Kosár

100% bio, magyar kozmetikumok

15.000 Ft felett INGYENES szállítás

Hüvelyszárazság kezelése hormonmentesen

Hüvelyszárazság kezelése hormonmentesen

Hüvelyszárazság kezelése hormonmentesen 1. A hüvelyszárazság kialakulásának lehetséges okai2. Ismerjük meg a hüvelyt - avagy mi befolyásolhatja a hüvely állapotát?3. Az egészséges hüvelyflóra a megfelelő pH-értékkel kezdődik4. A változókor és a hüvelyszárazság5. A hüvelyszárazság lehetséges szövődményei6. Hogyan diagnosztizálható a hüvelyszárazság?7. A hüvelyszárazság gyógyulási esélyei8. Miként kezelhető a hüvelyszárazság?8.1. Intim gélek, krémek8.2. Lokális ösztrogén-tartalmú készítményekkel8.3. Lézeres kezelés9. Hüvelyszárasság kezelése házilag, a természet segítségével

A hüvelyszárazság házilag is megoldható a természet jótékony erejével – MELLÉKHATÁSOK NÉLKÜL. Hogyan?

Miről lesz szó ebben a cikkben?

1. A hüvelyszárazság kialakulásának lehetséges okai
2. Ismerjük meg a hüvelyt – avagy mi befolyásolhatja a hüvely állapotát?
3. Az egészséges hüvelyflóra a megfelelő pH-értékkel kezdődik
4. A változókor és a hüvelyszárazság
5. A hüvelyszárazság lehetséges szövődményei
6. Hogyan diagnosztizálható a hüvelyszárazság?
7. A hüvelyszárazság gyógyulási esélyei
8. Miként kezelhető a hüvelyszárazság?
8.1. Intim gélek, krémek
8.2. Lokális ösztrogén-tartalmú készítményekkel
8.3. Lézeres kezelés
9. Hüvelyszárasság kezelése házilag, a természet segítségével

A hüvelyszárazság a változókorban lévő nők harmadát érinti, az életkor előrehaladtával pedig a gyakorisága tovább nő

A hüvelyszárazság sokkal több nőt és sokkal szélesebb korspektrumot érint, mint elsőre hinnénk, valamint nem csupán testi, de lelki tünetekkel is együtt jár. Kiváltó okai között többféle dolog szerepelhet – például betegség vagy épp pszichés terheltség -, de leggyakrabban a változókor kísérőjelenségeként tartják számon.
Akkor beszélhetünk hüvelyszárazságról, vagyis vaginális afrófiáról, ha a hüvelyváladék optimális mennyisége csökken, ami a hüvely hámsérüléseihez, fertőzésekhez és fájdalomhoz vezet. A hüvely nyálkahártyájában nincsenek mirigyek, csak a hüvelybemenet körül lévő Bartholin-mirigy, a méhnyakon keresztül a méhtestből leszivárgó váladék, valamint a hüvely membránja járul hozzá a hüvelynyák, hüvelyváladék megfelelő mennyiségéhez.
A hüvelyszárazság nem minden esetben kóros eredetű, lehetséges, hogy az ebben szenvedő nő csak a szexuális együttlétek alkalmával tapasztalja, ebben az esetben csupán a nem megfelelő izgalmi állapotról beszélünk, ami az intimitás növelésével, az elején némi síkosító használatával könnyedén orvosolható.
Azok a fajta hormonális változások, melyek komoly hatással lehetnek a hüvelyváladék termelődésére, a kor előrehaladtával válnak jellemzővé. A menopauza állapotában, a nők 20-40 százaléka is szenvedhet tőle.
A hüvelyszárazság enyhébb vagy súlyosabb tünetei kétféle területet érinthetnek: hüvelyi, húgyúti. A hüvelyi tünetek esetén a vagina belső hámjának szárazsága égő, viszkető, kellemetlen, sok esetben fájdalmas érzést okoz, továbbá gyakoriak a különböző hüvelyfertőzések is. A húgyúti tünetek közé tartozik a vizelés közben érzett csípő, égő érzés, a gyakori vizelési inger, az enyhe vagy súlyosabb inkontinencia, vizeletcsepegtetés, illetve a húgyúti fertőzések gyakori jelenléte, kiújulása.
A hüvelyszárazság tünetei a hétköznapi kellemetlenségek mellett a szexuális életre is negatív hatással vannak. A diszkomfort érzet, a fájdalom, a nem megfelelő testi jelzések mellett, akár vérzés is lehetséges az aktus során.
A hüvelyi és húgyúti panaszok együttesen okozzák a hüvelyszárazság másodlagos tüneteit: a nőiesség elvesztését, az önbizalom csökkenését, a szexualitástól való eltávolodást, a stresszt, az állandósuló kellemetlen közérzetet.
Eközben a hüvelyszárazság még mindig tabu, sok esetben a nők az orvosuknak sem mernek róla beszélni, amivel azonban a megoldás lehetőségét is elveszik maguktól. Sőt! A hüvelyszárazság gyakran valamilyen komoly betegség kísérő tüneteként jelentkezik, szakorvosi konzultáció és a megfelelő vizsgálatok hiányban erre nem derül fény, nem kezdődik meg a kezelés, pedig akár a méhtest daganatát is jelezheti.
Elengedhetetlen tehát, hogy felismerjük a hüvelyünk által küldött jelzéseket, és merjünk segítséget kérni, hiszen a hüvelyszárazság kezelése sok esetben könnyebb, mint hinnénk.

Hüvelyszárazság kezelése hormonmentesen 1. A hüvelyszárazság kialakulásának lehetséges okai2. Ismerjük meg a hüvelyt - avagy mi befolyásolhatja a hüvely állapotát?3. Az egészséges hüvelyflóra a megfelelő pH-értékkel kezdődik4. A változókor és a hüvelyszárazság5. A hüvelyszárazság lehetséges szövődményei6. Hogyan diagnosztizálható a hüvelyszárazság?7. A hüvelyszárazság gyógyulási esélyei8. Miként kezelhető a hüvelyszárazság?8.1. Intim gélek, krémek8.2. Lokális ösztrogén-tartalmú készítményekkel8.3. Lézeres kezelés9. Hüvelyszárasság kezelése házilag, a természet segítségével

A hüvelyszárazság kialakulásának lehetséges okai

A hüvelyváladék termelésében kiemelt szerepet játszik a hormonháztartás egyensúlya. Az ösztrogén hormon segíti szabályozni a hüvely sejtjeinek megújulását, a vérellátottságát és a hüvelynyák, váladék termelődését. Így nem meglepő, hogy a hüvelyszárazság leggyakoribb oka az ösztrogén szint csökkenése. Amikor ebből a hormonból hiány lép fel, lassabbá válik a sejtmegújulás, ezzel párhuzamosan romlik a vagina vérellátottsága, kevesebb váladék termelődik, továbbá a hüvely pH-ja a normál enyhén savastól – 3,8 és 4,5 közötti értéktől – tartósan eltérhet. A savas közeg egyfajta védőfalként szolgál a fertőzések ellen, a hormonális változások azonban a hüvely kémhatását is negatívan befolyásolják. Ezek együttesen vezetnek hüvelyi panaszokhoz.
A hüvelyszárazság okai között tehát első helyen a változó korral természetesen együtt járó hormonális változások állnak, melyek már a menopauzát megelőző néhány évben elkezdődhetnek. Az ösztrogén szint csökkenése ugyanakkor nem vált ki mindenkinél egyforma tüneteket, továbbá a rendszeres szexuális élet is karbantartja a hüvely szöveteit, így hüvelyszárazság nem alakul ki mindenkinél törvényszerűen.
A nők egy része szülés után tapasztalja meg először a hüvelyszárazságot, ami a megváltozott alak/ testkép, az anyai szerep megjelenése és a szüléssel következtében, a szervezetet ért kisebb, nagyobb trauma mellett még nehezebbé teszi, hogy visszatérhessen az intimitás a párkapcsolatba. A hüvelyszárazság oka elsősorban a tejtermelés miatti ösztrogén hormonszint csökkenés, ami így akár hónapokra, évekre is megnehezítheti a nők életét, de időszakos hüvelyszárazságot a szülés közben történt hüvelyi hámsérülés is eredményezhet.

A hüvelyszárazság hátterében azonban más – különböző állapot, betegség, kezelés, gyógyszer – is állhat.
Különböző autoimmun-, daganatos-, nőgyógyászati megbetegedések, műtétek, vagy a hipotalamusz zavarai is könnyedén eredményezhetnek hüvelyszárazságot.
Endometriózis: Becslések szerint minden ötödik nőt érint az endometrózis. Az endometrium a méh belső felszínét borító szövet, a betegség során ez azonban a méhüregen kívül is jelen van. Menstruációs során épp úgy megvastagodik és leválik, mint a méhen belüli szövet, ám a vér nem tud a hüvelyen keresztül távozni, a kismedencében felgyülemlik, és emiatt gyakran ciszták alakulnak ki, amik összenövéseket, hegesedéseket okozhatnak. Az endometrózis erős görcsökkel, fájdalmakkal és hüvelyszárazsággal is járhat, sőt, vetélés és meddőség is a szövődményei között szerepel. Kiváltó okait a jelenlegi orvostudomány nem ismeri pontosan, így megelőzni sem lehet. Súlyosabb esetben műtéttel kezelik, ami akár a méh és a petefészkek eltávolítását is magában foglalhatja.
Fogamzásgátlók: A hormonális fogamzásgátlók többsége az ösztrogén és/ vagy a progeszteron szintet befolyásolja. Gátolják az érett petesejt kilökődését a petefészekből, módosítják a méhnyálkahártyáját és megvastagítják a méhnyak nyákját. Ez a fajta összetett mechanizmus járhat nem várt mellékhatásokkal, mint a hüvelyszárazság vagy a nemi vágy csökkenése.
Cukorbetegség: A magas vércukorszint károsítatja a vérereket és az idegvégződéseket, melyek a hüvely falát is sűrűn átszövik. Ezt neuropátiának nevezzük, ami orgazmusra való képesség csökkenést, hüvelyszárazságot, ezekből eredően pedig szexuális zavart okoz.
Daganatos megbetegedések: A sugár- vagy kemoterápia egyik fő mellékhatása a hüvelyszárazság. Bár ezeknek a kezeléseknek a célja, hogy a rosszindulatú sejteket pusztítsák el, gyakorta egészséges sejtek is áldozatul esnek. A kismedence környékén történő kezelés során a hüvely hámsejtjei is károsodhatnak, ami a hámréteg elvékonyodásához, elsorvadásához vezethet. Amennyiben a daganat miatt a petefészkek eltávolításra kerülnek, a női szervezetben csökken az ösztrogén hormon termelődése, ami szintén előidézhet hüvelyszárazságot. A daganatos megbetegedések kezelésére szolgáló gyógyszerek hatására felborulhat a hormonháztartás, aminek egyik következménye a hüvelyváladék csökkenése, tehát a hüvelyszárazság.
A hipotalamusz működési zavarai: A hormonok kontrollközpontjának is nevezett, a köztiagy talamusz alatti részén található, vékony agyállományból álló lemez működési zavarai az egész hormonháztartásra kihatnak. Tünetei között többek között menstruációs zavarok és hüvelyszárazság is szerepel.
Autoimmun betegségek: Az immunrendszer nem ismeri fel a szervezet saját sejtjeit, ezért a gyanúsnak véltek ellen védekezni kezd, megtámadja őket. Amennyiben ez a hormontermelő szervekben történik, bizonyos autoimmun betegségek esetén gyakori lehet az ösztrogénhiány, amiből közvetlenül következik a hüvelyszárazság.
Hormonszint változás: Gyakran előfordulhatnak olyan élethelyzetek vagy életmódbeli változások, melyek komoly hatással vannak a hormonszintre. Ilyen lehet a túlzásba vitt fogyókúra, a tartós étkezési zavarok bármelyik formája (anorexia, bulimia, obesitas), bizonyos élsportok, a dohányzás és a szexuális élet zavarai.
A hüvelyváladék mennyiségét különböző gyógyszerek is befolyásolhatják. Ilyenek például egyes antibiotikumok, kedélyjavítók, vérnyomáscsökkentők, antihisztaminok.
A nem megfelelő, vagy túlzásba vitt intim higiénia is járhat hüvelyszárazsággal – az intim mosakodók és irrigátorok helytelen, túlzott használata is szerepelhet a hüvelyszárazság okai között.
Ugyanakkor a tartós és túlzott stressz is járhat hüvelyszárazsággal. A hormonháztartásunk megérzi, valamint azonnal reagál a szorongásra, feszültségre, ekkor az ösztrogén szint jelentősen lecsökken.

Ismerjük meg a hüvelyt – avagy mi befolyásolhatja a hüvely állapotát?

A hüvelyszárazság megértéséhez, valamint a kellemetlen tünetek elkerüléséhez érdemes az alapoknál kezdeni, vagyis megismerni a hüvely anatómiáját, biológiáját és sokoldalú funkcióját.
A hüvely a méh és a külvilág közvetlen, vastag, ugyanakkor rugalmas csőszerű összeköttetése, ami többrétegű falával a hólyag és a végbél között helyezkedik el. Felületének sokrétegű hám-szerkezete hasonló a bőréhez, de nem találhatóak benne mirigyek, valamint felső rétege sem szarusodik el. A méh belsejét kibélelő nyálkahártyához hasonlóan a hüvely belső felülete is igen hormon-érzékeny, tehát a hormonszint változás komoly befolyással van az egészséges működésében.

Hüvelyszárazság kezelése hormonmentesen 1. A hüvelyszárazság kialakulásának lehetséges okai2. Ismerjük meg a hüvelyt - avagy mi befolyásolhatja a hüvely állapotát?3. Az egészséges hüvelyflóra a megfelelő pH-értékkel kezdődik4. A változókor és a hüvelyszárazság5. A hüvelyszárazság lehetséges szövődményei6. Hogyan diagnosztizálható a hüvelyszárazság?7. A hüvelyszárazság gyógyulási esélyei8. Miként kezelhető a hüvelyszárazság?8.1. Intim gélek, krémek8.2. Lokális ösztrogén-tartalmú készítményekkel8.3. Lézeres kezelés9. Hüvelyszárasság kezelése házilag, a természet segítségével

Az egészséges hüvelyflóra a megfelelő pH-értékkel kezdődik

A sokrétegű hám sejtjei folyamatos osztódásban vannak, amire még a petefészek hormonjai is hatással vannak. Amennyiben a hüvelyfelszínt alkotó legfelső hámréteg nem esne szét, válna le és folyósodna el folyamatosan – ezáltal glikogéntartalmat felszabadítva -, úgy a hüvely laphámja megvastagodna, ami fájdalomhoz, fertőzésekhez és különböző betegségekhez vezethet.
Az egészségesen működő hüvelyben jelen van egy jótékony baktérium flóra, amit felfedezője után Döderlein flórának is neveznek. Ezek a tejsavbaktériumok a hüvely legfelső hámrétegének leválásakor keletkező glikogénnel reakcióba lépve tejsavat állítanak elő, pontosabban a lactobacillusok anyagcseréjének egyfajta köztes termékeként keletkezik.
A tejsav egy szerves sav, a nevével ellentétben semmi köze sincs a tejhez, de az élelmiszeriparban a segítségével állítanak elő különböző tejtermékeket. Kémiailag az úgynevezett középerős savak közé tartozik, ennek köszönheti a hüvely a megfelelő savasságát – a kívánatos minőségű hüvelyváladékban milliárd számban találunk belőle -, amivel például a különböző kórokozók, fertőzések ellen védekezik. A tejsav szemmel is látható, a hüvelyváladék opálosan fehér lesz tőle, ugyanakkor kellően fényes és nedves. A savasság-lúgosság nemzetközi mértéke szerint ez az egészséges állapot 4,4-5 pH között kell, hogy legyen.
A hüvelyváladék azonban nem csak saját erejéből termelődő nyákból áll, a méhnyaknál lévő mirigyhámsejtek váladéka is hozzájárul. Ennek mennyisége, valamint állaga a ciklussal folyamatosan változik, a közepén például sokkal sűrűbb és több. Sőt! A szexuális izgalmi állapot váladéktermelésre serkenti a hüvelybemenetnél található Bartholin-mirigyeket is, így keletkezik az egészséges és természetes síkosító.
A különböző fertőzésekre és sok betegségre reagál a hüvely érezhető, látható módon: ezekben az esetekben a hüvelyváladék mennyisége, színe, szaga, állaga megváltozik, általában bővebbé, és minden formájában kellemetlenné válik.
Ebből is látszik, hogy a hüvelyszárazság teljesen ellentétes a hüvely egészséges működésével, hiszen megszűnik a külvilág felé nyitott szervünk elsődleges védekező fala.

A változókor és a hüvelyszárazság

A kismedence a női test azon része, mely a leggazdagabban ellátott érhálózattal rendelkezik. Ennek köszönhetően képes szerteágazó funkcióit teljes értékűen ellátni. A kismedence tengelyében elhelyezkedő hüvely ugyan a külvilág felé nyitott, mégis nagy hatással vannak működésére a kismedencében található szervek állapota, továbbá a keringési problémák, a hormonális változások és az egyéb kóros folyamatok. Tehát a női testen belül ez egy nagyon összetett, egymással szorosan összefüggő terület.
Ennek fényében nem meglepő, hogy a petefészek hormontermelésének fokozatos csökkenése – azaz a menopauza – hatással van a kismedencei szervekre, például a petesejtek termelődése megszűnik, a menstruáció elmarad.
A változókor első jelei 45-60 éves kor környékén figyelhetőek meg, és néhány évtől akár tíz éven keresztül is eltarthatnak. Abban az esetben, ha a menopauza 40 éves kor alatt jelentkezik, korai klimaxról beszélhetünk. Tünetei és megjelenésük erőssége egyénenként változhat, így enyhítésükre minden esetben személyre szabott kezelés javasolt.

A klimax tünetei:

 • hőhullámok, kipirulás
 • hüvelyszárazság
 • hangulatingadozás, ami akár depresszióba, eufóriába is átmehet
 • erős izzadás, legfőként éjszaka
 • alvászavar
 • hajhullás
 • vizelési panaszok
 • csökkenő nemi vágy, akár a libidó teljes hiánya
 • csontritkulás

A változókor tünetei közül a leggyakoribb a hüvelyszárazság, minden harmadik nőt érint. Ennek oka egyszerű, a klimax során a petefészkekben az az ösztrogénhormon termelés csökken, majd végül áll le, ami segít a hüvelyváladék normál szintjét fenntartani. Mennyisége visszaesésének következtében a hüvelyfal rugalmatlanná, vékonyabbá válhat, a hüvelyhám sorvadásnak indul.
A menopauza időszaka egyébként is nagyon megterheli a női lelket, amennyiben ehhez még egy olyan állandó kellemetlen, fájdalmas érzés is társul, amit a hüvelyszárazság okoz, az a szexuális életre, az intimitás iránti nyitottságra is igen rossz hatással lehet.

Hüvelyszárazság kezelése hormonmentesen 1. A hüvelyszárazság kialakulásának lehetséges okai2. Ismerjük meg a hüvelyt - avagy mi befolyásolhatja a hüvely állapotát?3. Az egészséges hüvelyflóra a megfelelő pH-értékkel kezdődik4. A változókor és a hüvelyszárazság5. A hüvelyszárazság lehetséges szövődményei6. Hogyan diagnosztizálható a hüvelyszárazság?7. A hüvelyszárazság gyógyulási esélyei8. Miként kezelhető a hüvelyszárazság?8.1. Intim gélek, krémek8.2. Lokális ösztrogén-tartalmú készítményekkel8.3. Lézeres kezelés9. Hüvelyszárasság kezelése házilag, a természet segítségével

A hüvelyszárazság lehetséges szövődményei

A hüvelyszárazság során a nyálkahártya sérülékenyebbé válik, valamint az egészséges hüvelyflóra felborulásával fogékonyabbá válunk a különböző fertőzésekre is.
A szexuális életre gyakorolt negatív következményei – a közben érzett fájdalom, égő érzés, nehéz behatolás – nem csupán a partnerrel való intim kapcsolatra lesz rossz hatással, de stresszhez, önértékelési problémákhoz, depresszióhoz is vezethet.
Legsúlyosabb szövődményei azonban nem magában a hüvelyszárazságban keresendőek. Mivel számos betegség, ami akár daganat is lehet, járhat hüvelyszárazsággal, bármely tünetének észlelésekor fontos felkeresni egy szakorvost, hogy a teljes kivizsgálás rávilágíthasson az okára.

Hogyan diagnosztizálható a hüvelyszárazság?

A hüvelyszárazság tüneteinek észlelésekor, a nőgyógyász a panaszok alapján történő vizsgálatok során állítja fel a diagnózist. Ilyen esetben feltételezhetően alacsony az ösztrogénszint, ezért ennek a mérése nem tartozik a rutin vizsgálatok közé. A diagnózist ezért a meglévő tünetek és a fizikai vizsgálat révén állítja fel az orvos.
Sor kerül a hüvely pH-értékének kielemzésére, ami 5 feletti eredmény esetén, amennyiben más fertőzés nem kerülhet szóba, egyértelművé teszi a diagnózist. A hüvely vizsgálata során kenetet vesz a nőgyógyász, és maturációs index felállítására is sor kerülhet. Ennek lényege, hogy a hüvelyt bélelő érett, 18-20 hámsejtsorból felépülő laphám rétegeit, sejtjeik arányát elemzik. Ezzel könnyedén kimutatható, hogy a hüvely fala mennyire van elvékonyodva, illetve milyen szintű a sorvadása. Menopauza esetén az alsó és a középső réteg dominál.
Szinte minden esetben végeznek rákszűrést, valamint ki lehet zárni mintavétellel az egyéb vírusos és bakteriális betegségeket is.
A hüvelyszárazság diagnózisának felállítását követően kerülhet sor a kezelésére.

A hüvelyszárazság gyógyulási esélyei

Amennyiben a változókor okozza a hüvelyszárazságot, úgy abban az esetben nem lehet teljesen megszüntetni, de a megfelelő kezeléssel a tünetei enyhíthetőek, így az életminőség javítható.
Minden más esetben a kiváltó ok megszüntetésének lehetőségeitől függ, hogy a hüvelyszárazság milyen mértékben kezelhető. Természetesen, ha az alapbetegségből kigyógyulunk, úgy a hüvelyszárazság is meg fog szűnni. Természetesen a kezelés során mindig nagy figyelmet kell szentelni a betegség által kiváltott hüvelyszárazságra is, hiszen a kellemetlen tünetek kezelhetőek, így a teljes gyógyulási folyamat alatt sem kell tőlünk feltétlenül szenvedni.
Bizonyos gyógy-, vagy gyógyszeres kezelések azonban nem állíthatóak le azért, mert hüvelyszárazság alakult ki. Ekkor a kezelése válik elsődleges megoldássá, a lehetőségekhez mérten.

Miként kezelhető a hüvelyszárazság?

A hüvelyváladék csökkenésének kezelésére többféle lehetőség, módszer közül lehet választani. Mielőtt azonban bármit is tennénk, ki kell deríteni a hüvelyszárazság kiváltó okát. A kezelés elsődleges célja ennek a gyógyítása, a kellemetlen hüvelyi vagy húgyúti tünetek enyhítésével.
Enyhe, időszakos hüvelyszárazság esetén a különböző síkosítók is remek megoldást kínálnak, például az intim együttlétek által kiváltott fájdalom elkerülésére. Súlyosabb hüvelyszárazság fennállásakor, ellenjavallat hiányában, szájon át bevehető vagy lokális, hüvelyi készítményekkel ösztrogénterápia alkalmazható. Fontos tudni, hogy a legtöbb daganatos betegség mellett nem javasolt az ösztrogént tartalmazó gyógyszeres kezelés.
Vegyük sorba és részletesen, hogy pontosan milyen módszerek, készítmények állnak rendelkezésre a hüvelyszárazság kezelése terén.

Intim gélek, krémek

A hüvely célzott, időleges nedvességtartalmának növelésére vizes- és szilikon bázisú síkosító zselék, gélek, krémek és kúpok használhatóak. Ezek többnyire az intim együttléteket segítik könnyebbé és fájdalommentessé tenni. A hüvelyszárazság tünetei közül azonban mást nem kezelnek, hosszabb távú hatásaik nincsenek, csak átmenetileg enyhítik a kellemetlenségeket.

Lokális ösztrogén-tartalmú készítmények

A helyi ösztrogén-tartalmú készítmények, mint a hüvelytabletták, hüvelygyűrűk és krémek hormontartalmuknak köszönhetően növelik a hüvely laphám vastagságát, síkosságát, visszaállítják a hüvely normál pH-értékét, így enyhítve a hüvelyszárazságot és a vizeléssel kapcsolatos panaszokat. Ezek a patikákban csak receptre kapható készítmények. Használatuk előtt fontos mérlegelni a mellékhatásaikat, például nem ajánlottak korábbi daganatos megbetegedés esetén.
Hüvelyhidratáló krémek, hidratáló hüvelykúpok
Amennyiben a helyi hormontartalmú készítmények nem javasoltak, vagy nem szeretnénk ösztrogént tartalmazó kezelést, úgy a hialuronsav tartalmú krémek és kúpok kiváló alternatív kezelést kínálnak. A hüvelyszárazság tüneteit a hialuronsav magas vízmegkötő képessége mellett, többféle más jótékony hatásával segít enyhíteni, megszűntetni. A hüvelyhám hidratálásával előremozdítja a hüvelyfal rugalmasságának visszaállítását, támogatja a laphám sejtjeinek osztódását, hámosít, amivel regenerálja a sérült hámszövetet. A hialuronsavas készítmények rendszeres használatával a hüvely visszanyerheti természetes nedvességtartalmát, helyreáll az elvékonyodott hüvelyfal és normalizálódik a hüvelyflóra, vagyis a pH-értéke a megfelelő szintre kerül.

Lézeres kezelés

Az intimlézerezés elsőre talán drasztikus beavatkozásnak tűnhet, de ez a viszonylag új eljárás igen jótékony hatással van a hüvelyszárazság megszüntetésére és más egyéb intim problémára. A kezelés során gyakorlatilag lézersugárral melegítik a hüvely falának szövetét, ezzel regenerálva a felszínét, valamint serkentve a kollagén-termelődést.
Az intimlézeres terápia eredményeként a hüvelyfal regenerálódik, visszanyeri optimális vastagságát, javul a vérellátása, új kollagénrostok képződnek. Tanulmányok megkockáztatják a 100 százalékos eredményességet, minek révén a hüvelyszárazsággal járó kellemetlen tünetek megszűnnek, a hüvelyflóra helyreáll és visszatér az intim komfortérzet, valamint a szexuális elégedettség.

Hüvelyszárazság kezelése házilag – a természet segítségével

A hüvelyszárazság kezelése különböző természetes anyagokkal és gyógynövényekkel is lehetséges, mint például a jamgyökér, az aloe vera vagy a körömvirág. Az ezeket tartalmazó kenőcsök, krémek, kúpok használata során nem csupán hidratáljuk, de gyógyítjuk is a hüvely falát. Ráadásul ezek mind hormonmentes készítmények.
A jamgyökér kiválóan alkalmas a hüvelyszárazság enyhítésére, továbbá a klimax igen gyakori tüneteivel – a hőhullámokkal és a hangulatingadozással – is felveszi a harcot.
A zabpelyhes fürdő remekül csökkenti a hüvelyszárazság okozta panaszokat. Főzzük meg a zabpelyhet, tegyük egy vászonzacskóba, és azon át folyatva engedjük a kádba a vizet.
Az almaecet segít visszaállítani a hüvely normális kémhatását, a 4,4-5 pH-értéket. Csepegtessünk egy keveset a tiszta fürdővízbe belőle minden nap.
A női szervezetben lévő ösztrogénhormon szintjét nem kell feltétlenül gyógyászati készítményekkel, gyógyszerekkel stabilizálni. Fogyasszunk rendszeresen olyan gyógynövényeket, élelmiszereket, melyek támogatják az ösztrogénszintet. Ilyen többek között a komló, a körömvirág, a zsálya, a fahéj, a szója, a lenmag, a bogyós gyümölcsök és a hüvelyes zöldségek.
A hüvelyhám hasonlít ugyan a bőr hámrétegéhez, de a hasonlóság nem elég ahhoz, hogy ugyanolyan módon lehessen kezelni a sérüléseit. A bőrre való hidratálókrémek a szaruréteg felpuhításával bizonyulnak hasznosnak, ám a hüvely falán nincs ilyen réteg, tehát a természetes hüvelyhidratálás más elven működik. A hormonmentes hidratáló krémek, gélek, olajok és kenőcsök egyfajta bevonatot képeznek a hüvely falán, ezzel enyhítve a tüneteket. Hatásmechanizmusuk abban rejlik, hogy növelik a hüvely saját nedvességtartalmát, valamint bevonják az égő, viszkető, irritált hüvelyhámot, így csökkentve a fájdalmas tüneteket. A hüvelyszárazság ilyen jellegű kezeléssel azonban csak addig tart, ameddig a kezelés, hosszú távú megoldást nem jelentenek.
A mandulaolaj egy természetes síkosító hatású olaj, mely védi a hüvelyhámot a további irritációktól, miközben táplálja és segít visszanyerni a rugalmasságát.
A szűz kókuszolaj, mely bizonyítottan nem irritál – jótékonyan hat a hüvelyszárazság kezelése során: védőrétegek képez a hüvely laphámján, hidratáló, antimikrobiális és antibakteriális hatással bír, tehát egyszerre kezeli a hüvelyszárazság tüneteit, és közben gyógyítja a hüvely szöveteit. A benne természetesen megtalálható laurinsav és kaprilsav antibakteriális és gombaölő-fertőtlenítő hatásával segíti a hüvely nyálkahártyájának pH-értékét normalizálni.
Mind a mandula-, mind a kókuszolaj kiváló a hüvelyszárazság tartós kezelésében – amennyiben nem kóros elváltozás, vagy más betegség okozza -, sőt, mivel irritáció nélkül fertőtlenítenek, használhatóak a hüvelyhám védelmére is, hogy a legyengült védekezőképesség miatt ne kelljen a fertőzések, gombák miatt aggódni.
A gyógynövények között is találni többet, melyek szövetregeneráló, keringésjavító és antimikrobiális hatásukkal segítenek a hüvelyszárazság kezelésében, és gyorsítják a hüvelyhám sérüléseinek regenerálódását:

 • Az aloe vera csodás gyógynövény, ez eddig is köztudott volt, hiszen hatóanyagai között vannak baktérium-, gomba- és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezők is. Továbbá az aloe vera képes javítani a véráramlást a szövetek hajszálereiben, valamint gyulladáscsökkentő és sebgyógyulást segítő hatása is ismert.
 • A körömvirág többnyire gyulladáscsökkentő hatásáról híres gyógynövény, de hüvelyszárazság kezelésekor a hüvely hám- és nyálkahártyájának sérüléseit is képes gyengéden gyógyítani.
 • A tigrisfű elsősorban fertőtlenítő hatású, így kiválóan alkalmas az irritált, sérült hüvely falának kezelésére.
 • A teafa leveléből kivont illóolaj baktérium-, vírus- és gombaellenes, ezek növekedését és szaporodását gátolja, nem mellékesen pedig gyulladáscsökkentő hatású.

A hüvelyszárazság ellen némi tudatossággal is rengeteget tehetünk. Ilyen például, ha abbahagyjuk a dohányzást, minimálisra csökkentjük vagy teljesen elhagyjuk az alkoholfogyasztást. A különböző vízhajtók és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek lecserélése, szedésük megszüntetése is sokat tehet a hüvelyszárazság természetes kezelése esetén – természetesen ezeket mindig meg kell beszélni a kezelőorvossal, és kizárólag az ő felügyelete, jóváhagyása mellett lehet az előírt kezeléseken változtatni.
Látszik tehát, hogy sokféle kezelési módszer létezik, a hüvelyszárazság ellen házilag is felléphetünk, mivel kezelésére a gyógyszertárakban többféle vény nélkül kapható készítményt is be lehet szerezni. Nem lehet azonban eleget hangsúlyozni, hogy a tünetek észlelésekor elsőként nőgyógyászhoz forduljunk, hiszen a helyes diagnózis felállításában csak ő segíthet.

Ezt ajánlom hüvelyszárazság kezelésére

Szia, örülünk, hogy itt vagy! 💚

SZEREZZ 10% KEDVEZMÉNYT!

Csatlakozz a Kókuszközösséghez extra ajánlatokért és 10% kedvezményért első vásárlásodra.

Nem küldünk spamet, bármikor leiratkozhatsz.