Egészséges mézeskalács recept!
Ha te is bevezetted az egészséges étrendet a mindennapjaidba, és nem szívesen térnél el tőle még a karácsony kedvéért sem, akkor most jó hírrel szolgálunk!
Dőlj hátra, mert ez a karácsonyi süti biztosan nem okoz majd lelkiismeret-furdalást! Sőt, biztosak vagyunk benne, hogy az egész család kedvence lesz! 🙂
Mézeskalács hozzávalók
- 50 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 50 dkg szénhidrátcsökkentett liszt
- 25 dkg méz
- 25 dkg DCK Kókuszolaj Desszertekhez mely már tartalmaz csillagánizst, fahéjat és szegfűszeget
- 6 tojás
- 40 dkg kókuszvirág porcukor (a kókuszvirág cukor kávédarálón porcukorrá darálva) vagy sima cukor
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
- 4 evőkanál citrom leve
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
Nádcukros íróka:
- 50 ml víz
- 100 g finomítatlan nádcukor
- 80 g kókusztejpor
A vízzel és a cukorral szirupot főzünk és belekavarjuk a kókusztejport, habverő segítségével. Hagyjuk kicsit hűlni (ha teljesen kihűl megkeményedik, így ezt ne várjuk meg, még melegen tegyük zacskóba és kezdjük el a díszítést. Alacsony hőmérsékleten, tűzhelyen még fel tudjuk melegíteni. Néhány perc múlva elkezd szilárdulni, ezért ha szeretnénk belenyomkodni díszcukorkákat, azt minél hamarabb tegyük meg.
Tehát a langyos írókát nejlon zacskóba tesszük és az egyik sarkával, amit óvatosan kivágtunk, tudjuk díszíteni a mézeskalácsot.
Mézeskalács elkészítés:
- A mézet a kókuszolajjal melegítsük össze gáztűzhelyen, alacsony hőfokon. Nem kell felforralni. Tegyük félre hűlni.
- Ezután a tojásokat a porcukorral, majd a citromlével, a citrom héjával, szódabikarbónával, fűszerrel alaposan keverjük össze.
- Majd egy tálba szórjuk bele a 2 féle lisztet és a búzasikért és jól keverjük össze.
- Ezt követően vegyük elő a mixer dagasztó karját.
- A tojásos masszába tegyük bele a kókuszolajos mézet és apránként szórjuk bele a lisztet. A dagasztó karokkal jól dolgozzuk el. A tészta ragadni fog, így a jó.
- A tálat egy folpackkal takarjuk le és legalább 8 órára tegyük hűtőbe.
- Miután kivettük azt tapasztaljuk, mintha megkövült volna, de semmi gond. Én kiszedtem egy lapos fakanállal az egészet és így hidegen a konyhai mérleg segítségével megmértem (2235 g volt) és egyenlő arányban 6 felé kimértem. Így kisebb adagokban a kezem melegétől könnyedén tudtam 6 kis gombócot gyúrni néhány másodperc alatt.
- Ezt követi a kinyújtás lisztezett deszkán, mert a tészta egyébként beleragadna a nyújtódeszkába
- A deszkát és a tésztagombóc tetejét lisztezzük be.
- Nyújtsuk tőlünk távolodva néhányat a tésztán, így kapunk egy függőlegesen kinyújtott tésztát.
- Ezután emeljük fel a tésztát, lisztezzük meg kicsit alatta a deszkát, majd fordítsuk le a tésztát vízszintesen (ami eddig felül volt rész, most alulra kerül).
- A tészta tetejét egy kicsit most is lisztezzük be. Így nyújthatjuk ki a szép kerek formát. (Egyébként nem szükséges szép precíz kerek forma, mert úgyis formákat szúrunk ki belőle :))
- Ezután formákkal kiszúrhatjuk a kívánt figurát.
- 180 Celsius fokra melegítsük elő a sütőt. 9 percig süssük a méziket, sütőpapirral kibélelt tepsiben. Ne süssük túl!
Jó készülődést mindenkinek!