Szépségápolás, Természetesség

Kókuszolajos öblögetés hatásai – “Szájolaj” vagy szájvíz?

Legutóbbi bio szájápolásról szóló cikkünkben kielemeztük azokat az összetevőket, amikkel napi szinten terheljük a szervezetünket, ha nem vagyunk elég körültekintők. Bizony, a fogkrémekről volt szó, most pedig új vizekre evezünk. Szájvizekre. Mert ha egészségtől ragyogó fogakat szeretnél, akkor nem szabad megfeledkezni az öblögetésről sem. Ismerkedj meg a kókuszolaj szájvíz használatával és hatásaival!

Elszíneződések és lerakódások ellen

A fogainkon található fogzománc a legerősebb anyag ami a szervezetünkben található, azonban sajnos teljesen védtelen a szánkba kerülő anyagokkal szemben. Míg a csontjaink épségét a körülöttük található szövetek is óvják, addig a fogainkon minden étkezési és más szokásunk meglátszódhat. Hogy ez ne történhessen meg a szájápolási szakemberek a napi 2-3 alkalommal történő fogmosásra buzdítanak, ezen kívül ajánlott a fogselyem és szájvíz használata is.

De hogy kerül képbe a kókuszolaj?

Úgy, hogy ez a legtermészetesebb módja a lerakódások eltávolításának, melyet már több ezer éve alkalmaznak indiában. A kókuszolajjal történő szájöblögetés népszerűségét annak köszönheti, hogy az utóbbi időben a celebvilág üdvöskéi is elkezdték alkalmazni ezt a technikát, az eredményeik aztán napvilágot láttak a social medián keresztül. Ha ez nem volna elég, vagy lemaradtál róla, akkor van még pár érvünka kókuszolaj mellett. Például az, hogy segítségével fehérebbé válhatnak a fogaid, valamint segíthet az immunrendszer megerősödésében is. Aztán ott van még az előnyök között a kókuszolaj kellemes íze, amit mi például borsmenta olajjal tettünk még fissítőbbé, hogy hosszan tartó kellemes leheletet is biztosítson a Bio Coco Szájvíz. A kókuszolajos öblögetés hatását egy 60 főn végzett kutatás is igazolta, ahol is 16-18 korosztályú fiatalokon vizsgálták az eredményeket. A fókuszcsoportban 1, 7, 15 és 30 naponként vizsgálták, hogy milyen mértékben sikerült csökkenteni a lerakódásokat a kókuszolaj segítségével. Az eredmény a következő volt: egy hét után látható mértékben csökkentek az ínybetegségek és a lerakódások jelei. A csökkenés a 30 napos kutatás végéig folytatódott, érdemes tehát napi alkalmazásra berendezkedni a hosszútávú eredmények érdekében. Fogorvosok és dentálhigénés szakemberek szerint is valóban hatásos lehet a kókuszolaj, ugyanis a szájban levő mikroorganizmusok jelentősebb része egysejtű, a sejtek külső membránját pedig a zsírsavakhoz hasonló anyagok alkotják. A kókuszolaj végeredményben oldja a sejtmembránt, így csökkentheti a kellemetlenségeket okozó mikroorganizmusok mennyiségét a szájüregben.

(A kutatás eredményeit ide kattintva tudod elolvasni és mélyebben tanulmányozni.)

A metódus (igazán egyszerű)


1.) Moss fogat a szokásos módon! Ha tehetünk egy javaslatot: próbáld ki Matcha teás vagy Aktív szenes fehérítő fogporunkat!

2.) Egy kiskanálnyi mennyiségű Bio Coco Szájvízet a szájüregbe fecskendezünk a szórófej segítségével. Ez kb. 3-4 pumpálásnyi mennyiség, de ezt rád bízzuk.

3.) Igyekezzünk a szájüreg minden részébe eljuttatni a kókuszolajos-borsmentsás szájvizet, hogy végezhesse a dolgát. Körülbelül napi 5 percnyi öblögetés az optimális ahhoz, hogy rendszeres használat mellett eredményt érhess el.

4.) Köpd ki a kókuszolajos szájvizet.

5.) Egy pohár langyos vízzel öblögess további fél-1 percig!

A kókuszolajos öblögetés nem váltja és nem válthatja ki a napi fogmosást! Ahhoz, hogy a fogzománc és az íny egészsége évtizedeken át megőrizhető legyen, igenis muszáj napi legalább 2 alkalommal fogat mosni. Az optimális természetesen az volna, ha minden étkezés vagy savas kémhatású étel/ital fogasztása után legalább egy langyos vízes öblögetés megtörténne.

Tekintve, hogy a legtöbb szájápolásra szánt készítmény telis-tele van kémiai tartósítóanyagokkal, térfogatnövelőkkel és más vegyszerekkel, azt tanácsoljuk, hogy a szájápolás vonatkozásában is igyekezz visszatérni a természethez!

A bio szájápolási rutin nem egy alternatív megoldás, hanem egy alapvetően egészségesebb metódus a fogak egészségének fenntartására. Mi elkötelezettek vagyunk abban, hogy olyan megoldásokat kínálunk fel szájápolás tekintetében is, melyeknek sem környezet, sem egészségkárosító hatása nincs. “Csak azt kend a bőrödre, amit meg is ennél!”

Szeretettel,
Dóri

Related Posts