Avagy egy POFONEGYSZERŰ MÓDSZER bemutatása, hogy a legjobban dönthess

Miről lesz szó ebben a cikkben?

MIÉRT FONTOS A FÉNYVÉDELEM?
Miért fontos bőrünknek a napfény és a mindennapi fényvédelem? Milyen mértékben öregíti a bőrt a napfény? Milyen mértékben nő a bőrrákos megbetegedések száma? Mi mindent kerülhetünk el a megfelelő fényvédelemmel? Biztonságosak-e a fényvédők?
MENNYIRE VÉD EGY FÉNYVÉDŐ?
Mi az a fényvédő? Mi a különbség az UVA és az UVB-sugárzások között? Hogyan hat az UVA és az UVB-sugárzás? Mit mutat meg az SPF szám? Mennyi ideig adhat védettséget egy fényvédő? Mit mutat a PPD érték?
FIZIKAI VAGY KÉMIAI FÉNYVÉDŐT VÁLASSZ?
Honnan tudhatod, hogy egy fényvédő fizikai fényvédő? Honnan tudhatod, hogy egy fényvédő kémiai fényvédő? Mi alapján válassz? Mely összetevőket kerüld, és miért?
HOGYAN HASZNÁLD A FÉNYVÉDŐT?
Mikor vidd fel a fényvédőt? Hogyan sminkelj fényvédő használata után? Mennyi fényvédőt használj? Tényleg újra kell kenned páróránként? Mi van akkor, ha ablak mellett ülsz? Mit tegyél napozás után? Mit tegyél, ha leégtél a napon? Hogyan védjük a kisbabák és a gyerekek bőrét?
NAPKRÉM, NAPTEJ VAGY NAPOLAJ LEGYEN?
Mi a különbség? Vízálló vagy nem vízálló legyen?
TERMÉSZETES, NATÚR VAGY BIO LEGYEN?
Mi a különbség? Milyen bőrtápláló anyagokat tartalmaz egy jó fényvédő?
 Miért olvasd el mindig az összetevőket? Milyen egy biztonságos összetevő-lista?

Banner főoldalra

MIÉRT FONTOS A FÉNYVÉDELEM?

Egyre több üvegházhatású gáz kerül a légkörbe,
a globális felmelegedés roncsolja az ózonréteget,
így nő az UV-sugárzás mennyisége is.

Miért fontos bőrünknek a napfény?

Megvan az a bőrünkön kellemesen végigcikázó, semmihez sem fogható érzés, ahogy a tavasz első napsugarai felé fordulva magunkba szívjuk a nap éltető erejét? Testet-lelket átmelengető érzés: feltölt, energetizál, jókedvre derít. A napfény ugyanis ellátja D-vitaminnal a szervezetünket, amelyet a napfény vitaminjának is neveznek. Miért jó ez nekünk?

Ha nincs elég D-vitamin készletünk, akkor fáradékonyak, lehangoltak, depresszióra hajlamosak lehetünk. Jelentkezhetnek izomgörcsök, idegrendszeri problémák, pajzsmirigyműködési rendellenességek, csontritkulás, és akár krónikus betegségek is: cukorbetegség, reuma, asztma, sclerosis multiplex, ahogy szív-és érrendszeri, vagy daganatos megbetegedések is.

Nem érdemes tehát menekülni a napfény elől, mert ahogy a túlzásba vitt napozás, úgy a túlzásba vitt napkerülés sem egészséges. Csak lássuk el a bőrünket megfelelő fényvédelemmel!

Miért fontos a mindennapi fényvédelem?

Télen, borús időben, esőben, árnyékos helyen, zárt térben a legtöbben tévesen nem gondolnak a fényvédelemre, pedig kellene. Kétségkívül hidegebb évszakokban kevesebb az UVB-sugárzás, mint a nyári, szikrázó napsütésben. Azonban fontos tudni, hogy a legalább annyira káros UVA-sugarak télen-nyáron jelen vannak az életünkben. Ráadásul a tükröződő sima felületek felszínéről – mint a víz, beton, jég, hó – visszaverődnek, és így megtöbbszörözik az erejüket. Ahogy azt magunk is láthatjuk a januári síelésből hazatérők lebarnult arcán. Ezek az UVA-sugarak kezdik el aztán idő előtt öregíteni a bőrünket.

Milyen mértékben öregíti a bőrt a napfény?

Tudod, hogy a fényvédő arcra felkenése miért kiemelten fontos? Mert a napártalom öregít a leggyorsabban? Az UV-sugarak az arc bőröregedési jeleinek 80%-áért felelősek. Az arcod fiatalossága bánja a fényvédelem hiányát, pedig könnyen megelőzhető lehetne, ahogy számos más probléma, betegség is.

Milyen mértékben nő a bőrrákos megbetegedések száma?

A Föld egyre vékonyodó ózonrétege, a fokozott UV-sugárzás, a túlzásba vitt napozás és szoláriumozás, és a nem megfelelő fényvédelem következményeként jelentősen megugrott a bőrdaganatos megbetegedések száma hazánkban is. A melanomások száma például évtizedenként megduplázódik, és már a fiatalokat is érintő problémává vált.

Mi mindent kerülhetünk el a megfelelő fényvédelemmel?

Az egészségünk és a szépségünk a tét. Ha véded a bőrödet, az meghálálja. Ha ugyanis együttműködünk vele, megúszhatunk komoly bőrelváltozásokat:

 • elkerülhetjük rákos sejtburjánzások kialakulását,
 • kiiktathatjuk pigmentfoltok megjelenését,
 • késleltethetjük zavaró ráncok jelentkezését,
 • elodázhatjuk a bőr megereszkedését,
 • tovább óvhatjuk a makulátlan és szép bőrünk képét,

amely meghatározhatja a rólunk kialakult első benyomást, vagyis akár életünk minden területére hatással lehet. Szóval ne vegyük félvállról! Őrizzük meg minél tovább bőrünk egészségét, fiatalságát, szépségét! Használjunk fényvédőt!

Biztonságosak-e a fényvédők?

Ezek után belépünk a drogériákba, bioboltokba, kozmetikai webshopokba, és azzal szembesülünk, hogy rengeteg fényvédő közül választhatunk. Elsőre úgy tűnik, hogy lehetetlen eligazodni ebben a kínálatrengetegben, pedig egyáltalán nem mindegy, hogy végül mit vásárolsz leégés ellen, vagy a barnulás érdekében, vagy napozás utáni krémnek. Ugyanis a polcok tele vannak biztonságosnak NEM mondható napozótermékekkel. Te mégis honnan tudhatod, hogy számodra melyik a legjobb? Na, és a kisbabád bőrének? Most megtudhatod.

A napfény napégést, foltosodást, napallergiát,
kiszáradást, korai bőröregedést, szembetegségeket,
immunkárosodást, és akár bőrrákot is okozhat.

Tudod, hogy az UVA-fények télen-nyáron öregíthetik a bőrt?

1 (1)

MENNYIRE VÉD EGY FÉNYVÉDŐ?

Mi az a fényvédő?

A fényvédők az UV-fények káros hatásainak kivédése érdekében fényvédő összetevőkkel dúsított napozó kozmetikumok. Akár különböző problémákra, bőrtípusokra szabottan is kaphatók: bio fényvédő arckrém, fényvédő zsíros bőrre, naptej gyerekeknek… Első látásra beazonosíthatók arról, hogy SPF, PPD, esetleg UVA vagy UVB kódokkal vannak ellátva. Melyik mit is jelent?

Mi a különbség az UVA és az UVB-sugárzások között?

A napfény közel fele látható fényből, 45%-a infravörös sugárzásból, és mindössze 5-7%-a lila színű, de szemnek láthatatlan ultraviola (UV) sugárzásból áll.

Ez az UV-sugárzás is három részből áll. A legmélyebbre hatoló UVA-sugarakból, a bőrégésért felelős UVB-sugarakból, és a Föld felszíni rétegein át hozzánk már el sem jutó UVC-sugarakból.

Az UVA és az UVB káros hatásait érezzük mindannyian a bőrünkön. Állítólag a nagyobb energiájú UVB ezerszer veszélyesebb, azonban az UVA-sugarakból ezerszer több ér bennünket. Mielőtt bármelyiket alulértékelnénk, nem árt tudni azt sem, hogy a legújabb kutatások szerint míg az UVB-sugárzás káros hatásai fényvédett, árnyékos helyre kerülve leállnak, addig az UVA-sugárzás káros hatásai még órákig folytatódhatnak. Ugyanis az UVA képes akár sötétben is a bőrsejtjeink DNS-ét roncsoló anyagokat termelni. Elképesztő, nem? Nézzük is meg, hogyan hatnak ránk?

Hogyan hat az UVA-sugárzás?

Az UVA-sugarak állandóan jelen vannak a nap folyamán az életünkben – évszakoktól függetlenül. Akadálytalanul jutnak át a felhőkön, a szmog rétegein, de még a napernyőkön, a víz felszínén, és az ablaküvegeken is. Képesek mélyen behatolni a bőr alsóbb rétegeibe is. Így az UVA-sugarak felelősek elsősorban a bőr barnulásáért és az öregedési folyamataiért is. Leállíthatják a kötőszöveti sejtek kollagén és elasztin termelését, amelyek a bőr rugalmasságát biztosítják. Akár a DNS-t is károsíthatják, így a legsúlyosabb bőrrákot, melanomát is képesek előidézni.

Azonban a szemünkbe jutva sem színesítik meg az életünket: szaruhártya-betegségeket, retinakárosodásokat, makuladegenerációt és szürkehályogot okozhatnak. Ezért fontos a 100% UV-szűrős napszemüvegek viselése.

Hogyan hat az UVB-sugárzás?

Az UVB-sugárzás erőssége már ingadozó. A nyári hónapokban és főleg délben a legerősebb. Továbbá minél nagyobb magasságban élünk vagy nyaralunk, annál erősebben ki vagyunk téve az UVB-sugárzás káros hatásainak. A tengerszint alatt pedig észrevehetően csökken a mértéke. Így például a 420 méterrel a tengerszint alatt fekvő Holt-tenger partján fényvédelem nélkül is nehéz leégni.

Igen. Az UVB-sugárzás okozza a bőr leégését, továbbá serkenti a szervezet D-vitamin termelődését, stimulálja új melanin (UV-sugárzás ellen védő festékanyag) képződését is. Ugyan nem hatol olyan mélyen a bőrbe, mint az UVA-fény, de képes szabad gyököket is termelni a bőr felhámrétegeiben. Így a rákos sejtek elburjánzásáért az UVB-sugárzás is felelős lehet.

Mit mutat meg az SPF szám?

A fényvédők SPF (Sun Protection Factor) száma megmutatja, hogy az UVB-sugarak mekkora mértékét engedi át az adott termék. Például:

 • egy SPF 10-es fényvédő az UVB-sugárzás 1/10-ét engedi át, azaz a 90%-át kiszűri
 • egy SPF 30-as fényvédő már csak az UVB-sugarak 1/30-át engedi át, vagyis a 97%-át kiszűri
 • egy SPF 50-es fényvédő pedig az UVB-sugarak 1/50-ét engedi csak át, tehát a 98%-át kiszűri

Látható, hogy mindössze 1%-nyi a különbség az SPF 30 és az SPF 50 fényvédők védelmi szintje között, míg árban nem ez a jellemző. Továbbá az is látható, hogy egy 50-es faktorszámú fényvédő nem 5-ször jobb, mint egy 10-es. Korábban voltak 100 faktoros fényvédők is, de pont a teljes védelem illúziójának keltése miatt az EU ma már nem engedélyezi, hiszen nincs 100%-os védettség leégés ellen. Az SPF értékek meghatározását ugyanis szigorúan vett, független hatósági vizsgálatok eredményei alapján lehet csak a termékeken feltüntetni.

Mennyi ideig adhat védettséget egy fényvédő?

Azt is megmutatják ezek az SPF számok, hogy meddig tartózkodhatunk velük biztonságban a napon. Ehhez érdemes ismernünk a bőrünket. Bőrtípustól függően rendszerint 5-30 perc alatt leéghet egy ember bőre – fényvédelem nélkül. A szeplős, fehér bőrű, vörös hajú emberek akár 3-5 perc alatt lepirulhatnak, míg a kreol bőrű, fekete hajú emberek csak 30-40 perc után.

Vegyünk egy példát! Ha mondjuk mindenféle védelem nélkül 10 perc alatt bőrpírt okoz neked a napsugárzás, akkor az azt jelenti, hogy egy SPF30-as faktorszámú fényvédővel 10 perc x 30 SPF = 300 percig napozhatsz anélkül, hogy leégnél. Vagyis 5 órán át védelmet ad, míg egy 15-ös faktorszámú fényvédővel mindez csak fele ennyi ideig tartana.

A végeredményt azonban nem szabad készpénznek venned, hiszen a nap erőssége, a felkent fényvédő mennyisége, vagy a víz hatása is befolyásolhatja, hogy mennyi ideig védi a bőrödet valójában a termék leégés ellen.

Mit mutat a PPD érték?

Az SPF érték mellett ma már egyre több fényvédőn találkozhatunk a PPD (Persistent Pigment Darkening) értékkel is. Míg az SPF érték az UVB-sugarak elleni védelem, addig a PPD érték az UVA-sugarak elleni védelem szintjét mutatja meg. Például a 10-es PPD az UVA-sugarak 10%-át engedi át, vagyis a 90%-át kiszűri, és az már jónak számít. Egy EU-s szabály szerint a fényvédők PPD-jének legalább az SPF értékük egyharmadának kell lenniük. Vagyis egy SPF 30-as fényvédőnek minimum PPD 10-es értékkel kell rendelkeznie. Jó tudni, igaz?

Egy bikinis testre 6 teáskanálnyi fényvédőt kell kenni, hogy a ráírt fényvédelem teljesüljön

2 (1)

FIZIKAI VAGY KÉMIAI FÉNYVÉDŐT VÁLASSZ?

Honnan tudhatod, hogy egy fényvédő fizikai fényvédő?

A fényvédő összetevőknek alapvetően 2 nagy csoportja van: fizikai fényvédő és kémiai fényvédő.

A fizikai fényvédők (másnéven ásványi fényvédők) visszaverik az UVA és UVB-sugarakat. Nem szívódnak fel a bőrbe, hanem egy filmréteget képeznek a bőrön, és felkenés után azonnal kifejtik a hatásukat. Ilyen fizikai fényvédő a cink-oxid és a titánium-dioxid. Ha ezeket a természetben előforduló ásványi anyagokat olvasod a kisbetűs összetevők között, akkor tudhatod, hogy az egy fizikai fényvédő.

Azonban a titánium-dioxid nem jó választás, mert kutatások szerint rákkeltő hatású, és felboríthatja a hormonháztartásunk egyensúlyát.

A cink-oxid, mint fizikai fényvédő viszont már egy régóta ismert és biztonságos, kiváló UVA és UVB-blokkoló. Egyetlen kifogás vele szemben, hogy egy opálfehéres réteget képez a bőrön, amely valójában egy pajzsként működik a bőrünk és a káros napsugarak között. Visszaveri azokat, és nem engedi bejutni a bőrünkbe.

Kényelmi szempontból azonban már nano méretben is alkalmazzák, mert sokakat zavar a bőrükön megmaradó filmréteg. Ezek a nanoszemcsék azonban már felszívódnak a bőrbe, és így már te is érzed, hogy nem nyújthatnak akkora biztonságot, mint a bőr felszínén megmaradó mikroszemcsés változatuk védőpajzsa – nem fényvédelmi, hanem egészségvédelmi szempontból. Így a nano jelző is kapcsolja be a biztonsági riasztód fizikai fényvédők esetében! Vagy némi kényelem megér neked némi kockázatot?

Honnan tudhatod, hogy egy fényvédő kémiai fényvédő?

A kémiai fényvédők már nem visszaverik a káros sugarakat, hanem elnyelik azokat. Úgy működnek, mint egy szivacs. Ugyan kellemesebb érzetet nyújtanak, mivel felszívódnak a bőrbe, de fél órával napozás előtt fel kell kenni őket, mert nem azonnal fejtik ki a fényvédő hatásukat.

Sajnos a bőrbe felszívódva erősen allergén hatásúak, napallergiát, fényérzékenységet is okozhatnak. Továbbá szabad gyököket szabadíthatnak fel, ami a hormonháztartásunk egyensúlyát felboríthatja. A méregtelenítésért felelős májunkat is károsíthatja, és egyes kutatások szerint a rákos sejtek szaporodását is elősegíthetik.

Ilyen kémiai fényvédőszűrők a következők:

 • benzophenone,
 • oxybenzone,
 • avomenzon,
 • octocrylene,
 • octyl methoxycinnamate, ethylhexyl methoxycinnamate,
 • utylmethoxydibenzoylmethane,
 • paraaminobenzoesav…

Azonban már vannak újabb kémiai szűrők is:

 • Tinosorb S M,
 • 2AB,
 • Uvinul T 150.

Ezeket a modernebb kémiai szűrőket az USA-ban már nem is használják, de Európában és Ázsiában igen. Te bevállalnád? Már a neveik is riasztóak, ugye?

Mi alapján válassz?

A fentiek ismeretében már nem nehéz kitalálni, hogy a legjobb fényvédő arcra és testre egy nem nano cink-oxid ásványi anyagot tartalmazó fizikai fényvédő.

Azonban légy óvatos, mert napjainkban már elérhetők úgynevezett újgenerációs hibrid fényvédők is, amelyek a fizikai és a kémiai fényvédők együttes tulajdonságaival rendelkeznek. Így mindig érdemes alaposan végigolvasnod a fényvédők összetevőinek listáját, hogy biztosan ne nyúlj mellé! Mutatjuk, hogy mi az, amire a leginkább figyelj.

13 veszélyes összetevő, amit kerülj! Miért?

Most mentsd el ezt a listát a mobilodba! Ugyanis ha egy fényvédőn az alábbi összetevők bármelyike szerepel, ne vedd meg az egészséged védelme érdekében!

⛔ avobenzone: endokrin rendellenességet okozhat, veszélyes a korallokra
⛔ benzophenone: napallergiát, fényérzékenységet okozhat
⛔ homosalate: az endokrin rendszert károsíthatja
⛔ methylanthranilate: súlyos szemirritációt okozhat
⛔ nanorészecskék: DNS károsodást okozhatnak
⛔ octinoxate: hormonzavart, fényérzékenységet okozhat, mérgező lehet a vizeink élővilágára
⛔ octisalate: allergizálhat, megzavarhatja az endokrin rendszert
⛔ octocrylene: hormonzavart okozhat, elősegítheti káros szabad gyökök képződését, károsíthatja a korallokat
⛔ oxybenzone: rákkeltő lehet, hormonzavart, endokrin rendellenességet okozhat, az élő vizeink élővilágát veszélyezteti
⛔ PABA (amino-benzoesav): endokrin rendellenességet okozhat
⛔ retinol, retinil-palmitate: bőrirritációt, fényérzékenységet okozhat
⛔ sodium benzoate: súlyos szemirritációt okozhat
⛔ titanium-dioxide: rákkeltő, a hormonrendszer egyensúlyát felboríthatja

Lásd alább a forrásmegjelöléseket!

Egészségkárosító kémiai vegyületeket, vagy az érintetlen anyatermészet kincseit kennéd inkább a bőrödre?

3 (1)

HOGYAN HASZNÁLD A FÉNYVÉDŐT?

Mikor vidd fel a fényvédőt?

Azt már tudjuk, hogy melyik a legjobb fizikai fényvédő arcra és testre. De mikor vidd fel? A legfontosabb, hogy a reggeli rutinod része legyen a fényvédelem, és bőséges mennyiségben adj védelmi alapot a bőrödnek. Legyen a fényvédő arcra felvitele egy olyan megszokott rutin, mint a reggeli fogmosás.

Hogyan sminkelj fényvédő használata után?

Gyakori kérdés, hogy elég-e csak fényvédő alapozót használni. Sajnos nem elég, mert abból nem lehet olyan mennyiséget felkenni, amely kellő védelmet nyújtana leégés ellen. Mit tehetsz?

Ugyan már a legtöbb fényvédő hidratáló alapú, azért az arcod alapos megtisztítása és hidratálása után egy C-vitaminos arcszérum kellően megágyaz egy természetes fényvédő arckrém hatékonyságának. A natúr fényvédő arcra felkenése után azonban várj legalább 10 percet, mielőtt gyengéd mozdulatokkal elkezded felvinni az alapozód. Ne dörzsöld, és ne nyomkodd az arcbőröd, inkább használj ecsetet a felvitelhez! Ugyanis nem javasolt a fényvédőt semmivel sem keverni, mert az csökkentheti a hatékonyságát. Csak használd önállóan 10 perc eloszlási idővel.

Ja, és tudd, hogy a faktorszámok nem adódnak össze. Ha egy SPF 30-as fényvédő főlé egy SPF 20-as alapozót kensz, akkor a védelmed nem lesz SPF 50-nek megfelelő, hanem maximum SPF 30 szinten marad.

Mennyi fényvédőt használj?

A felmérések alapján nem jellemző, hogy annyi fényvédőt használnánk, amennyi szükséges lenne. A szakemberek 2 mg fényvédőt javasolnak négyzetcentiméterenként. Mekkora mennyiség ez hétköznapi mércével? Körülbelül 1/4 teáskanálnyi fényvédő arcra, és 6 teáskanálnyi egy binikis testre.

Ez a mennyiség ugyan tetemesnek tűnhet, de erre a mennyiségre vannak kalkulálva az SPF értékek! Te ennyit szoktál felkenni? És egy nap hányszor?

Tényleg újra kell kenned páróránként?

Fontos tudni, hogy a fényvédő hatékonysága idővel arányosan csökken, még akkor is, ha nem tartózkodsz közvetlenül a napon. Amúgy is izzadsz, forgolódsz a napágyon, vízben ázol, törölközöl stb. Az idő előrehaladtával egyre kevésbé vagy védett az UV-sugarak káros hatásaival szemben, így javasolt megújítani a fényvédelmed. Ha napon tartózkodsz, akkor minimum páróránként érdemes újrakenni a bőrödet.

Mi van akkor, ha ablak mellett ülsz?

Az ablaküveg a leégésért felelős UVB-sugarakat nem engedi át, azonban a bőröregedésért felelős UVA-sugarakat sajnos igen. Ez igaz az autók és a tömegközlekedési eszközök szélvédőire és üvegfelületeire is. Többnyire nem képesek 100%-ban kiszűrni az UVA-sugarakat. Erre ügyeljünk! Ablak mellett ülve használjunk fényvédőt és napszemüveget, vagy 100% UV-szűrős védőfóliákat!

Mit tegyél napozás után?

Napozást követően minimum fél óráig ne használj tusfürdőt, vagy egyéb szárító hatású tisztálkodószert! Miután lehűlt a bőröd, csak akkor tusolj le! Majd még a vizes bőrödet kend be napozás utáni olajjal, hogy segítsd a barnaságod megőrzését és a bőröd regenerálódását. Közben kívül-belül hidratálj! Így igyál sok folyadékot is!

Mit tegyél, ha leégtél a napon?

Barnulás helyett leégés? Reméljük, hogy ez nem fog megtörténni, de ha mégis, akkor a következőket érdemes tenned:

 • Tartózkodj a további közvetlen napsugárzástól. Menj fedett, árnyékos helyre!
 • Hűtsd le a megégett területet hideg vizes borogatással, de ne jéggel! Ne sokkold a bőröd, mert további bőrkárosodást okozhatsz!
 • Ha sikerült a bőröd felhólyagosodása nélkül megúsznod a napkárt, akkor kend be a kellemetlenül húzódó, fájdalmasan égő bőrt napozás utáni bőrrnyugtatóval! Ügyelj arra, hogy ne tartalmazzon semmilyen irritáló anyagot (alkoholt, illatanyagokat). Íme egy gyógyító erővel ellátott Bio napozás utáni olaj, amely szúnyogcsípések és horzsolások esetén is eredményesen bevethető. Bőrregeneráló gyógynövényei, mint a gyógyhatású aloa vera, a fertőtlenítő teafa, a baktériumölő kókusz, a gyulladáscsökkentő jojoba, a fájdalomcsillapító borsmenta, a fertőzésgátló zsálya, a bőrnyugtató mandula és a hidratáló avokádó olaja természetes E-vitaminnal feldobva hűsítik és nyugtatják a felhevült bőrt. Üdítően hangzik, ugye? Ez a napozás utáni krémek királynője, amely a napégés hámlás, és a napégés utáni viszketés kezelése során is hatékony.
 • Ha felhólyagosodott a leégett bőröd, akkor tiszta kötéssel fedd le, hogy elkerüld az elfertőződést, és rendszeresen ellenőrizd, figyeld!
 • Ha szédülnél, émelyegnél, felszökne a lázad, erőtlennek éreznéd magad, túl gyorsan verne a szíved, levegő után kapkodnál, kiütések jelentkeznének, elfertőzött hólyagok súlyosbítanák a helyzeted, akkor mindenképp fordulj orvoshoz!

Hőségben 11-15 óra között húzódj árnyékba,
öltözz fel, viselj kalapot és UV-szűrős napszemüveget,
és használj legalább 30-as faktorú fényvédőt!

Hogyan védjük a kisbabák és a gyerekek bőrét?

A kisgyerekek bőre még nem rendelkezik olyan szintű védelemmel, mint a felnőtteké. Bőrük vékonyabb, érzékenyebbek, sokkal gyorsabban leégnek. Így óvni kell őket a közvetlen napsugárzástól. Ne tartózkodjanak a tűző napon 10-16 óra között, és még árnyékba vonulva is fontos, hogy minimum 30 faktoros napozó krémmel legyenek bekenve.

Nagyon fontos arra is ügyelni, hogy a napkrémek ne kerüljenek a gyerekek szájába, ne nyalják le, ami valljuk be, nem könnyű feladat. Viszont ha ezt a Bio Napkrém Gyerekeknek SPF30 fényvédőt használod, akkor még emiatt sem kell aggódnod, mert a világ első ehető minőségű Coconutoil biokozmetikumaival nem kockáztatsz. Lásd meg a napozás utáni olaj babáknak megoldást is! Erről bővebben itt olvashatsz: Mely fényvédők biztonságosak a babáknak és a gyerekeknek?

Babáknak csak BIO fényvédőt vegyünk, mert a természetes és a natúr termékek is tartalmazhatnak káros vegyszereket

napkrém gyerekeknek

NAPKRÉM, NAPTEJ VAGY NAPOLAJ LEGYEN?

Mi a különbség?

A napkrémek és a naptejek arra valók, hogy megvédjenek minket az UV-sugárzás káros hatásaitól, vagyis leégés ellen használjuk őket. A legszembetűnőbb különbség közöttük az állagukban van. A napkrém sűrűbb, gazdagabb textúrájú, többnyire fizikai fényvédő, míg a naptej hígabb, folyékonyabb textúrájú, többnyire kémiai fényvédő.

A fizikai fényvédelmet nyújtó napkrémek többsége nem szívódik be a bőrbe, és visszaveri a káros napsugarakat, így nem jelentenek kockázatot. Míg a kémiai fényvédelmet nyújtó, vegyi anyagokat tartalmazó naptejek beszívódnak a bőrbe, és elnyelik a káros napsugarakat, így az egészségkárosító hatásukkal számolni kell.

Ha azonban a cél a gyors és tartós barnulás, vagy a megszerzett bőrszíned megtartása, akkor érdemes a napkrémedhez egy kis napolajat is adni. A legtöbb azonban:

 • parabéneket,
 • paraffint,
 • alkoholt,
 • oxybenzont,
 • színezőanyagokat,
 • hozzáadott illatanyagokat tartalmaz.

Ezekkel jobb, ha nem mérgezed a bőröd.

Inkább válassz organikus összetevőket tartalmazó napolajat, mint ez a Bio bronzolaj! Így fokozhatod a napkrémed béta-karotin tartalmát, amelyek a bőr barnulását turbó fokozatra kapcsolják, mindezt a napkrémednek köszönhető fényvédelem mellett. Könnyen felkenhető, gyorsan beszívódik, nem ragad, nem tömíti el a pórusokat, és imádnivaló az illata.

A bronzolajat magában csak akkor érdemes a barnulás érdekében bevetni, ha már nem tűz a nap. A legveszélyesebb 10-15 óráig tartó idősávban még a kreol bőrűek is csak napkrémmel együtt javasolt használni, ugyanis jellemzően nem tartalmaznak fényvédőt.

Vízálló vagy nem vízálló legyen?

Nyaraláskor, strandoláskor mi mást is vehetnénk, mint vízálló fényvédőt. Hiszen fél méterrel a víz felszíne alatt a sugárzás 40%-a mérhető, így le lehet égni a vízben is.

A vízálló fényvédők a vízben tartózkodva 40 percig garantálják a csomagolásukon szereplő SPF értéket. Azonban kerüld a vízálló naptejeket, mert többnyire olyan vegyszerek áznak ki belőlük, amelyek a természetes vizek élővilágát megmérgezhetik, akár a tengeri korallok kifehéredéséhez és kihalásához is vezethetnek. Ezek egyébként jobb, ha a te szervezetedben sem rakódnak le.

Ha igazán biztonságos megoldást keresel, akkor érdemes olyan fényvédőt választani, amely a méhviasz tartalmával gondoskodik a vízállóságról. Rendszerint ezért nem tudnak a vízálló bio fényvédők vegán termékek lenni, mert a méhviasz állati eredetű, de természetes és biztonságos összetevő.

A BIO termékek királynője: a világ első ehető minőségű biokozmetikumai

4 (1)

TERMÉSZETES, NATÚR VAGY BIO LEGYEN?

Mi a különbség?

A természetes fényvédők a szintetikus vagy kémiai összetevők mellett tartalmaznak természetes összetevőket is, így nem nyújthatnak megnyugtató biztonságot.

A natúrkozmetikumok viszont már csak 100%-ban természetes, növényi összetevőket tartalmaznak. Azonban a natúrtermékekbe került növények lehettek permetezettek, ahogy a táptalajuk vegyszerekkel kezelt.

A biokozmetikumok viszont már ellenőrzött ökológiai gazdaságból származó növényi összetevőket foglalnak magukba. Bio vagy organikus minősítést csak akkor kaphat egy termék, ha a termőföldet, amelyben az alapanyagokat termesztették nem kezelték vegyszerrel, és a növényt sem permetezték. Nem kérdés tehát, hogy a biokozmetikumok nyújtják a legmagasabb biztonsági szintet.

Milyen bőrtápláló anyagokat tartalmaz egy jó fényvédő?

Milyen a legjobb fényvédő arcra és testre? Egy igazi napozó krém csak természetes anyagokat, gyógynövényeket és növényi olajokat tartalmaz 100% bio minősítéssel. Ezen Bio családi napkrém alapját:

 • a bőrregeneráló nyers kókuszolaj,
 • a barnulást elősegítő kakaóvaj,
 • a gyulladáscsökkentő és bőrnyugtató körömvirágolaj,
 • a természetes fényvédő tulajdonságokkal rendelkező sárgarépamag-olaj,
 • valamint a természetes E-vitamin adja.

Az érintetlen természet ezen illatos, bőrtápláló kincseit méhviasz köti össze, így tudnak egy védőréteget képezni a bőr számára, és ettől lesz vízálló is ez a biokozmetikum.

Hogy könnyű legyen felkenni, kukoricakeményítő és pongámiaolaj is került a napkrémbe. Sőt még egy kis Ayurveda gyógyászatban ismert karanjinolaj is, amely több bőrproblémára is gyógyírt nyújt: az ekcémától kezdve a pikkelysömörig. Így a legérzékenyebb bőrűeknek is áldásos segítséget biztosít.

A káros UVA és UVB-sugarak támadásának visszaveréséről egy természetben előforduló, cink-oxid nevű ásványi anyag gondoskodik (nem nano méretben), amely népszerű a pattanásos bőr problémáinak kezelésekor is, mivel antibakteriális, fertőtlenítő és gyulladásgátló hatású. De a kókuszolajban lévő laurinsavnak köszönhetően ez a napkrém még vírus- és gombaölő hatással is fel van vértezve.

Míg a családi napkrém még pár csepp finom teafaolajjal, addig a gyerekeknek szóló napkrém isteni levendulaolajjal van megbolondítva. A levendula illata így a szúnyogokat is távol tartja. Mivel nem tartalmaz vizet, így nehezebben mosható le, mint a naptejek.

Ez egy természetes, bőrtápláló UV védőpajzs azoknak, akik nem akarnak kockáztatni. 70 milliliternyi bioboldogság SPF 30 védelemmel, ami a bio napozókrémek között egy igazi ritkaságnak számít. Tudtad, hogy a benne lévő olajok közül csak a sárgarépamag-olaj SPF 40 faktorú védelmet képes nyújtani a napsugarak ellen? Ez is a természet egy lenyűgöző csodája.

Miért olvasd el mindig az összetevőket?

Érted és ismered is a napozószerek minden összetevőjét?

 • Butyl Methoxydibenzoylmethane?
 • Cyclohexasiloxan?
 • Diethylhexyl Butamido Triazone?
 • Helianthus Annuus?
 • Poloxamer 407…?

Szerinted egy ilyen anyagokat tartalmazó fényvédő arcra felkenése jó ötlet?

Ha nem érted az összetevők elnevezéseit, akkor gondolkodj el azon, hogy érdemes-e kockáztatnod. Ne kenj a bőrödbe károsanyagokat, kiolvashatatlan nevű kőolajszármazékokat, allergéneket, parabéneket, színezőanyagokat, mesterséges tartósítószereket, nano részecskéket, kémiai vegyszereket!

Legyen az összetevők listája a súgod!

Legegyszerűbb módszer:
Válassz bioterméket 
érthető és biztonságos összetevőkkel!

Milyen egy biztonságos összetevő-lista?

Ezeket a fényvédő-összetevőket ismered?

✅ cink-oxid ásvány
✅ kókuszolaj
✅ kakaóvaj
✅ körömvirágolaj
✅ sárga méhviasz
✅ sárgarépamag-olaj
✅ kukoricakeményítő
✅ pongámia kivonat
✅ teafa illóolaj
✅ természetes E-vitamin

Ez mennyivel jobban hangzik, ugye? Megbízol bennük? Az érintetlen anyatermészet kincsei. Képzeld annyira biztonságosak, hogy ehető minőségűek. Hát ilyen egy színtiszta összetevő-lista, amivel nem kockáztatsz! Nézd meg a Bio Napfény Coco Pakk termékeit!

CSAK AZT KEND A BŐRÖDRE, AMIT MEG IS ENNÉL!

Szép nyarat! Biztonságos sütkérezést!

Ezeket olvastad már?

Vásárlóinknak ezek a kedvenc napozószerei!

Források:

European Environmental Bureau: Cancer warning to be traded away on sunscreens and cosmetics
https://eeb.org/no-cancer-warning-on-sunscreen-or-cosmetic-labels/

Sorbonne Université: Study Shows Many Sunscreens Contain a Carcinogenic Compound:
https://www.sorbonne-universite.fr/en/news/study-shows-many-sunscreens-contain-carcinogenic-compound

EWG Research: The trouble with ingredients in sunscreens
https://www.ewg.org/sunscreen/report/the-trouble-with-sunscreen-chemicals/

European Parliament: Banning octocrylene and benzophenone in sunscreen creams and day creams
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/P-9-2021-001326_EN.html

Orvostovábbképző Szemle: Mikor káros a titán-dioxid?
http://otszonline.hu/cikk/mikor_karos_a_titan_dioxid

Európai Parlament: Végrehajtási jogi aktussal szembeni kifogás: A titán-dioxid (E 171) specifikációi
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2020-0255_HU.html

HVG Tech: Rákkeltővé minősítették az itthon is sok ételben használt E171-et, betilthatja az EU
https://hvg.hu/tudomany/20210507_etelfestek_elelmiszerszinezek_e171_rakkelto_hatasu_karcinogen_titan_dioxid_betiltas_europa

Greenpeace.hu: Milyen naptej-összetevőket kerüljünk a Greenpeace szakértője szerint?
https://www.greenpeace.org/hungary/blog/3840/naptej-milyen-osszetevoket-keruljunk-a-greenpeace-szakertoje-szerint/

Center for Biological Diversyity: Hawai‘i Senate Bill Bans Harmful Sunscreen Chemicals
https://biologicaldiversity.org/w/news/press-releases/hawaii-senate-bill-bans-harmful-sunscreen-chemicals-2021-03-09/

Toxicopathological Effects of the Sunscreen UV Filter, Oxybenzone (Benzophenone-3), on Coral Planulae and Cultured Primary Cells and Its Environmental Contamination in Hawaii and the U.S. Virgin Islands
https://link.springer.com/article/10.1007/s00244-015-0227-7

BBC News: Palau is first country to ban ‘reef toxic’ sun cream
https://www.bbc.com/news/world-asia-50963080

CNN: Is your sunscreen killing coral reefs
https://edition.cnn.com/2018/07/09/health/hawaii-sunscreen-ban-questions/index.html

Environmental Working Group: EWG’s 15th Annual Guide to Sunscreens
https://www.ewg.org/sunscreen/report/executive-summary/

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal E-szám kereső
https://portal.nebih.gov.hu/e-szam-kereso

European Chemicals Agency: Vegyi anyagok az életünkben
https://chemicalsinourlife.echa.europa.eu/hu/search-for-chemicals

European Chemicals Agency: Vegyi anyagok keresése
https://echa.europa.eu/hu/information-on-chemicals
https://echa.europa.eu/hu/substance-information/-/substanceinfo/100.003.943
https://echa.europa.eu/hu/substance-information/-/substanceinfo/100.040.755
https://echa.europa.eu/hu/substance-information/-/substanceinfo/100.025.683
https://echa.europa.eu/hu/substance-information/-/substanceinfo/100.004.575
https://echa.europa.eu/hu/substance-information/-/substanceinfo/100.004.173
https://echa.europa.eu/hu/substance-information/-/substanceinfo/100.007.760

Safecosmetics.org
https://www.safecosmetics.org/get-the-facts/chemicals-of-concern/benzophenone/
https://www.safecosmetics.org/get-the-facts/chemicals-of-concern/homosalate/
https://www.safecosmetics.org/get-the-facts/chemicals-of-concern/octinoxate/
https://www.safecosmetics.org/get-the-facts/chemicals-of-concern/retinol-and-retinol-compounds/
https://www.safecosmetics.org/get-the-facts/chemicals-of-concern/phenoxyethanol/
https://www.safecosmetics.org/get-the-facts/chemicals-of-concern/paba/

INCI Decoder
https://incidecoder.com/ingredients/homosalate
https://incidecoder.com/ingredients/octocrylene
https://incidecoder.com/ingredients/retinyl-palmitate

Smartskincare.com: Chemical UVB+UVA sunscreen/sunblock: octocrylene
http://www.smartskincare.com/skinprotection/sunblocks/sunblock_octocylene.html

Smartskincare.com: The dark side of chemical sunscreens. Should you be concerned about photosensitization?
http://www.smartskincare.com/skinprotection/chemical-sunscreen-risks.html