Bio Szépségápolás

Bejgli, ami nem reped meg

A következő bejgli recept 4 rúd tökéletes süteménnyel örvendeztet majd meg.

A tésztához:

60 dkg liszt
12 dkg vaj
12 dkg kókuszzsír (vagy sima zsír, én nem szeretem az ízét, úgyhogy a kókuszzsír a tuti)
16 g élesztő
1 dl 2,8-as tej
2 tojássárgája
1 nagy csipet só
100 g porcukor

A lisztet, vajat, kókuszzsírt, sót és a porcukrot összemorzsolom, amíg teljesen sóderszerű lesz. Hozzáadom az élesztőt, a tojássárgáját és fokozatosan a tejet. Amikor teljesen sima, jól gyúrható a tészta, kb. 250 gramos gombócokra osztom, majd lefóliázva hűtőbe teszem fél-egy órára.

A mákos töltelékhez:

43 dkg mák
2,8 dl tej
22 dkg cukor
3 ek búzadara
ha szeretnéd feldobhatod mazsola, vörösáfonya, aszalt meggy hozzáadásával.

A tejet és a cukrot felforralom, majd hozzáadom a szárazanyagokat. Sűrű, formázható masszának kell lennie. Kihűtöm.

A tésztákat kinyújtom kb 3 mm vastagságúra, egyenletesen eloszlatom rajtuk a tölteléket, felgöngyölítem, majd egymástól 5 cm távolságra tepsire teszem.
A tészták szélein 2-2 cm szabad, töltelékmentes részt érdemes hagyni, feltekerés előtt ezeket behajtjuk, rá a töltelékes részre.

Ha feltekertem, tojássárgájával megkenem őket 1x, megvárom míg beszívódik. Aztán még 1x és megint várok míg beszívódik. Megszurkálom a tetejüket villával. Közben 175 fokra előmelegítem a sütőt és 25 perc alatt teljes nyugodtsággal megsütöm. Nem fog szétrepedni, de ha mégis, úgy is tökéletes.

🎄

Évekig idegbajt tudtam kapni amikor bejgli készítésre került sor. Egészen addig, míg a fenti recept szerint nem kezdtem el sütni. Mivel tudom, hogy mindenkinek, aki nekilát problémát okoz a bereped-e vagy nem kérdéskör, most ebben is szeretnék segítséget nyújtani.
Kellemes sütést, az eredményeket és sikereket megköszönöm, ha megosztod velem instagramon! Jelölj @coconutoilcosmetics néven.
Boldog karácsonyt!