A női test egyik legérzékenyebb pontja a mellbimbó, mely időnként érzékennyé, fájdalmassá válhat. Ezek hátterében számos ok állhat, a nem megfelelő ruházattól, a hormonális változásokon át, egészen a fertőzésekig, súlyos betegségekig.

Az érzékeny mell, mellbimbó fájdalom adott élethelyzetekben egyszerűen elkerülhetetlen, de odafigyeléssel és megfelelő kezeléssel nagymértékben csökkenthető. Ilyen például a menstruáció és a terhesség, melyek az intenzív hormonszint változás eredményeként okoznak átmeneti panaszokat, mint az érzékeny mell, viszkető mellbimbó és mellfeszülés. A szoptatás során elsősorban a fizikai hatás vált ki panaszokat, épp úgy, mint a bőrirritáció során. Ezekben az esetekben a mellbimbó fájdalom megelőzhető, kialakulása esetén pedig a megfelelő kezeléssel csökkenthető.

A mellbimbó fájdalom párosulhat:

 • kivörösödéssel,
 • viszketéssel,
 • kiszáradással,
 • duzzanattal,
 • kirepedezéssel
 • és kisebesedéssel.

Ezek hátterében elsősorban az érzékeny mellbimbó nem megfelelő kezelése, vagy annak hiánya áll, de okozhatja kidörzsölődés, allergia, ekcéma (atópiás vagy kontakt dermatitisz), egyéb betegség és természetesen a szoptatás általi fizikai igénybevétel is.

Mitől fájhat a mellbimbó?

A mellbimbó fájdalom több dologra is utalhat, így sosem szabad félvállról venni. Az érzékeny mellbimbó hátterében állhat:

 • nem megfelelő ruházat – A túl laza felsőruházat – főként sportolás közben – könnyen kidörzsölheti a külső hatásokra egyébként is érzékeny mellbimbót. A viszkető mellbimbó, ami egy idő után fájdalmassá válhat, a túl szűk felsőknek köszönhető, főként, ha durvább az anyaga. Érzékenységet ugyanakkor a nem megfelelő méretű melltartó is kiválthat.
 • bőrirritáció – Parfüm, mosószer, öblítő, bármilyen vegyszer, szintetikus anyagú ruházat könnyedén kiválthat allergiát vagy ekcémát – kontakt dermatitiszt -, de atópiás dermatitiszre való hajlam fennállásakor akár a heves izzadás is eredményezhet érzékeny mellbimbókat. Ezekben az esetekben a mellbimbó fájdalom a kiütések és a duzzanat miatt rövid időn belül kialakul, akár pár óra alatt.
 • mellrák – A kivörösödés, hámlás, váladékozás vagy a mellbimbó fájdalom ritkán, de utalhat mellrákra is. Ilyen lehet a bőr- és mellrák közti Paget-kór, amire a sebes és viszkető mellbimbó utalhat. Azonban fontos tudni, hogy a mellrákot csak nagyon ritka esetben kíséri mellbimbó fájdalom, elsődlegesen a mellben, hónaljban kitapintható, fájdalommentes csomók utalnak rá.
 • fertőzés, antibiotikum – Amennyiben a nem múló mellbimbó fájdalom lázzal, netán váladékozással kísért, gyanakodjunk fertőzésre. A tejcsatornákban elszaporodó baktériumok leggyakrabban a szoptatós nőket érintik, de olykor még férfiaknál is előfordul. A mellbimbókat könnyedén megtámadhatják gombás fertőzések is, melyeknek leggyakrabban a szoptatás miatt kirepedezett, sebes bőrfelület kínál remek táptalajt. Ám az antibiotikum szedése is eredményezhet gombásodást, ami a mellbimbók kivörösödésével és hámlásával is együtt járhat.
 • menstruáció, terhesség – A menstruációs ciklus okozta hormonháztartás megváltozásával, vagyis az ösztrogénszint emelkedésével a mell szövetei megduzzadnak. Ezt sok nő esetén enyhe, de akár erős mellbimbó fájdalom is kísérheti. A terhesség bizonyos szakaszaiban a mellbimbók könnyedén válhatnak érzékennyé, fájdalmassá, ami szintén a hormonszint változásaival van összefüggésben.
 • szoptatás – Az anyák többsége a szoptatás időszakában átéli a mellbimbó fájdalom kellemetlen érzését, ami könnyedén vezethet sebesedéshez, de akár a szoptatás végéhez is. Fontos, hogy szoptatás alatt puha anyagú szoptatós melltartót viseljünk, valamint még a panaszok megjelenése előtt kezdjük el ápolni mellbimbóvédő krém, hámosító kenőcs segítségével.
fájó érzékeny mellbimbók szoptatás során

Miért fáj a mellbimbó szoptatás során?

A szoptatás – főként a kezdeti időszakban – nagyon megviseli a hormonváltozástól egyébként is érzékeny mellbimbó körüli bőrt. Ám még így sem törvényszerű, hogy a szoptatás akár az első alkalommal is fájdalmas legyen. A védőnők szokták felhívni az újdonsült anyukák figyelmét arra, hogy a mellbimbó fájdalom mindig arra utal, valamint változtatni kell, valami nem jó.

A szoptatás az első pár napban nem biztos, hogy kellemetlenségektől mentes lesz, akár kisebb fájdalommal is járhat, hiszen hozzá kell szokni, hogy a mellbimbót a baba összeszorítja az ínyével, és a szopás hatására húzódik a mellszövet. A szülést követő harmadik, negyedik napon ez a fajta fájdalom az esetek többségében elmúlik. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy az újszülött jó technikával szopjon és a mindkét fél számára kényelmes szoptatási pozíciót is megtaláljuk.

Az érzékeny mell, rövid ideig tartó mellbimbó fájdalom még nem jelez feltétlenül rosszat, hiszen a kisbabának meg kell tanulnia megfelelően a szájába venni a mellbimbót. Abban az esetben azonban, ha a szoptatás teljes hossza alatt – ami akár 20-30 perc is lehet – fájdalmat érzünk, vagy a szoptatás eleji fájdalom egy hétnél tovább tart, akkor mindenképp szükség van valamilyen változtatásra, hiszen így könnyedén válhat sebessé a mellbimbó, és a fájdalomtól való félelem elveheti a kedvünket a szoptatástól is.

Közvetlenül a szülés utáni napokban a mellbimbó fájdalom rendszerint tehát a kisbaba nem megfelelő szopási technikájának eredménye, ám hosszabb távon akár valamilyen fertőzésre is utalhat.

Mit tehetünk, ha fáj a szoptatás?

Tudatosítsuk magunkban, hogy az érzékeny mellbimbó nem jelez elsődlegesen bajt, ám fájdalom esetén lépni kell. Elsősorban az újszülött mellre tapadási és szopási technikáján kell javítani, hogy a szoptatás olyan csodás élmény lehessen, mint amilyen valójában.

Változtassunk a szoptatási pozíción, akár szoptatás közben is. A három fő pozíció:

 • a bölcsőtartás,
 • a hónaljtartás és az
 • oldalfekvéses szoptatás

közben különböző mértékű és eloszlású a mellet ért hatás, amivel kímélhetjük az érzékeny mellbimbó környékét.

A kevésbé fájdalmasabb oldallal kezdjük a szoptatást, majd a tej beindulása után gyorsan helyezzük át a másikra. Amikor a baba elkezd szopni, mindkét mellben beindul a tejleadó reflex, ami könnyebbé teszi a pici számára az evést, így kevésbé fogja szorítani és szívni a mellbimbót.

Próbáljuk meg az etetést ne akkora időzíteni, amikor a kisbaba már nagyon éhes, hiszen ekkor sokkal mohóbban és erősebben fog szopni. A rövidebb ideig tartó és gyakoribb szoptatás kímélőbb az érzékeny mellbimbó számára, mint a ritkábban, de hosszabb.

Kerüljük el, hogy a mell kemény, duzzadt legyen a benne lévő tejtől. A túltelítődés során a baba nehezebben tudja a szájába venni a mellbimbót, és ez az állapot érzékenyebbé is tesz a fájdalomra. A gyakori szoptatás mellett, használjunk nyugodtan mellszívót, hiszen az anyatej akár fél évig is eláll mélyhűtőben, amit később a baba ételeinket sűrítésénél hasznosíthatunk.

Mellbimbó fájdalom esetén mi magunk is segíthetünk enyhíteni a mellett ért nyomást: a mutató- és a hüvelyujjunkkal gyengéden fogjuk közre a mellbimbóudvar, és nyomjuk előre, amikor a babát mellre tesszük.

Az újszülöttek egy része akkor is szeret tovább szopni, ha már nem éhes, ezzel azonban feláztathatja a mellbimbót, amitől kiszáradhat, kirepedezhet. Mellbimbó fájdalom esetén pedig a komfortszopás csak plusz időt jelent, ami rossz érzést okoz. Amikor látjuk, hogy már csak nyugtatásra, altatásra használja a mellünket, vegyük ki a szájából és adjuk oda neki inkább az egyik ujjunkat.

Abban az esetben, ha a mellbimbó fájdalom olyan erős, hogy nem tudjuk mellre helyezni a babát, szoptatás előtt zsibbasszuk el kissé. Erre tökéletesen alkalmas egy tiszta ruhába csavart jégkocka.

Hogyan előzzük meg a mellbimbó fájdalmat?

A mellbimbó fájdalmat a legegyszerűbben úgy tudjuk megelőzni, minimálisra csökkenteni, ha már az első mellre tételnél odafigyelünk arra, hogy az újszülött megfelelően vegye a szájába a mellbimbót és az udvar nagy részét. A megfelelő szoptatási technika elsajátításában kérhetjük a kórházi csecsemős nővérek segítségét, de a védőnőhöz vagy egy szoptatási tanácsadóhoz is fordulhatunk.
A mellbimbó fájdalom további komoly tünetekhez, fertőzésekhez és a szoptatás korai végéhez is vezethet, épp ezért nem érdemes megvárni, míg az érzékeny mellbimbó tartósan fájdalmassá válik.

A legfontosabb ellenőrizni, hogy az újszülött megfelelő testhelyzetben van-e, illetve, hogy jó technikával szopik-e. Amennyiben ezek rendben vannak, úgy a szopás közbeni nyomás és a baba ínye nem az érzékeny mellbimbót, hanem a bimbóudvart éri.

A mellbimbó fájdalom, a csúcsán lévő hosszanti pirosas-vöröses csík, vagy a kis bemélyedés a bimbó tövénél mind azt jelzik, hogy a csecsemő nem vesz be elég nagy mellszövet részt a szájába: közvetlenül a mellbimbót ingerli a nyelvével és az ínyével, amivel nagy fájdalmat okoz az anyának, ő maga pedig nem fog elég tejhez jutni. A rossz szopási technikához könnyedén hozzá tud szokni a pici, ami a teljes szoptatási időszak, szenvedéssel teli megélését fogja jelenteni.

Mother with cute daughter. Mom breastfeeding her little son. Woman in a red dress.

Így előzzük meg a mellbimbó fájdalmat – Gyakorlati tanácsok

 • A csecsemő legyen mellmagasságban, jól megtámasztva. Ösztönözzük arra, hogy minél nagyobb mellszövet részt vegyen a szájába, várjuk meg még nagyra nyitja a száját, és csak ezután húzzuk közel a mellhez. Ellenőrizzük, hogy ne csak a mellbimbó, hanem a mellbimbó udvar egy része is a szájában legyen. Segíthetünk is benne úgy, hogy a mutató- és hüvelykujjunkkal összefogjuk a bimbóudvart és úgy adjuk a szájába, mivel így könnyebben be tudja kapni.
 • A baba ajkai mindig legyenek kifelé fordulva. Amennyiben az alsó vagy felső ajkát beszívja, azzal fájdalmat tud okozni az anyának. Akár szoptatás közben is kényelmes helyzetbe húzhatjuk az ujjunkkal, ha észleltük a rossz technikát.
 • A csecsemő nyelvének a bimbóudvar és az alsó ajak közt kell elhelyezkednie, ezzel segítve a tejcsatornák ürítését, továbbá egyfajta puha védelmi vonalat képezve óvja a mellbimbót az erős szopás hatásaitól. A megfelelő nyelvpozíciót kétféle módon érhetjük el. Az első: szopás közben gyengéden lefelé nyomjuk a baba állát, arra ösztönözve, hogy nagyobbra nyissa a száját és jobban kitolja a nyelvét. A második: óvatosan vegyük le a mellről, várjuk meg, míg újra nagyra nyitja a száját, és úgy tegyük rá vissza. Vannak babák, akik letapadt nyelvvel születnek, ebben az esetben a nyelv alsó részét egy vékony hártya fogja vissza, nem tudják kinyújtani a nyelvüket. Ezt gyermekorvos egy apró vágással tudja korrigálni.
 • Előfordulhat, hogy a csecsemő már nem eszik, de még a mellen van, az anya azonban le szeretné választani róla. Sose húzzuk ki a szájából csak úgy a mellett, mert ez rendkívül fájdalmas lehet. Előbb szüntessük meg a vákuumot: csúsztassuk az egyik ujjunkat lassan a baba szája és a mell közé, ezután már fájdalommentesen abbahagyható a szoptatás.
 • Lehetőleg kerüljük a cumisüveg használatát, mivel annál teljesen más technikát kell alkalmaznia a babának, ami az érzékeny mellbimbó esetén hatalmas fájdalommal is járhat.

A szoptatás az egyik legtermészetesebb dolog, mégis ritka, amikor anya és baba azonnal egymásra tud hangolódni ezen a téren. A szülés utáni első pár hétben érdemes fokozottan azon dolgozni, hogy a csecsemőnk helyes technikával, megfelelő pozícióban szopjon, továbbá ki kell alakítani a szoptatási rendszert is. Ezek szem előtt tartásakor a mellbimbó fájdalom ismeretlen lesz számunkra, a szoptatás pedig minden egyes percével bearanyozhatja az életünket.

A mellbimbó fájdalom kezelhető

A mellbimbó fájdalom nem csupán kellemetlen, de az életminőségre is negatív hatással van, beleértve a szexuális életet és a szoptatást. Mutatunk pár bizonyítottan hatásos módszert az érzékeny mellbimbó megnyugtatására.

A szoptatás végén pár csepp anyatejet masszírozzunk el a mellbimbón és környékén. Ezzel fokozzuk a vérkeringést, ami gyorsítja a gyógyulást, továbbá természetes bőrnyugtatóként hat. A következő szoptatás előtt nem kell megmosni a melleket.

Sose engedjük, hogy a mellbimbó nedves maradjon – ezért sem szabad hagyni, hogy a baba evés után játsszon vele. A szoptatás után a legjobb, ha a levegőn hagyjuk megszáradni, vagy pamutból készült kendővel töröljük szárazra, mielőtt visszavennénk a melltartót, melybe mindig tegyünk új, száraz melltartóbetétet. Nyári melegben ajánlott légáteresztő anyagú felsőruházatot viselni.

A napoztatás is jó hatással van az érzékeny mellbimbó bőrének, ám ne tegyük ki 2-3 percnél több ideig a közvetlen napfénynek, mert könnyen leéghet.
Mellbimbó fájdalom esetén használhatunk mellbimbóvédő krémet, vagy hámosító kenőcsöt. Szoptatást követően, miután a mellbimbó száraz, masszírozzuk bele a készítményt. A megfelelő krém, kenőcs csak természetes anyagokat tartalmaz, nincs benne se illóanyag, se színezék, és nem szükséges lemosni a következő szoptatás előtt. Ezek a termékek elősegítik az érzékeny mellbimbó természetes nedvességtartalmának megőrzését, valamint segítenek megelőzni a berepedezést, kisebesedést.

Bár óvni kell a mellbimbót a nedves környezettől, kiszárítani sem szabad. Épp ezért ne használjunk szappant, mivel ez a bimbóudvaron lévő mirigyek által termelt természetes tisztító és síkosító olajat eltávolítja, ezáltal az érzékeny mellbimbót kiszárítja. A szappanos mosakodás tehát meglévő mellbimbó fájdalom esetén további panaszokat, például berepedezést okozhat.

A melltartó is fontos tényező lehet abban, hogy a mellbimbó fájdalom csökkenjen. Ne legyen túl szoros, semmiképp se nyomja az érzékeny mellbimbókat, és semmiképp se legyen az anyaga olyan, ami irritálhatja a bőrt, mint a csipke. Amennyiben annyira erős a mellbimbó fájdalom, vagy már kisebesedett, inkább puha pamut felsőt viseljünk melltartó nélkül.

Ne higgyük, hogy a mellbimbót nem lehet pihentetni! Van, amikor a mellbimbó fájdalom olyan erős, hogy még az enyhe érintésre is érzékeny. Ebben az esetben két megoldás is kínálkozik:

1. Használjunk mellbimbóvédőt! Ez a mellbimbó formájú, puha és rugalmas szilikonból készült eszköz elsőre talán furcsának tűnhet, de mellbimbó fájdalom esetén igazi csodaként fogunk rá tekinteni. A mellre helyezve a csecsemő a mellbimbóvédőt veszi a szájába, így csökken a bimbóra közvetlenül gyakorolt hatás, tehát a közben érzett fájdalom is.

Vannak azonban hátrányai is, melyeket érdemes mérlegelni, és csak akkor használni, ha másként már nem kezelhető a mellbimbó fájdalom. Kutatások kimutatták, hogy a csecsemők 20-50 százalékkal kevesebb anyatejhez jutnak a mellbimbóvédő használatával, hiszen nem tudják annyira összeszorítani a mellbimbóudvart. Érdemes tehát arra törekedni, hogy a mellbimbóvédő használatát a minimálisra csökkentsük, és mellette kezeljük a mellbimbókat.

2. Mellbimbó fájdalom esetén remek megoldás, ha mellszívót használunk, és így pihentetjük az érzékeny területet. Pár napon át szoptassuk a babát a kevésbé fájó mellünkből, a másikból pedig fejjük le a tejet. A mellszívó használata kevésbé terheli meg az érzékeny mellbimbó felszínét, de ez csak akkor igaz, ha a szívóerőt alacsony fokozaton tartjuk és nem fejünk hosszú ideig.

A már sebes mellbimbót azonban érdemesebb kézzel fejni, mert a mellszívó karimája irritálhatja. Az így lefejt tejet pohárból, kanállal vagy tű nélküli fecskendőből adjuk a babának, hogy elkerüljük a szopási zavart, mely cumisüveg használatakor könnyen felléphet.

Amennyiben a felsorolt mellbimbó fájdalom kezelésére szolgáló módszerek egyike se enyhítené a tüneteinket, érdemes más lehetséges okokat is számba venni. Ilyen lehet a gombás fertőzés. Abban az esetben, ha több heti, több hónapnyi panaszmentes szoptatást követően jelentkezik mellbimbó fájdalom, kivörösödés, kisebesedés, nagy az esély rá, hogy fertőzés áll a háttérben, de az ekcémát sem szabad elvetni.

IMG_3673

Természetes megoldások mellbimbó fájdalom esetén

Több gyógynövény és más természetes anyag segíthet mellbimbó fájdalom esetén, akár a megelőzésről, akár a kezelésről legyen szó. Mivel a mellbimbót a baba a szájába veszi, fokozottan érdemes figyelni arra, hogy a mellbimbóvédő krém vagy a hámosító kenőcs ne tartalmazzon mesterséges színezéket, illatanyagokat, parabént és egyéb káros anyagokat, valamint teljesen antiallergén legyen.

A legtöbb természetes hatóanyagú mellbimbóvédő krém magas arányban tartalmaz lanolint, azaz gyapjúviaszt. Ez az anyag erősíti a bőr védő lipidrétegét, a felszínén vékony filmbevonatot képez, így kiválóan megköti a bőr nedvességtartalmát. A lanolinos mellbimbóvédő krém továbbá kiváló bőrpuhító, bőrlágyító hatású.

A méhviaszos mellbimbóvédő krém a lanolinoshoz hasonló módon védi a bőrt, tehát hatékony a bőrirritációkkal szemben. Ugyanakkor összetevőinek köszönhetően gyulladáscsökkentő, bőrpuhító, bőrfeszesítő, valamint sejtregeneráló hatása miatt is kedvelt összetevő.

A kókuszolajat elsősorban hámosító kenőcs alapanyagaként használják a már kirepedezett, kisebesedett bőrfelületen, de a mellbimbó fájdalom megelőzésében is nagy szerepe van. A benne található laurinsav és kaprilsav antibakteriális, továbbá gombaölő, fertőtlenítő hatású. A kókuszolaj továbbá kiválóan hidratálja és nyugtatja a bőrt, épp, mint a kakaóvaj.

A körömvirág olaj, kivonat régóta ismert, mint természetes gyulladáscsökkentő, ugyanakkor fertőtlenítő és sebgyógyító hatása révén az irritált, érzékeny mellbimbóra készült hámosító kenőcs és mellbimbóvédő krém gyakori alapanyaga.

Coconutoil Cosmetics Mellbimbóvédő Krém ehető minőségű, organikus összetevőkkel regenerálja a szoptatás által igénybe vett bőrfelületet, ezért sokoldalúan alkalmazható.

100% bio összetevők alkotják, tehát nem szükséges lemosni, miközben az érzékeny mellbimbó kezelésére szánt készítmények jó része ártalmas lehet a baba fejlődő szervezetére. A Coconutoil Mellbimbóvédő Krém biztonságos, károsanyagmentes, antiallergén. Hatékonyan fertőtlenít, hámosító hatású, puhítja a bőrt és visszaállítja annak rugalmasságát. A nyers kókuszolaj összes jótékony hatásán felül még méhviasz, kakaóvaj, és körömvirágolaj gondoskodik a bőrregeneráló folyamatok gyorsításáról.

A méhviasz és a kakaóvaj hatékonyan táplálják a kiszáradt, berepedezett bőrt: bőrpuhító,- feszesítő – és nyugtató hatásuk nagyfokú sejtregeneráló és gyulladáscsökkentő képességükön alapszik. Az intenzív regeneráló krém összetevői közt található még körömvirág olaj, melyet a népgyógyászatban évszázadok óta használnak sebek és gyulladásos tünetek kezelésére. Természetesen a szűz kókuszolaj összes kellemes hatása is belekerült ebbe a krémbe. A különleges előállítási technikának köszönhető magas laurinsav tartalom erőteljes fertőtlenítő hatása nagyon fontos alappillér a baba-mama bőrápolás során.

Mindenre gondoltunk, a natúr mellbimbó védő krémhez még sztíviát is adtunk, melyről kevesen tudják, hogy egy nagyon magas ásványianyag-tartalmú növény. Nem csak természetes édesítőszerként, de “baciölő” gyógynövényként is hasznos, gyulladásos bőrproblémák esetén. Emellett természetesen édes ízt kölcsönöz a készítménynek, így ha esetleg szoptatáskor még érezhető lenne a krém íze, a babád nem fog tiltakozni – és nem károsítja a szervezetét sem.

A szoptatás utáni sebek és bőrirritáció elkerülése érdekében alkalmazd minden nap, lehetőleg minden szoptatás után. Gazdag formulájának köszönhetően a 10 ml-es kiszerelés körülbelül 1,5-2 hónapra elegendő vékony rétegben felvive.