Receptek

Egészséges mézeskalács

EGY TUTI TIPP A KARÁCSONYI KÉSZÜLŐDÉSHEZ!

15416893_1493589067322724_711462528_n

Ha te is bevezetted az egészséges étrendet a mindennapjaidba, és nem szívesen térnél el tőle még a karácsony kedvéért sem, akkor most jó hírrel szolgálunk!

Dőlj hátra, mert ez a karácsonyi süti biztosan nem okoz majd lelkiismeret-furdalást! Sőt, biztosak vagyunk benne, hogy az egész család kedvence lesz! 🙂

Mézeskalács hozzávalók

  • 50 dkg teljes kiőrlésű bio tönköly liszt
  • 50 dkg Dia-Wellness Zéró 6 lisztkoncentrátum (ez a liszt ilyen arányban pont 50 %-al csökkenti a szénhidráttartalmát a tönköly lisztnek)
  • 25 dkg méz
  • 25 dkg vaj (igazi)
  • 6 tojás
  • 40 dkg kókuszvirág porcukor (a kókuszvirág cukor kávédarálón porcukorrá darálva)
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 11 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék (apránként adagold és közben kóstold meg, hogy Neked milyen mennyiségben ízlik.)
  • 4 evőkanál citrom leve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 púpos kávéskanál búzasikér
  • 1 csipet Himalaya só

Nádcukros íróka:

  • 50 ml víz
  • 100 g finomítatlan nádcukor
  • 80 g kókusztejpor

A vízzel és a cukorral szirupot főzünk és belekavarjuk a kókusztejport, habverő segítségével. Hagyjuk kicsit hűlni (ha teljesen kihűl megkeményedik, így ezt ne várjuk meg, még melegen tegyük zacskóba és kezdjük el a díszítést. Alacsony hőmérsékleten, tűzhelyen még fel tudjuk melegíteni.  Néhány perc múlva elkezd szilárdulni, ezért ha szeretnénk belenyomkodni díszcukorkákat, azt minél hamarabb tegyük meg.

15423555_1493589017322729_415932597_nTehát a langyos írókát nejlon zacskóba tesszük és az egyik sarkával, amit óvatosan kivágtunk, tudjuk díszíteni a mézeskalácsot. 

 

Mézeskalács elkészítés:

  • A mézet a vajjal melegítsük össze gáztűzhelyen, alacsony hőfokon. Nem kell felforralni. Tegyük félre hűlni.
  • Ezután a tojásokat a porcukorral, majd a citromlével, a citrom héjával, szódabikarbónával, fűszerrel alaposan keverjük össze.
  • Majd egy tálba szórjuk bele a 2 féle lisztet és a búzasikért és jól keverjük össze.
  • Ezt követően vegyük elő a mixer dagasztó karját.

15403203_1493589013989396_1131707915_n

  • A tojásos masszába tegyük bele a vajas mézet és apránként szórjuk bele a lisztet. A dagasztó karokkal jól dolgozzuk el. A tészta ragadni fog, így a jó.
  • A tálat egy folpackkal takarjuk le és legalább 8 órára tegyük hűtőbe.
  • Miután kivettük azt tapasztaljuk, mintha megkövült volna, de semmi gond. Én kiszedtem egy lapos fakanállal az egészet és így hidegen a konyhai mérleg segítségével megmértem (2235 g volt) és egyenlő arányban 6 felé kimértem. Így kisebb adagokban a kezem melegétől könnyedén tudtam 6 kis gombócot gyúrni néhány másodperc alatt.
  • Ezt követi a kinyújtás lisztezett deszkán, mert a tészta egyébként beleragadna a nyújtódeszkába (én Dia Wellness 50 %-al csökkentett CH tartalmú liszttel liszteztem)
  • A deszkát és a tésztagombóc tetejét lisztezzük be.
  • Nyújtsuk tőlünk távolodva néhányat a tésztán, így kapunk egy függőlegesen kinyújtott tésztát.
  • Ezután emeljük fel a tésztát, lisztezzük meg kicsit alatta a deszkát, majd fordítsuk le a tésztát vízszintesen (ami eddig felül volt rész, most alulra kerül).
  • A tészta tetejét egy kicsit most is lisztezzük be. Így nyújthatjuk ki a szép kerek formát. (Egyébként nem szükséges szép precíz kerek forma, mert úgyis formákat szúrunk ki belőle :))
  • Ezután formákkal kiszúrhatjuk a kívánt figurát.
  • 180 Celsius fokra melegítsük elő a sütőt. 9 percig süssük a formákat, sütőpapirral kibélelt tepsiben. Ne süssük túl!

15328147_1493588970656067_650840848_n

Jó készülődést mindenkinek!

 

Forrás:Fitt Fazék KultúrBlog