Kosár

100% bio, magyar kozmetikumok

15.000 Ft felett INGYENES szállítás

Így kerüld el a borotválás utáni irritációt

A borotválás kétség kívül nagyon praktikus módja annak, hogy megszabaduljunk a nemkívánatos szőrszálaktól. A bökkenő csak az, hogy amennyi előnye van, körülbelül pontosan annyi hátránya is, ráadásul nyáron gyakrabban tesszük ki a bőrünket ennek a “beavatkozásnak”. Keveseket áldott meg az ég extrém mértékben ellenálló bőrtípussal, éppen ezért a borotválkozás a legtöbb embernél bőrirritációt okoz, ami a legkülönfélébb módokon jelentkezhet. Ez lehet kipirosodás, viszketés, égető érzés de akár piros pöttyök, kiütések, és szőrtüszőgyulladás is kialakulhat. Azon túl, hogy a kellemetlen tünetegyüttes a megjelenésünket is negatívan befolyásolja, sajnos fájdalommal és sok bosszankodással is jár. Ebben a cikkben sorra vesszük, hogy mit tehetsz a borotválás utáni kellemetlenségek elkerüléséért.

 

Mitől alakulhat ki irritáció, szőrtüszőgyulladás?

A sérülékenységünk hátterében legtöbbször a nem megfelelően előkészített bőr áll. Ha nem hagyunk elég időt a bőr felkészítésére, nem lesz elég puha, és sajnos könnyebben sérül. De gyakori problémaforrás lehet a többször igénybe vett, nem fertőtlenített borotva használata, mellyel nagyobb eséllyel juttatunk baktériumot a borotválkozás közben keletkező mikrosérülések belsejébe.

Hogyan kerülhető el a borotválás utáni irritáció?

Első lépés: készítsd fel a bőröd! Érdemes vizes közegben borotválkozni / szőrteleníteni. Várj 5-10 percet a kádban vagy zuhanyzóban, hogy a meleg víz hatására puhább legyen a bőröd. Vigyázz, mert a túl meleg (szinte már forró) víz szárító hatású lehet. Ha van időd, használj bőrradírt, hogy megszabadulj az elhalt hámsejtektől, és megkönnyítsd a borotvád dolgát. A borotva siklása könnyebb lesz, ha tusfürdőt -az intim területeken pedig intim lemosót- használsz.

Szőrtelenítés és Borotválkozás utáni After Shave olaj

A legsimább bőrfelületet akkor éred el, ha szőrnövekedés irányával ellentétesen borotválsz, de az érzékeny területeknél (főleg, gyakori szőrtelenítés mellett) érdemes kipróbálnod a szőrnövekedés irányával megegyező borotválást, ezzel is csökkentve az irritációs veszélyfaktort.

Az eldobható borotva helyett használj inkább dupla vagy tripla pengés borotvát! Ha a penge éles és sűrűn cseréled, sokkal kisebb eséllyel vágod meg magad, mint egy csorba pengés „szerszámmal”. Az éles borotva teszi a dolgát, nem kell erősen odanyomni vagy ötször áthúzni ugyanazon a felületen, úgyhogy még időt is spórolsz. 

Lassú, gyengéden húzó mozdulatokkal dolgozz, egy területen nem szerencsés kettőnél többször végighúzni a pengét, mert akkor már csak a bőröd kínzod.

Fertőtlenítsd a szőrtelenítő eszközeid minden borotválás utáni alkalommal! Ez nagyon fontos. Ennek a lépésnek a kihagyása veszélyes, mert könnyen juttathatsz kórokozókat a bőrödbe.

A borbély szalonokban bevett gyakorlat a férfi arcszőrzet eltávolítása előtt, hogy meleg, nedves törülközőt terítenek az arcra, és így várnak körülbelül 10 percet míg a bőr és a szőrzet is felpuhul egy kicsit. A kellemes, relaxáló érzés mellett így még a sérülések kockázatát is minimalizálni lehet. Ott, ahol erősebb a szőrzet, nyugodtan vesd be ezt a praktikát Te is! Vegyél elő egy kisebb törülözőt, langyos vízzel nedvesítsd be és a borotva csúszását elősegítőleg valamint a baktériumok ellen cseppents rá néhányat borotválkozás utáni olajunkból.

Itt rontják el

A legtöbben a borotválás után automatikusan nyúlnak az arcszesz -jobban mondva aftershave- után, mint általuk ismert egyedüli hatásos kozmetikai csodaszerhez. Igen ám, de azt kevesen tudják, hogy emberek egy része bőrszárazsággal küzd, másoknak pedig épp a túlzott faggyútermelés okoz gondot. Utóbbiak szőrtelenítés után hajlamosak a pörsenésekre (mivel a faggyúban gazdag területen elszaporodó baktériumok fertőzéseket okoznak), illetve a szőrbenövésre. Emiatt tehát előnytelen, ha a borotválkozás utáni szer csökkenti a bőr lipidszintjét, mivel az további irritációk kialakulásához vezethet. Vannak ugyan néhányan, akik az erősen zsíros krémek használatára voksolnak, de ezeknek is megvannak a hátulütői: sajnos fertőzésekhez vezethetnek. Az alkohol és más drasztikus fertőtlenítőszerek használata nem csökkenti az irritációk vagy a fertőzések kialakulásának kockázatát, mert bár elpusztítják a baktériumokat, de olyan mértékben szárítják a bőrt, ami a legtöbb esetben más problémák kialakulásához vezet. De akkor hogyan tegyünk jót a bőrrel borotválkozás után?

A borotválkozás utáni olaj használata segíthet: Egy cseppet a tenyérre csepegtetve kell felvinni a szőrtelenített területre, majd egy pár perc várakozás után az olaj teljes mértékben beszívódik, és teszi is a dolgát. Nyáron az intim területeken kiemelten fontos, hogy használjuk. A vizes közeg és a frissen borotvált bőr a fertőzések melegágya.

Ha ezen alkohol fajták bármelyikét olvasod egy termék összetevői között, lehet érdemes visszaraknod a polcra:

methanol, ethanol, ethyl alcohol, isopropyl alcohol

Mivel ápold a bőröd borotválás után?

A fertőtlenítés nem maradhat ki a szőrtelenítés vagy borotválás utáni rutinból. Az alkoholt elkerülhetjük, és helyettesíthetjük olyan természetes alapanyaggal ami nemcsak fertőtlenít, hanem ápolja is a bőrt. Kidolgoztunk egy olyan különleges, 100% bio receptet, mely kifejezetten a szőrtelenítéstől igénybe vett bőrt gyógyítja, ápolja és védi. Az összetevők között a bőrápolás bajnokait találod, olvass tovább és ismerkedj meg velük közelebbről!

Kókuszolaj: Különlegessége, hogy min. 43,2%-ban tartalmaz laurinsavat, mely az anyatejben is megtalálható. Regenerálja, puhítja, gazdagon táplálja a bőrt, visszaállítja az egyensúlyát, segíthet megelőzni a bőrfertőzéseket.

Búzacsíraolaj: regerenáló, bőrpuhító hatású. Összetétele majdnem azonos az emberi bőrzsírral, ezért általában zsírhiányos bőrre használják, de zsíros, problémás bőr kezelésében is hasznos, hiszen erősen gyulladáscsökkentő hatású.

Sáfrányos szeklice olaj: könnyen felszívódó, nem komedogén, kiváló aknés bőr kezelésére is. Támogatja az egészséges hámlás folyamatát, erősen antibakteriális hatású.

Teafaolaj: erősen fertőtlenítő hatású (de nem szárítja drasztikusan a bőrt), gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású.

Levendula illóolaj: gyulladáscsökkentő és bőrnyugtató hatású. A 100% tisztaságú Lavandula Angustifolia olaj higítás nélkül is kenhető a bőrre, sebkezeléshez is kiváló.

Természetes E-vitamin: rendkívül magas az antioxidáns tartalma. Védi a sejthártyákat, ezzel gátolja az idő előtti bőröregedést, lassítja az öregedési folyamatot, gazdagon táplálja a bőrt. Kozmetikumok természetes tartósításához is kiváló.

Szőrtelenítés és Borotválkozás utáni Olajunk tehát fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő, nyugtató hatású, regenerálja a sérült hámréteget és gazdagon táplálja a bőrt. Uniszex, vegán, minden bőrtípushoz igazodik és minden korosztály elvárásainak megfelel.

Kerüld el az irritációt és ápold a bőröd megfelelően borotválkozás, szőrtelenítés után is. 

 

Csatlakozz a közösséghez!

Iratkozz fel hírlevelünkre, elsők között értesülhetsz az akciókról és hírekről. 

Szia, örülünk, hogy itt vagy! 💚

SZEREZZ 10% KEDVEZMÉNYT!

Csatlakozz a Kókuszközösséghez extra ajánlatokért és 10% kedvezményért első vásárlásodra.

Nem küldünk spamet, bármikor leiratkozhatsz.