Szépségápolás

Kókuszolaj – bőrünk legjobb barátja

A kókuszolaj olyan növényi olaj, mely a kókuszpálma magjának szárított beléből készül. Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend, lehet, hogy a konyhában Te is szívesen használod (egyébként a világ legegészségesebb főzőolaja, erről még később írunk bejegyzést), de a pipere polcodon is okkal kaphat helyet. Összetételének 88-92%-a telített zsírsav, ami a bőr hidratálásában és fertőzéseinek kezelésében is kiemelkedővé teszi. Bőrtípusodtól és korodtól függetlenül megőrzi és fokozza szépséged.

Kókuszolaj fajtái

Finomított kókuszolaj

Előállítási folyamata a leghosszabb, hiszen a koprából készült, hidegen sajtolt olajat először magas hőmérsékleten kezelik, majd több fázison is végig megy, mire az áruházak polcaira kerül: finomítják, színtelenítik és szagtalanítják. Hidrogenizálás hatására az olaj magasabb hőmérsékleten is stabil marad és a vele készített ételek hosszabb ideig eltarthatóak, ám kis mennyiségű transz-zsír is keletkezik, mely káros a szervezetre. Legtöbbször műanyag tárolókban kaphatóak, ami szintén káros az egészségre, hiszen a (nem lebomló) műanyagban található káros anyagok beszivárognak az olajba.

Szűz kókuszolaj

Így nevezzük azt a típust, mely nem esett át az úgynevezett RDB folyamaton (ez jelenti a finomítást, színtelenítést, szagtalanítás) és nem is hidrogenizálták, viszont hőkezelésen esett át. Ezt a típust mechanikus úton, préseléssel állítják elő. Illata nagyon kellemes és a kókusz aromáját is lehet érezni rajta. Az olajat 55 Celsius fokon nyerik ki a friss kókuszhúsból, hiszen ezen a hőmérsékleten a leggazdaságosabb és leghatékonyabb az előállítása, mivel a kókuszzsír olvadáspontja igen alacsony, mindössze 24,5 Celsius fok.

Hidegen sajtolt, extraszűz kókuszolaj

Kézmelegre már szép lassan elkezd olvadni. Szilárd állapotában fehér, azonban folyékonyan teljesen átlátszó. Kellemes kókuszillata van. Amennyiben az olajat nem hőkezelik, akkor hidegen sajtoltnak hívjuk. Szerkezete nem módosult, minden pozitív tulajdonságát megőrzi, ezáltal lehetőségünk van megtapasztalni 2 legcsodálatosabb összetevőjének hatását:

Laurinsav

A kókuszolaj mellett egyedül az anyatej tartalmaz természetes laurinsavat. Amikor a szervezetünkbe kerül, monolaurinná alakul, mely intenzív immunerősítő, baktériumgyilkos, gombaölő, vírusölő, fertőtlenítő hatású. Az újszülöttek immunrendszerének kialakítása, megerősítése és védelme is ennek az anyagnak köszönhető, ezért is tartják annyira fontosnak a szakértők az anyatejes táplálást. Gyógyítja, nyugtatja, táplálja és védi a bőrt.

Kaprilsav

Rövid szénláncú zsírsav, mely erősen antibakteriális hatású, de a szervezetbe kerülve a bélflóra jó baktériumait nem bántja. Kiejezetten hatásos a Candida-gomba túlszaporodásának kezelésében. Erős sebgyógyító tulajdonsággal bír, a legproblémásabb bőr is javul tőle.

Termékeink fő összetevője, a hidegen sajtolt, extraszűz kókuszolaj egy fülöp-szigeteki CERES-minősítésű ültetvényről érkezik hazánkba.

A hidegen sajtolt, extraszűz kókuszolaj hatása a bőrre

Száraz bőr

Fénytelen, feszül, érdes tapintású, néha még viszket is. Akármilyen krémet kensz rá, pár óra múlva már nem érzed a hatását, olyan, mintha bőröd étvágya csillapíthatatlan lenne. Igazából nem bőröd telhetetlen, csak a „tápláléka” nem megfelelő. A hagyományos krémek tele vannak olyan szintetikus kemikáliákkal, melyek éheztetik száraz bőröd táplálás helyett. Az alkohol egyértelműen szárító hatású. A glicerintől kezelt bőrfelület hirtelen puhának érződik, majd idővel egyre szárazabb és szárazabb lesz. (gondolj csak arra, amikor 5 percenként újrakennéd az ajakbalzsamot) A szilikon (mely legtöbbször ’dimethicone’ néven szerepel az összetevőlistán) bevonja, elfedi a bőrt, ami először selymes érzetet biztosít, viszont nagyon nehezen lebomló anyagról van szó, ami rendkívül öregíti és roncsolja a bőrt, hiszen nem hagyja megfelelően lélegezni. A kókuszolaj káros anyagok nélkül puhít és hidratál. Érdemes reggel és este is belecsempészni bőrápolási rutinunkba. Nem kell belőle sok, mogyorónyi mennyiség is elegendő. Gyorsan felszívódik és a bőr mélyebb rétegeibe hatol, intenzíven táplál, regenerál, megköti a vizet. A fáradtnak tűnő bőr üde, életteli lesz. Gyengéden fertőtleníti és enyhíti az ekcéma kellemetlen tüneteit. Gyengéden exfoliáló hatású, kíméletesen távolítja el a bőrfelszínen maradt elhalt hámsejteket. 10 perc kókuszolajos fejbőrmasszázs enyhíti a viszketést és szembeszáll a korpával. A kiszáradt, berepedező, sebes körömágybőrt is hatékonyan kezeli.

Zsíros bőr

Fénylik (főleg a T-zónában), mitesszeres, tág pórusú. Olyan, mintha minden megülne az arcodon, a krémek többsége nehezen szívódik fel, viszont amelyik felszívódik, az sokszor még több mitesszert okoz. A túlzott faggyútermelődés és az alulhidratáltság nem zárja ki egymást.  A zsíros bőrnek ugyanúgy szüksége van ápolásra, hidratálásra, mint a többi bőrtípusnak! A mattosító krémek és pattanás elleni készítmények sokszor túlszárítják a bőr mélyebb rétegét, melynek automatikus reakciója még több faggyútermelés. Tudjuk, hogy nincs sok kedved olajat rakni az olajra, és attól tartasz, hogy eltömődnek a pórusaid, mégis érdemes lenne kipróbálnod. A kókuszolaj visszavesz a túlzott faggyútermelésből, miközben a bőr mélyebb rétegét gazdagon hidratálja. Helyettesíti mélytisztító és mélyhidratáló krémed. Erős gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és antibakteriális hatású, ezáltal a pattanásos bőr megmentője is. Kiválóan hámosít, eltünteti a hegeket, egységesíti a bőrszínt. A hidegen préselt, extraszűz kókuszolaj nem tömíti el a pórusokat, akik erre panaszkodnak, általában mind csak a finomított verzióval találkoztak, melyből minden értékes alapanyagot eltávolítanak a hidrogenizálás során.

Érett bőr

Próbálsz sok vizet inni, napi 8 órát aludni, csökkenteni a stresszt és kiegyensúlyozottan táplálkozni, de bőröd szeretnéd frissebbnek és fiatalosabbnak láttatni. Az anti-aging krémek mögött fantasztikus a marketing, ám igencsak borsos áron futnak és a legtöbb esetben hemzsegnek a rákkeltő és egyéb egészségre káros szintetikus kemikáliáktól. Általában szárítják a bőrt, a száraz bőr pedig öregebbnek hat. A kókuszolaj úgy minimalizálja a ráncokat és szarkalábakat, hogy elősegíti és fokozza a bőr rugalmasságáért felelős kollagén- és elasztintermelődést. Harcol a szabad gyökök ellen, regenerál, elősegíti a hámsejtek természetes cserélődését.

A kókuszolaj a bőr legjobb barátja!

„Egyik legfőbb célom, hogy minél több emberrel megismertessem a kókuszolaj csodás hatását. A legtöbb ember számára még mindig ismeretlen, beleértve számos orvost és dietetikust. Sok mindent nem tudnak, mert nem is kutatnak. Az orvosi egyetemen megszerzett tudásuk és a gyógyszeripar befolyása a legtöbb esetben egyoldalúvá teszi őket, nem érdeklődnek a természetes megoldások iránt. Előfordul, hogy a páciens tanítja az orvost.” Dr. Bruce Fife – coconutresearchcenter.org

 

 

Források:

kokuszolaj.net,

hazipatika.com

coconutresearchcenter.org

 

Related Posts