaagy… Én arra jutottam, hogy nekem az üveg válik be a legjobban, már csak azért is, mert nem kell külön valahol valakinek előállítania, bőven jó, ha egy kiürült üveges ital után elmosogatok, és újratöltök.

Szóval. Bőven van szerethetőség a fenntarthatóságban, és a kritikus helyeken is, mint a konyha vagy a fürdőszoba simán, kis erőfeszítéssel folytatható, normává alakítható. Mi például visszaváltjuk a kiürült üvegeket és tégelyeket, a rendeléseddel járó összes csomagoló- és töltőanyag vagy környezet barát, vagy pedig visszaváltható. Mit is jelent ez pontosan?

A kis zöld pufikák

a csomagban mind biológiailag lebomló helykitöltők, mehetnek a komposztra nyugodtan. A buborékos fóliát amibe kénytelenek vagyunk biztonsági okokból becsomagolni az üvegeket, azzal a lendülettel visszaküldheted, amelyikkel a kiürült tégelyeket és üvegeket juttatod el hozzánk. Így nem lesz szükséged további bubis fóliás borítékra sem.

A dobozok,

amikben küldjük a termékeket egyrészt újrahasznosított papírból készülnek, másrészt valamikor a raktárban más funkciót töltöttek be, így nem szükséges plusz energia felhasználása a további dobozok gyártására. És ha már dobozokról van szó, a termékcsomagolások mind-mind FSC minősített, felelős erdőgazdaságból származó alapanyag felhasználásával előállított papírból készült.

Visszaváltható kozmetikum csomagolások

Ha a kiürült csomagolásokat visszaküldenéd, minden információt megtalálsz ide, erre a hivatkozásnak álcázott mondatrészre kattintva.

Ha csak a címet keresed:

Bip Coco Cosmetics Kft.
1537 Budapest, Pf. 332.

Ha pedig már küldtél vissza dolgokat, de nem kaptál kupont, vagy elveszett, vagy akármi, akkor a marketing@coconutoilcosmetics.com email címen jelezz!Nem ciki, ha nem sikerül elsőre Zero Waste Királynővé változnod. Sőt, nem is kell! De ha akarod, kialakíthatod a saját kis fenntartható létszférádat, és minél többen tesznek így, annál nagyobb felület lesz lefedve a bolygón.

A végére, csak érdekességként, és gondolatébresztőnek:

Az emberiség a Föld szárazföldi részen, 149,16 millió km2 -nyi területen él. A föld szárazföldi felszínének mindössze 8%-a művelt terület (11 millió km2), ennek a kis területnek kell eltartania több mint 7 milliárd embert. Minden egyes emberre átlagosan kb. 0,15 hektár jut. Az emberiség eloszlása azonban nem egyenletes. A lakatlan vagy ritkán lakott területek mellett sűrűn lakott területek is vannak. A világ népességének közel 70%-a a szárazföld 8%-án zsúfolódik össze. A hat kontinensből egy, az Antarktisz (13,328 millió km2) lakatlan, pontosabban csak a kutatóállomások személyzete lakja. Földünk szárazföldi összterületének mintegy 9%-át alkotja az Antarktisz, de a kontinens 98%-át jég fedi. Ez a világ leghatalmasabb jégtakarója, melynek vastagsága helyenként elérheti a 4,8 km-t is. Ez a roppant jégtömeg rejti magában a földi édesvízkészlet 70%-át.

Vigyázzunk az értékeinkre!

Víz=Élet

Csatlakozz a közösséghez!

Iratkozz fel hírlevelünkre, elsők között értesülhetsz az akciókról és hírekről. 

Szia, örülünk, hogy itt vagy! 💚

SZEREZZ 10% KEDVEZMÉNYT!

Csatlakozz a Kókuszközösséghez extra ajánlatokért és 10% kedvezményért első vásárlásodra.

Nem küldünk spamet, bármikor leiratkozhatsz.