Bio Szépségápolás

Vegán kozmetikumok

A vegán életforma lehetőség arra, hogy nyugodt lelkiismerettel élhessünk azokkal a természeti javakkal, amelyekre az életben maradásunkhoz szükségünk van. A „vegán” kifejezést többnyire a táplálkozásra értjük, de léteznek vegán kozmetikumok is.

Kik is a vegánok?

„Akik nem esznek semmit. Ja, nem, azok a fényevők.” „Akik nem esznek húst. De akkor az ugyanaz, mint a vegetariánus, nem?” A vegán valójában szigorú vegetariánus, aki azonban így is elegendő és megfelelő minőségű tápanyagot vesz magához – amihez persze tudatos odafigyelésre és táplálkozástani ismeretekre van szüksége. A vegetariánus nem eszik húst, a vegán viszont nem eszik meg semmit, ami állati eredetű, tehát tejterméket, tojást, zselatint vagy mézet sem. A veganizmus a legtöbb esetben komplett életforma, amelynek keretében valaki etikai, környezetvédelmi és egészségügyi szempontok szerint választja meg, hogy milyen folyamatokat támogat a világban, és mit enged be a saját életébe. A kegyetlen állatartási és -szállítási körülmények és a kozmetikumipar állatkísérletei egyre több embert ösztönöznek az állati eredetű termékek elutasítására. Ráadáaul a vegán fogyasztásnak a legkisebb az ökológiai lábnyoma, összevetve a tejterméket, illetve a húskészítményeket is fogyasztó táplálkozással (függetlenül attól, hogy az utóbbiak bio-termékeket választanak-e.) A teljes vegán életmód része az is, hogy csak 100%-ban növényi összetételű kozmetikumokat választanak. De ne feledjük, hogy a „vegán” mint kategória nem védett vagy törvényileg szabályozott minősítés.

Az a kritérium, hogy a kozmetikum ne tartalmazzon állati eredetű összetevőt, nem jellemzi a termék minőségét (pl. hogy oganikus-e), csak az összetevők eredetét. De nyilvánvaló, hogy egy vegán gondolkodású embernek fontos az is, hogy ne teszteljék állatokon az adott terméket, illetve valószínűleg egészségtudatosabb is az átlagembernél.

Vegán kozmetikumok a Coconutoil Cosmetics kínálatában

A CoconutOil olajkeverékei vegán, organikus és erőszakmentes kozmetikumok. Nem tartalmaznak állati eredetű alapanyagokat, kizárólag növényi hatóanyagokat. (Egyedül az ajakbalzsamok és a popsikrém nem számítanak vegánnak, mivel azokba a megfelelő állag elérése érdekében méhviaszt is kevertünk.) Csak a növényi olajokat tartalmazó kozmetikumok tudnak vegánok lenni, márpedig a CoconutOil Cosmetics termékeinek többsége kiváló minőségű olajok keveréke. Ráadásul a növényi alapanyagaink nem mentek keresztül szintetikus átalakításon, és ásványi anyagokat sem adtunk hozzájuk.

Termékeink kiemelkedő minőségű kozmetikumként a vegán életmódba is beilleszthetőek. Organikus minősítésük pedig szavatolja, hogy ökológiai szempontból is a legszigorúbb elvárásokra figyeltek a gyártás során. Aki ilyen terméket választ, annak a környezettel és a többi élőlénnyel szembeni felelősségteljes döntését az egészsége fogja meghálálni.

Vélemény, hozzászólás?