Fájó, érzékeny mellbimbók kezelése – természetesen

Fájó érzékeny mellbimbók kezelése természetesen

A női test egyik legérzékenyebb pontja a mellbimbó, mely időnként érzékennyé, fájdalmassá válhat. Ezek hátterében számos ok állhat, a nem megfelelő ruházattól, a hormonális változásokon át, egészen a fertőzésekig, súlyos betegségekig.

A fájó érzékeny mellbimbók adott élethelyzetekben egyszerűen elkerülhetetlenek, de odafigyeléssel és megfelelő kezeléssel nagymértékben csökkenthető. Ilyen például a menstruáció és a terhesség, melyek az intenzív hormonszint változás eredményeként okoznak átmeneti panaszokat, mint az érzékeny mell, viszkető mellbimbó és mellfeszülés. A szoptatás során elsősorban a fizikai hatás vált ki panaszokat, épp úgy, mint a bőrirritáció során. Ezekben az esetekben a mellbimbó fájás megelőzhető, kialakulása esetén pedig a megfelelő kezeléssel csökkenthető.

A mellbimbó érzékenység és fájdalom párosulhat:

 • kivörösödéssel,
 • viszketéssel,
 • kiszáradással,
 • duzzanattal,
 • kirepedezéssel
 • és kisebesedéssel.

Ezek hátterében elsősorban az érzékeny mellbimbó nem megfelelő kezelése, vagy annak hiánya áll, de okozhatja kidörzsölődés, allergia, ekcéma (atópiás vagy kontakt dermatitisz), egyéb betegség és természetesen a szoptatás általi fizikai igénybevétel is.

Fájó érzékeny mellbimbók, mi okozhajta?

A mellbimbó fájdalom több dologra is utalhat, így sosem szabad félvállról venni. Az érzékeny mellbimbó hátterében állhat:

 • nem megfelelő ruházat – A túl laza felsőruházat – főként sportolás közben – könnyen kidörzsölheti a külső hatásokra egyébként is érzékeny mellbimbót. A viszkető mellbimbó, ami egy idő után fájdalmassá válhat, a túl szűk felsőknek köszönhető, főként, ha durvább az anyaga. Érzékenységet ugyanakkor a nem megfelelő méretű melltartó is kiválthat.
 • bőrirritáció – Parfüm, mosószer, öblítő, bármilyen vegyszer, szintetikus anyagú ruházat könnyedén kiválthat allergiát vagy ekcémát – kontakt dermatitiszt -, de atópiás dermatitiszre való hajlam fennállásakor akár a heves izzadás is eredményezhet mellbimbó érzékenységet. Ezekben az esetekben a mellbimbó fájás a kiütések és a duzzanat miatt rövid időn belül kialakul, akár pár óra alatt.
 • mellrák – A kivörösödés, hámlás, váladékozás vagy a mellbimbó fájás ritkán, de utalhat mellrákra is. Ilyen lehet a bőr- és mellrák közti Paget-kór, amire a sebes és viszkető mellbimbó utalhat. Azonban fontos tudni, hogy a mellrákot csak nagyon ritka esetben kíséri mellbimbó fájdalom, elsődlegesen a mellben, hónaljban kitapintható, fájdalommentes csomók utalnak rá.
 • fertőzés, antibiotikum – Amennyiben a nem múló mellbimbó fájás lázzal, netán váladékozással kísért, gyanakodjunk fertőzésre. A tejcsatornákban elszaporodó baktériumok leggyakrabban a szoptatós nőket érintik, de olykor még férfiaknál is előfordul. A mellbimbókat könnyedén megtámadhatják gombás fertőzések is, melyeknek leggyakrabban a szoptatás miatt kirepedezett, sebes bőrfelület kínál remek táptalajt. Ám az antibiotikum szedése is eredményezhet gombásodást, ami a mellbimbók kivörösödésével és hámlásával is együtt járhat.
 • menstruáció, terhesség – A menstruációs ciklus okozta hormonháztartás megváltozásával, vagyis az ösztrogénszint emelkedésével a mell szövetei megduzzadnak. Ezt sok nő esetén enyhe, de akár erős mellbimbó fájás is kísérheti. De a fájó érzékeny mellbimbók terhesség bizonyos szakaszaiban jelenthetnek problémát, ami szintén a hormonszint változásaival van összefüggésben.
 • szoptatás – Az anyák többsége a szoptatás időszakában átéli a mellbimbó fájdalom kellemetlen érzését, ami könnyedén vezethet sebesedéshez, de akár a szoptatás végéhez is. Fontos, hogy szoptatás alatt puha anyagú szoptatós melltartót viseljünk, valamint még a panaszok megjelenése előtt kezdjük el ápolni mellbimbóvédő krém, hámosító kenőcs segítségével.

Miért fáj a mellbimbó szoptatás során?

A szoptatás – főként a kezdeti időszakban – nagyon megviseli a hormonváltozástól egyébként is érzékeny mellbimbó körüli bőrt. Ám még így sem törvényszerű, hogy a szoptatás akár az első alkalommal is fájdalmas legyen. A védőnők szokták felhívni az újdonsült anyukák figyelmét arra, hogy a mellbimbó fájdalom mindig arra utal, valamint változtatni kell, valami nem jó.

A szoptatás az első pár napban nem biztos, hogy kellemetlenségektől mentes lesz, akár kisebb fájdalommal is járhat, hiszen hozzá kell szokni, hogy a mellbimbót a baba összeszorítja az ínyével, és a szopás hatására húzódik a mellszövet. A szülést követő harmadik, negyedik napon ez a fajta fájdalom az esetek többségében elmúlik. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy az újszülött jó technikával szopjon és a mindkét fél számára kényelmes szoptatási pozíciót is megtaláljuk.

Az érzékeny mell, rövid ideig tartó mellbimbó fájás még nem jelez feltétlenül rosszat, hiszen a kisbabának meg kell tanulnia megfelelően a szájába venni a mellbimbót. Abban az esetben azonban, ha a szoptatás teljes hossza alatt – ami akár 20-30 perc is lehet – fájdalmat érzünk, vagy a szoptatás eleji fájdalom egy hétnél tovább tart, akkor mindenképp szükség van valamilyen változtatásra, hiszen így könnyedén válhat sebessé a mellbimbó, és a fájdalomtól való félelem elveheti a kedvünket a szoptatástól is.

Közvetlenül a szülés utáni napokban a mellbimbó fájdalom rendszerint tehát a kisbaba nem megfelelő szopási technikájának eredménye, ám hosszabb távon akár valamilyen fertőzésre is utalhat.

Mit tehetünk, ha fáj a szoptatás?

Tudatosítsuk magunkban, hogy ilyenkor még a fájó érzékeny mellbimbók nem jeleznek bajt, ám fájdalom esetén lépni kell. Elsősorban az újszülött mellre tapadási és szopási technikáján kell javítani, hogy a szoptatás olyan csodás élmény lehessen, mint amilyen valójában.
Változtassunk a szoptatási pozíción, akár szoptatás közben is. A három fő pozíció:

 • a bölcsőtartás,
 • a hónaljtartás és az
 • oldalfekvéses szoptatás

közben különböző mértékű és eloszlású a mellet ért hatás, amivel kímélhetjük az érzékeny mellbimbó környékét. A kevésbé fájdalmasabb oldallal kezdjük a szoptatást, majd a tej beindulása után gyorsan helyezzük át a másikra. Amikor a baba elkezd szopni, mindkét mellben beindul a tejleadó reflex, ami könnyebbé teszi a pici számára az evést, így kevésbé fogja szorítani és szívni a mellbimbót.

Próbáljuk meg az etetést ne akkora időzíteni, amikor a kisbaba már nagyon éhes, hiszen ekkor sokkal mohóbban és erősebben fog szopni. A rövidebb ideig tartó és gyakoribb szoptatás kímélőbb az érzékeny mellbimbó számára, mint a ritkábban, de hosszabb.
Kerüljük el, hogy a mell kemény, duzzadt legyen a benne lévő tejtől. A túltelítődés során a baba nehezebben tudja a szájába venni a mellbimbót, és ez az állapot érzékenyebbé is tesz a fájdalomra. A gyakori szoptatás mellett, használjunk nyugodtan mellszívót, hiszen az anyatej akár fél évig is eláll mélyhűtőben, amit később a baba ételeinket sűrítésénél hasznosíthatunk.

Mellbimbó fájdalom esetén mi magunk is segíthetünk enyhíteni a mellett ért nyomást: a mutató- és a hüvelyujjunkkal gyengéden fogjuk közre a mellbimbóudvar, és nyomjuk előre, amikor a babát mellre tesszük.

Az újszülöttek egy része akkor is szeret tovább szopni, ha már nem éhes, ezzel azonban feláztathatja a mellbimbót, amitől kiszáradhat, kirepedezhet. Mellbimbó fájás esetén pedig a komfortszopás csak plusz időt jelent, ami rossz érzést okoz. Amikor látjuk, hogy már csak nyugtatásra, altatásra használja a mellünket, vegyük ki a szájából és adjuk oda neki inkább az egyik ujjunkat.

Abban az esetben, ha a mellbimbó fájdalom olyan erős, hogy nem tudjuk mellre helyezni a babát, szoptatás előtt zsibbasszuk el kissé. Erre tökéletesen alkalmas egy tiszta ruhába csavart jégkocka.

Hogyan előzzük meg a mellbimbó fájdalmat?

A mellbimbó fájdalmat a legegyszerűbben úgy tudjuk megelőzni, minimálisra csökkenteni, ha már az első mellre tételnél odafigyelünk arra, hogy az újszülött megfelelően vegye a szájába a mellbimbót és az udvar nagy részét. A megfelelő szoptatási technika elsajátításában kérhetjük a kórházi csecsemős nővérek segítségét, de a védőnőhöz vagy egy szoptatási tanácsadóhoz is fordulhatunk.
A mellbimbó fájdalom további komoly tünetekhez, fertőzésekhez és a szoptatás korai végéhez is vezethet, épp ezért nem érdemes megvárni, míg a mellbimbó érzékenység tartósan fájdalmassá válik.

A legfontosabb ellenőrizni, hogy az újszülött megfelelő testhelyzetben van-e, illetve, hogy jó technikával szopik-e. Amennyiben ezek rendben vannak, úgy a szopás közbeni nyomás és a baba ínye nem az érzékeny mellbimbót, hanem a bimbóudvart éri.

A mellbimbó fájdalom, a csúcsán lévő hosszanti pirosas-vöröses csík, vagy a kis bemélyedés a bimbó tövénél mind azt jelzik, hogy a csecsemő nem vesz be elég nagy mellszövet részt a szájába: közvetlenül a mellbimbót ingerli a nyelvével és az ínyével, amivel nagy fájdalmat okoz az anyának, ő maga pedig nem fog elég tejhez jutni. A rossz szopási technikához könnyedén hozzá tud szokni a pici, ami a teljes szoptatási időszak, szenvedéssel teli megélését fogja jelenteni.

Így előzzük meg a mellbimbó fájdalmat – Gyakorlati tanácsok

 • A csecsemő legyen mellmagasságban, jól megtámasztva. Ösztönözzük arra, hogy minél nagyobb mellszövet részt vegyen a szájába, várjuk meg még nagyra nyitja a száját, és csak ezután húzzuk közel a mellhez. Ellenőrizzük, hogy ne csak a mellbimbó, hanem a mellbimbó udvar egy része is a szájában legyen. Segíthetünk is benne úgy, hogy a mutató- és hüvelykujjunkkal összefogjuk a bimbóudvart és úgy adjuk a szájába, mivel így könnyebben be tudja kapni.
 • A baba ajkai mindig legyenek kifelé fordulva. Amennyiben az alsó vagy felső ajkát beszívja, azzal fájdalmat tud okozni az anyának. Akár szoptatás közben is kényelmes helyzetbe húzhatjuk az ujjunkkal, ha észleltük a rossz technikát.
 • A csecsemő nyelvének a bimbóudvar és az alsó ajak közt kell elhelyezkednie, ezzel segítve a tejcsatornák ürítését, továbbá egyfajta puha védelmi vonalat képezve óvja a mellbimbót az erős szopás hatásaitól. A megfelelő nyelvpozíciót kétféle módon érhetjük el. Az első: szopás közben gyengéden lefelé nyomjuk a baba állát, arra ösztönözve, hogy nagyobbra nyissa a száját és jobban kitolja a nyelvét. A második: óvatosan vegyük le a mellről, várjuk meg, míg újra nagyra nyitja a száját, és úgy tegyük rá vissza. Vannak babák, akik letapadt nyelvvel születnek, ebben az esetben a nyelv alsó részét egy vékony hártya fogja vissza, nem tudják kinyújtani a nyelvüket. Ezt gyermekorvos egy apró vágással tudja korrigálni.
 • Előfordulhat, hogy a csecsemő már nem eszik, de még a mellen van, az anya azonban le szeretné választani róla. Sose húzzuk ki a szájából csak úgy a mellett, mert ez rendkívül fájdalmas lehet. Előbb szüntessük meg a vákuumot: csúsztassuk az egyik ujjunkat lassan a baba szája és a mell közé, ezután már fájdalommentesen abbahagyható a szoptatás.
 • Lehetőleg kerüljük a cumisüveg használatát, mivel annál teljesen más technikát kell alkalmaznia a babának, ami az érzékeny mellbimbó esetén hatalmas fájdalommal is járhat.

A szoptatás az egyik legtermészetesebb dolog, mégis ritka, amikor anya és baba azonnal egymásra tud hangolódni ezen a téren. A szülés utáni első pár hétben érdemes fokozottan azon dolgozni, hogy a csecsemőnk helyes technikával, megfelelő pozícióban szopjon, továbbá ki kell alakítani a szoptatási rendszert is. Ezek szem előtt tartásakor a mellbimbó fájdalom ismeretlen lesz számunkra, a szoptatás pedig minden egyes percével bearanyozhatja az életünket.

A mellbimbó fájdalom kezelhető

A mellbimbó fájás nem csupán kellemetlen, de az életminőségre is negatív hatással van, beleértve a szexuális életet és a szoptatást. Mutatunk pár bizonyítottan hatásos módszert az érzékeny mellbimbó megnyugtatására.

A szoptatás végén pár csepp anyatejet masszírozzunk el a mellbimbón és környékén. Ezzel fokozzuk a vérkeringést, ami gyorsítja a gyógyulást, továbbá természetes bőrnyugtatóként hat. A következő szoptatás előtt nem kell megmosni a melleket.
Sose engedjük, hogy a mellbimbó nedves maradjon – ezért sem szabad hagyni, hogy a baba evés után játsszon vele.

A szoptatás után a legjobb, ha a levegőn hagyjuk megszáradni, vagy pamutból készült kendővel töröljük szárazra, mielőtt visszavennénk a melltartót, melybe mindig tegyünk új, száraz melltartóbetétet. Nyári melegben ajánlott légáteresztő anyagú felsőruházatot viselni.

A napoztatás is jó hatással van az érzékeny mellbimbó bőrének, ám ne tegyük ki 2-3 percnél több ideig a közvetlen napfénynek, mert könnyen leéghet.

Mellbimbó fájdalom esetén használhatunk mellbimbóvédő krémet, vagy hámosító kenőcsöt. Szoptatást követően, miután a mellbimbó száraz, masszírozzuk bele a készítményt. A megfelelő krém, kenőcs csak természetes anyagokat tartalmaz, nincs benne se illóanyag, se színezék, és nem szükséges lemosni a következő szoptatás előtt. Ezek a termékek elősegítik az érzékeny mellbimbó természetes nedvességtartalmának megőrzését, valamint segítenek megelőzni a berepedezést, kisebesedést.

Bár óvni kell a mellbimbót a nedves környezettől, kiszárítani sem szabad. Épp ezért ne használjunk szappant, mivel ez a bimbóudvaron lévő mirigyek által termelt természetes tisztító és síkosító olajat eltávolítja, ezáltal az érzékeny mellbimbót kiszárítja. A szappanos mosakodás tehát meglévő mellbimbó fájdalom esetén további panaszokat, például berepedezést okozhat.

A melltartó is fontos tényező lehet abban, hogy a mellbimbó fájás csökkenjen. Ne legyen túl szoros, semmiképp se nyomja az érzékeny mellbimbókat, és semmiképp se legyen az anyaga olyan, ami irritálhatja a bőrt, mint a csipke. Amennyiben annyira erős a mellbimbó fájdalom, vagy már kisebesedett, inkább puha pamut felsőt viseljünk melltartó nélkül.

Ne higgyük, hogy a mellbimbót nem lehet pihentetni! Van, amikor a mellbimbó fájdalom olyan erős, hogy még az enyhe érintésre is érzékeny. Ebben az esetben két megoldás is kínálkozik:

1. Használjunk mellbimbóvédőt! Ez a mellbimbó formájú, puha és rugalmas szilikonból készült eszköz elsőre talán furcsának tűnhet, de mellbimbó fájdalom esetén igazi csodaként fogunk rá tekinteni. A mellre helyezve a csecsemő a mellbimbóvédőt veszi a szájába, így csökken a bimbóra közvetlenül gyakorolt hatás, tehát a közben érzett fájdalom is.

Vannak azonban hátrányai is, melyeket érdemes mérlegelni, és csak akkor használni, ha másként már nem kezelhető a mellbimbó fájdalom. Kutatások kimutatták, hogy a csecsemők 20-50 százalékkal kevesebb anyatejhez jutnak a mellbimbóvédő használatával, hiszen nem tudják annyira összeszorítani a mellbimbóudvart. Érdemes tehát arra törekedni, hogy a mellbimbóvédő használatát a minimálisra csökkentsük, és mellette kezeljük a mellbimbókat.

2. Mellbimbó fájdalom esetén remek megoldás, ha mellszívót használunk, és így pihentetjük az érzékeny területet. Pár napon át szoptassuk a babát a kevésbé fájó mellünkből, a másikból pedig fejjük le a tejet. A mellszívó használata kevésbé terheli meg az érzékeny mellbimbó felszínét, de ez csak akkor igaz, ha a szívóerőt alacsony fokozaton tartjuk és nem fejünk hosszú ideig.
A már sebes mellbimbót azonban érdemesebb kézzel fejni, mert a mellszívó karimája irritálhatja. Az így lefejt tejet pohárból, kanállal vagy tű nélküli fecskendőből adjuk a babának, hogy elkerüljük a szopási zavart, mely cumisüveg használatakor könnyen felléphet.

Amennyiben a felsorolt mellbimbó fájdalom kezelésére szolgáló módszerek egyike se enyhítené a tüneteinket, érdemes más lehetséges okokat is számba venni. Ilyen lehet a gombás fertőzés. Abban az esetben, ha több heti, több hónapnyi panaszmentes szoptatást követően jelentkezik mellbimbó fájás, kivörösödés, kisebesedés, nagy az esély rá, hogy fertőzés áll a háttérben, de az ekcémát sem szabad elvetni.

Természetes megoldások mellbimbó fájdalom esetén

Több gyógynövény és más természetes anyag segíthet mellbimbó fájás esetén, akár a megelőzésről, akár a kezelésről legyen szó. Mivel a mellbimbót a baba a szájába veszi, fokozottan érdemes figyelni arra, hogy a mellbimbóvédő krém vagy a hámosító kenőcs ne tartalmazzon mesterséges színezéket, illatanyagokat, parabént és egyéb káros anyagokat, valamint teljesen antiallergén legyen.

A legtöbb természetes hatóanyagú mellbimbóvédő krém magas arányban tartalmaz lanolint, azaz gyapjúviaszt. Ez az anyag erősíti a bőr védő lipidrétegét, a felszínén vékony filmbevonatot képez, így kiválóan megköti a bőr nedvességtartalmát. A lanolinos mellbimbóvédő krém továbbá kiváló bőrpuhító, bőrlágyító hatású.

A méhviaszos mellbimbóvédő krém a lanolinoshoz hasonló módon védi a bőrt, tehát hatékony a bőrirritációkkal szemben. Ugyanakkor összetevőinek köszönhetően gyulladáscsökkentő, bőrpuhító, bőrfeszesítő, valamint sejtregeneráló hatása miatt is kedvelt összetevő.
A kókuszolajat elsősorban hámosító kenőcs alapanyagaként használják a már kirepedezett, kisebesedett bőrfelületen, de a mellbimbó fájdalom megelőzésében is nagy szerepe van. A benne található laurinsav és kaprilsav antibakteriális, továbbá gombaölő, fertőtlenítő hatású. A kókuszolaj továbbá kiválóan hidratálja és nyugtatja a bőrt, épp, mint a kakaóvaj.

A körömvirág olaj, kivonat régóta ismert, mint természetes gyulladáscsökkentő, ugyanakkor fertőtlenítő és sebgyógyító hatása révén az irritált, érzékeny mellbimbóra készült hámosító kenőcs és mellbimbóvédő krém gyakori alapanyaga

Ezt ajánlom a mellbimbó védelmére

 • Bio Mellbimbóvédő Krém

  2 190 Ft

  Gyógynövények ehető tisztaságú védelme, lemosni sem kell

  Hogy a legnagyobb biztonságban tudd mind magadat, mind a babád fejlődő szervezetét, használd a természet gyógyító erejét ehető, bio minőségben. Biztonságos bababarát termék. Hatékonyan fertőtlenít, hámosít, regenerál, felgyorsíthatja a sebgyógyulást.

  BIO ÖSSZETEVŐK: hidegen sajtolt kókuszolaj, méhviasz, kakaóvaj, körömvirágolaj, stevia, víz, természetes E-vitamin

  Mennyiség: 10 ml

A Coconutoil Cosmetics Mellbimbóvédő Krém ehető minőségű, organikus összetevőkkel regenerálja a szoptatás által igénybe vett bőrfelületet, ezért sokoldalúan alkalmazható.

100% bio összetevők alkotják, tehát nem szükséges lemosni, miközben az érzékeny mellbimbó kezelésére szánt készítmények jó része ártalmas lehet a baba fejlődő szervezetére. A Coconutoil Mellbimbóvédő Krém biztonságos, károsanyagmentes, antiallergén. Hatékonyan fertőtlenít, hámosító hatású, puhítja a bőrt és visszaállítja annak rugalmasságát. A nyers kókuszolaj összes jótékony hatásán felül még méhviasz, kakaóvaj, és körömvirágolaj gondoskodik a bőrregeneráló folyamatok gyorsításáról.

A méhviasz és a kakaóvaj hatékonyan táplálják a kiszáradt, berepedezett bőrt: bőrpuhító,- feszesítő – és nyugtató hatásuk nagyfokú sejtregeneráló és gyulladáscsökkentő képességükön alapszik. Az intenzív regeneráló krém összetevői közt található még körömvirág olaj, melyet a népgyógyászatban évszázadok óta használnak sebek és gyulladásos tünetek kezelésére. Természetesen a szűz kókuszolaj összes kellemes hatása is belekerült ebbe a krémbe. A különleges előállítási technikának köszönhető magas laurinsav tartalom erőteljes fertőtlenítő hatása nagyon fontos alappillér a baba-mama bőrápolás során.

Mindenre gondoltunk, a natúr mellbimbó védő krémhez még sztíviát is adtunk, melyről kevesen tudják, hogy egy nagyon magas ásványianyag-tartalmú növény. Nem csak természetes édesítőszerként, de “baciölő” gyógynövényként is hasznos, gyulladásos bőrproblémák esetén. Emellett természetesen édes ízt kölcsönöz a készítménynek, így ha esetleg szoptatáskor még érezhető lenne a krém íze, a babád nem fog tiltakozni – és nem károsítja a szervezetét sem.

A szoptatás utáni sebek és bőrirritáció elkerülése érdekében alkalmazd minden nap, lehetőleg minden szoptatás után. Gazdag formulájának köszönhetően a 10 ml-es kiszerelés körülbelül 1,5-2 hónapra elegendő vékony rétegben felvíve