Bio Szépségápolás

Érzékeny mellbimbó kezelése

A mellbimbó a test egyik legérzékenyebb területe. A mellbimbót érintő rendellenességek széles skálán jelentkezhetnek, esetenként fájdalmas, feszülő érzés jelentkezik. Nézzük mi lehet ennek hátterében és hogy mi a teendő a mellbimbó érzékenység ellen.

Az érzékeny mellbimbó okai

A mellbimbók érzékenységének kiváltó okait bizonyos élethelyzetekben egyszerűen nem lehet kiküszöbölni, más esetekben pedig nem könnyű felderíteni honnan eredeztethető a jelenség.

Fizikai okok és tünetek

A mellbimbó felülete nem homogén, ez által sokkal inkább ki van téve az irritációknak. Ezért fontos, hogy ügyeljünk a mellbimbóval érintkező textíliák méretére és minőségére. 

A fizikai okok által kiváltott tüneteket azért egyszerű felismerni, mert amint legalább 24 órára megszűnik a kiváltó ok, azonnal enyhülést érzünk. Adódhat olyan helyzet, hogy bizonyos textilek anyagösszetétele máshol nem, a mellkastájon illetve a mellbimbók körül viszont irritációt okoz. Azok a sportolók, akik intenzív mozgást végeznek hosszú ideig (pl. maratonisták) többnyire előre gondoskodnak a mellbimbók kidörzsölésének megakadályozásáról. Erre különféle tapaszok és házi módszerek léteznek, bár a megfelelő technikai ruházat viselésével azért sokat lehet javítani a komforton.

A fizikai irritációt, kidörzsölődést ne keverjük össze a kontakt dermatitisszel! Sajnos ez a bőrbetegség a mellbimbók területét is érintheti. A kontakt dermatitiszt -ahogyan a neve is utal rá- a bőrrel közvetlenül érintkező anyagok válthatják ki. Ez lehet kémiai anyag (tusfürdő, testpermet, parfüm, stb.) vagy a műszálas ruházat is előidézhet kellemetlenségeket. A kezdetben csak tompán fájdalmas, majd kicsit viszkető, aztán fokozatosan kiszáradó és felpikkelyesedő bőrfelület tudatos bőrápolást igényel. A mellbimbó ekcémás tünetei szerencsére jól kezelhetők.

Érzékeny mellbimbó

Hormonális változásokkal járó érzékenység

Várandósság, szoptatás, menstruáció. Ezek mind-mind intenzív hormonális változásokat hozó időszakok. Nézzük hogyan hatnak a mellbimbókra.

Várandósság ideje alatti változások

A terhesség 0-13. hetében normálisak az emlőváltozások, sőt, az egész várandósságot végigkísérik. Az első jelek az általános érzékenység és diszkomfort érzet a mell egész területén.

A National Institute of Child Health and Human Development vizsgálata szerint a nők a fogamzás utáni 1-2 héten belül gyakran tapasztalnak érzékenységet, -fájdalmat vagy bizsergő érzést a mellekben. A mellbimbók érzékennyé, vagy akár fájdalmassá is válhatnak, hiszen az emelkedő hormonszint és az emlőszövetbe történő véráramlás miatt természetes átalakulás veszi kezdetét. Néhány hét elteltével a diszkomfortérzet gyakran eltűnik vagy csökken, de visszatérhet a terhesség későbbi szakaszaiban is.

Sok nőnél tapasztalható a mell megnagyobbodása, ami a terhesség korai szakaszában kezdődhet, és a terhesség alatt végig folytatódhat. A szoptatás ideje alatt is tapasztalható mellnagyobbodás. A gyors növekedés a bőr húzódását és a mellek viszkető érzését okozhatja. Ekkor érdemes gondoskodni a bőr hidratáltságának biztosításáról akár napi többszöri alkalommal is, hiszen így tehetjük ellenállóbbá a bőrt és megelőzhetjük a bőr elszakadását, a striák kialakulását.

A terhesség második trimeszterében, a 14. és 27. hét között a következő mellváltozásokat tapasztalhatjuk:

A mellbimbó körüli résznél kör alakban a bőr árnyalatának megváltozása tapasztalható. A második és harmadik trimeszter során ez fokozódhat is. A a mellbimbó sötétedése is a hormonális változásoknak tudható be. Gyakran előfordul, hogy a szoptatás után a mellbimbó udvarának színe visszatér a terhesség előtti színéhez, de néha egy-két árnyalattal sötétebb lesz, mint eredetileg volt.

Bimbóudvar körüli dudorok

A terhesség kicsi, fájdalmatlan dudorokat is okozhat a bimbóudvarnál. Ezek a mellbimbó udvarán található apró kis duzzanatok, kiemelkedések az úgy nevezett Montgomery-mirigyek. Ezek feladata, hogy olajokat választanak ki, amelyek síkosítják a mellbimbót és bizony a csecsemők táplálásában is fontosak. Tévhit, hogy a mellbimbón az anyatej egyetlen apró nyíláson távozik. A szinte láthatatlan pórus szerű dudorokon keresztül is értékes táplálékhoz jutnak a babák. A bimbóudvar alatt húzódik a tejmirigy, amely körkörösen elhelyezkedő lebenyekből áll. Ezekből vékony, majd egyre nagyobb csövecskék vezetnek a mellbimbó felé.

Szivárgás

Vannak nők, akik szivárgást észlelhetnek a mellből a második trimeszterben. Mások ezt csak a harmadik trimeszterben vagy a szülés után tapasztalják. Ez nem más, mint a kolosztrum, vagy előtej. A sárgás színű kolosztrum nagyon fontos immunológiai szempontból a kisbabának.

Csomók a mellben

A mellben megjelenő csomók általában nem okoznak problémát és nem kell aggódni miattuk. Mivel egyszerre jelezheti például a tejcsatornával kapcsolatos változásokat, de a mellrákot is, ezért mindig jelezzük orvosunknak, ha csomókat tapasztalunk.

A terhesség 28-40. hetében a következő változásokat tapasztalhatjuk:

Folyamatos növekedés

Az első és a második trimeszterben bekövetkezett emlőváltozások nagy része a terhesség utolsó hónapjaiban is folytatódik. A mellek még nagyobbak és lehetnek, a mellbimbók továbbra is sötétedhetnek, és a kolosztrum rendszeresebben szivároghat.

Striák

A gyors szövetnövekedés következtében a bőr megnyúlhat, ami striák kialakulásához vezethet. A kutatások azt mutatják, hogy a terhes nők 50-90 százalékánál a leggyakrabban a melleken, a hason és a combokon jelennek meg striák.

Tejtermelés

Szülés után, vagy néha korábban is a mellek kis mennyiségű kolosztrumot termelnek. Ez a sárgás folyadék erősíti a baba immunrendszerét. Az újszülötteknek nagyon kis gyomruk van, kis mennyiségű kolosztrum is elegendő számukra.

A kolosztrum termelődést felváltja a tejtermelődése, általában a szülést követő 5. nap és 2 hét között.

Ha bárkinek problémája adódik a szoptatással, akkor érdemes orvos, szülésznő vagy szoptatási tanácsadó segítségét kérnie.

Sok nő szenved a mellváltozások okozta kényelmetlenségtől a terhesség alatt. A kolosztrum szivárgása esetén érdemes kipróbálni a melltartóbetét viselését. Krémek vagy olajok alkalmazása enyhítheti a bőr feszülését és viszketését. Tejcsatorna elzáródás esetén a meleg és a masszázs is segíthet.

Anyatejes táplálás

A babák fejlődését az első hat hónapban minden esetben az anyatej adja, mely megbízhatóan biztosítja a gyermek testi-lelki erősödését. Az anyatej összetételét és mennyiségét illetően folyamatosan alkalmazkodik a csecsemő igényeihez, így fél éves korig sem egyéb folyadék bevitelére, sem pedig hozzátáplálásra nincs szükség. Elvileg. Az anyatej védelmet nyújt a gyermek környezetében fellelhető kórokozókkal szemben, és soha nem vált ki allergiás reakciót. Éppen ezért a babák fejletlen immunrendszere másfél-két éves korig az anyatejben megtalálható védőanyagok támogatására szorul. A szoptatás hosszú távon is előnyös, mert csökkenti egyes daganatos megbetegedések vagy a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Megelőzhetők a fogfejlődési rendellenességek, egyes beszédhibák, és az elhízás kialakulása is, az anyákat pedig szintén óvja egy sor kellemetlenségtől. A szoptatás folyamata azonban nem kíméli a mellbimbókat, köszönhetően annak, hogy a babák reflex-szerű szívó technikával jutnak hozzá az anyatejhez, ami a fogacskák növekedésével egyenes arányban válhat jóval kellemetlenebbé.

A mellbimbó kezelése szoptatás alatt

A mellbimbót megviselheti a két-három óránkénti szoptatás, egyrészt mert a baba aktuális igényeitől függően 6-8 perces de akár félórás is lehet egy-egy táplálás. Az, hogy egy szoptatás mennyi ideig tart a csecsemő szomjúságától vagy étvágyától függ. Amennyiben elsősorban folyadékra van szüksége a picinek rövidebb ideig tart, viszont ha az éhség csillapítása a cél, akkor tovább is eltarthat egy-egy szoptatás. Ennek oka, hogy az anyatej egy szoptatáson belül is változik, a kezdetekkor hígabb, tejcukorban bővelkedő folyadékhoz jut a baba, később pedig a sűrűbb, zsírokban gazdag ún. hátsó tej ürül. Ahhoz, hogy a picik megfelelő táplálékhoz jussanak az egész bimbóudvart szájukban tartják, az anyák tejleadó reflexe megindul, ezzel egyidejűen pedig a mellbimbó kiemelkedik. A mell kissé kemény lesz, és mindkét mellen bizsergő, ritkán enyhén fájdalmas érzés fut át.

A hosszútávú kellemetlenségek –úgy mint különféle irritációk, kipattogzások, kisebesedések- megelőzésére ajánljuk a mellbimbóvédő krém használatát. Ehető minőségű, organikus összetevői révén úgy regenerálja a szoptatás által igénybe vett bőrfelületet, hogy közben semmiféle veszélyt nem jelent a csecsemőre.

A mell változásai menstruáció alatt

A mellek premenstruációs szakaszban történő változása szintén a világ legtermészetesebb dolga. Ovuláció előtt megemelkedik a női nemi hormonok, szintje, ami miatt megduzzadnak a mell mirigyei. A menstruáció bekövetkezése előtt egy héttel a tejmirigyek növekedését a progeszteronszint változása is stimulálja. Az ilyenkor tapasztalható duzzadásos és fájdalma a PMS, vagyis a premenstruációs szindróma egyéb tüneteivel is tetten érhető.

A kellemetlenségek mértéke egyénenként eltérő lehet, ugyanakkor egyesek akár állandósult feszülést és fájdalmat tapasztalhatnak.

A fájdalom enyhítése céljából érdemes ilyenkor jól tartó, kényelmes fehérneműt választani és szükség esetén egy-egy recept nélkül kapható fájdalomcsillapítót is bevehetünk. Mielőtt gyógyszerhez nyúlnánk érdemes csökkenteni a koffein- és a sóbevitel mértékét, és ha teheted kerüld a zsíros ételek fogyasztását a jobb közérzetért a menstruáció előtt 4-5 nappal egészen a vérzés megjelenéséig. Az orvosunkkal egyeztetve a B6 és E-vitamin szedése is jótékony lehet. A kókuszolaj például természetesen magas E-vitamin tartalmú zsiradék, ami segíthet a premenstruációs diéta alatt a kiegyensúlyozott állapot fenntartásában.

A sebes és fájdalmas mellbimbók kezelése

A népgyógyászatban évszázadok óta ismert körömvirág kivonat a sebek, a száraz, kirepedezett bőr és a gyulladásos folyamatok megbízható segítője. A kerti körömvirág virágzatának napraforgó-olajos kivonata flavonoidokat, karotin- és xantofil festékanyagokat és antimikrobiális hatású illóolajat tartalmaz, ezért gyulladáscsökkentő és sebgyógyulást elősegítő hatása igen magas. Nem csak a mindennapi bőrápolásban hasznos, hanem akut gyulladásos folyamatok és sebek kezelésében is hatásosnak bizonyul. A kivonathoz szükséges napraforgó olaj a bőr ápolásában kulcsfontosságú esszenciális zsírsavakkal (linolsavval és alfa-linolénsavval) egészíti ki a körömvirág hatását, ezért tud ilyen jól teljesíteni a bőr regenerálásában.


A kókuszolaj és kakaóvaj segítenek megtartani vagy pótolni a bőr nedvességtartamát, védik a kiszáradástól, óvják az érzékeny bőrfelületeket és a bőr természetes pH-értékét.


Kezeld természetesen!

Mellbimbóvédő Krém hatékony segítséget nyújt a mellbimbó érzékenységének csökkentésében és kezelésében.

A Mellbimbóvédő krém használatának előnyei

 • A méhviasz és a kakaóvaj hatékonyan táplálják a kiszáradt, berepedezett bőrt: bőrpuhító,- feszesítő- és nyugtató hatásuk nagyfokú sejtregeneráló és gyulladáscsökkentő képességükön alapszik.
 • Csökkenti menstruáció előtti vagy közbeni mellbimbó érzékenységet
 • Károsanyagmentes, ezért biztonsággal használható szoptatás ideje alatt is
 • Megelőzi a bőr kiszáradását és elvékonyodását
 • Segít a bőr optimális pH-értékének visszaállításában, hogy az ellenállóbbá váljon a külső behatásokkal szemben
 • Fertőtlenítő, vírus- és baktériumölő tulajdonságú
 • Védőréteget von a bőrre, ezért sportolók számára is ideális az irritáció megelőzésére
 • Kizárólag 100% bio összetevők alkotják
 • Gyors sebgyógyulást tesz lehetővé
 • Kezelésenként kevés is elég belőle, hiszen kiváló minőségű növényi olajok elegye alkotja
 • Steviát tartalmaz, valamint kizárólag ehető minőségű, színtiszta összetevők alkotják. Íze kellemes, így a szoptatás időszakában nem szükséges lemosni és nem jelent veszélyt a csecsemőre sem.

Kinek ajánljuk a mellbimbóvédő krém használatát?

Olyan kismamáknak, akik a szoptatás által igénybevett mellbimbó bőrét természetes módon szeretnék regenerálni, illetve olyan sportolóknak, akik meg szeretnék előzni a mellbimbók irritációját, vagy mielőbb szabadulnának a kellemetlenségetől.

A krém használata kismamaként

Érdemes minden szoptatás után használni a mellbimbóvédő krémet, amit úgy a legjobb alkalmazni, ha előtte szárazra lett törölve a bőrfelület egy tiszta törülközővel vagy törlőkendővel. Ezután tiszta ujjal egy keveset a krémből kivéve bekenjük a mellbimbót és környékét, majd hagyjuk beszívódni.

A következő szoptatás előtt nem szükséges lemosni.

A mellbimbóvédő krém használata sportolóként

Edzés vagy verseny során a textil könnyen irritálhatja a mellbimbó érzékeny bőrét. Megelőzésként és utókezelésként egyaránt használhatod a mellbimbóvédő krémet, melyet edzést követően megtisztított bőrre kenj fel vékony rétegben. Várd meg míg beszívódik (1-2 perc) mielőtt újra textillel érintezne a bőrfelület.

A krém alkalmazható májfolt halványítására és műtéti hegekre is.

Bízunk benne, hogy ez a bejegyzés segített abban, hogy feltárd a mellbimbó érzékenység mögött húzódó okokat, és hogy hamarosan elkerülnek a kellemetlenségek.

Köszönjük, hogy elolvastad bejegyzésünket, ha úgy gondolod, hogy másoknak is hasznos lehet, küldd el nekik!

 

Források: https://www.babaszoba.hu/, házipatika.com