A boltok polcai már Mikulás és Karácsonyi pompában tündökölnek, és én már egyre jobban kezdek hangolódni az Ünnepre. Családommal már elvetettük a nagy ajándékozásokat, de azért szeretem őket meglepni egy-egy apró kedves ajándékkal, méghozzá olyannal, amit én készítek nekik. Szuper időtöltés, kikapcsolódás és nagyon nagy öröm van bennem miközben kitalálom és készítem az ajándékokat. Ha idén Te is kedvet kapnál egy kis DIY ajándékhoz, hoztam Neked pár ötletet hozzá.
Az egyik kedvencem az “éléskamra” meglepetés. Mindenki szereti a finomságokat, és nem is gondolnád, hogy milyen könnyen elkészítheted őket. Ráadásul nagyon gazdaságos, mert a hozzávalók megvásárlásával általában nem csak egyet tudsz készíteni, hanem egyszerre többet is.
Nincs is másra szükséged, mint: egy szép befőttes vagy csattos üvegre (attól függ mi kerül bele, hiszen más üveg fog kelleni egy sütemény mixhez és más egy olajhoz), egy szép szalagra és karácsonyi kártyára, amit rákötsz. Plusz dekorációnak használhatsz karácsonyi matricát, vagy a szalagra fűzhetsz például szárított narancsot vagy bármilyen szép lógó díszt.
Itt van pár ötlet és hozzá egy-egy recept, lássuk-lássuk:
Csokis süti üvegbe zárva
A befőttes üvegbe rétegezve tedd a receptben szereplő hozzávalókat. Amire ügyelni kell, hogy kizárólag száraz hozzávalókat válogass az üvegbe, és ami még kellhet a süteményhez azokon kívül, azt írd rá a kártyára.
Recept:
- 2 dl liszt
- csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 dl cukrozatlan kakaópor
- 2 dl nádcukor
- 10 dkg csokicsipsz vagy étcsokoládé apróra vágva
Feldobhatod még ezekkel:
- egy marék aszalt gyümölcs
- egy marék mandula vagy dió
A kártyára megy a süti elkészítése és persze írj egy kedves személyes üzenetet is:
Öntsd a tartalmát egy keverőtálba, adj hozzá 1,5 dl vizet, 1 dl olajat és 2 tojást. Egy habverővel keverd simára, öntsd egy kivajazott 20–22 centis sütőtálba, és 170 fokon süsd 30–35 percig. Langyosan vagy hidegen szeleteld! Boldog Karácsonyt!
Fűszerolaj
Az olajok nagyon könnyen ízesíthetők fűszerekkel. Válassz tudatosan a fűszerek közül, például, hogy milyen ételhez ajánlod. Az olaj 2-3 hét alatt készül el, tehát annyi idő kell neki, amíg teljesen összeérnek benne az ízek.
A kiválasztott fűszernövényeket, ami lehet friss és szárított is, tedd az üveg aljára. Az olajat enyhén langyosan öntsd rá. Mindenképpen hidegen sajtolt, extra szűz olajat válassz. Minden nap egyszer rázd fel, hogy egyenletesen keveredjen.
Fűszerolaj recept:
- 1 kávéskanál himalája só
- 1 szál rozmaring
- 2 szál kakukkfű
- 2 db babérlevél
- 1 tk négyszínű bors
- 2 dl olívaolaj
Házi chutney
A chutney az egyik kedvencem, és azért is jó ajándék, mert nincs minden konyhában, szerintem különleges gasztro tippnek számít!
Ez a kissé darabos, sűrű mártás szuper kiegészítő a konyhában. Készülhet zöldségből és gyümölcsökből is, én most egy gyümölcsös chutney receptet hoztam Neked. A körte chutney szuper kiegészítő húsokhoz és sajtokhoz is például.
Körtés chutney recept:
- 1,5 kg körte
- 1,5 rúd fahéj
- 1-1 tk szegfűbors és szegfűszeg
- 1 chilipaprika
- 1,5 diónyi gyömbér
- 1 csapott tk só
- 6-8 dkg cukor
- 2-3 evőkanál almaecet
- 1 marék mazsola
A körtéket mosd meg, hámozd meg, a magházat távolítsd el. Az apró kockákra vágott körtét tedd fel egy nagyobb lábosban főni. Fűszerezd a fahéjjal, szegfűborssal, szegfűszeggel, sóval. Add hozzá a mazsolát is, és édesítsd cukorral. Majd add hozzá a frissen lereszelt gyömbért és az apróra vágott chili paprikát (ha nem szereted nagyon erősen, akkor az ereit dobd el). Jó sűrűre főzd, akkor add hozzá az almaecetet. Ezzel még 5-6 percig főzd, majd forrón töltsd üvegekbe. A teli üvegeket öt percre állítsd fejre, így biztosítod, hogy elálljon a mártás.
Remélem kedvet kaptál a saját készítésű ajándékokhoz 🙂
Ölel, Dóri