Kosár

100% bio, magyar kozmetikumok

15.000 Ft felett INGYENES szállítás

Értelmező kéziszótár napimádóknak

SPF, UVA, UVB, PPD? Mik ezek? Letisztázzuk az interneten keringő napozási félinformációkat.

Szervezetünk működésében a bőr rendkívül komplex funkciót lát el. Ez a legnagyobb szervünk, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a nagyjából 1,5 négyzetméteres felületet 2 milliárd bőrsejt alkotja. A testsúlyunk 15%-át a bőrünk és a hozzájuk kapcsolódó kötőszövetek (haj, köröm, szőrzet) teszik ki, így nemcsak a legnagyobb de a legnehezebb szervünkről szól ez a cikk.

A bőrünket állandó megújulásra képes többrétegű hám alkotja mely elsősorban mechanikai védelmi funkciójával óv minket a külső fizikai hatásoktól, másodsorban megakadályozza a kórokozók bejutását valamint a víz- és elektrolitvesztést.

A bőrre ható fénynek vannak egészséges és káros hatásai is. A D-vitamin termelésben, a hőszabályozásban, az energiatermelésben és a raktározásban is szerepe van a bőrre ható fénysugaraknak. Azonban a túlzásba vitt vagy túlzott mértékű intenzív fényhatás bőrproblémákhoz és elváltozásokhoz vezethet. Eddig semmi új információ, ugye? 🙂

Értelmező kéziszótár napimádóknak SPF, UVA, UVB, PPD? Mik ezek? Letisztázzuk az interneten keringő napozási félinformációkat.
spf védelem

Mit jelent az SPF szám?

Ez a mozaikszó az angol Sun Protection Factor kifejezésből ered. Az SPF szám megmutatja, hogy adott napvédő krémnek mekkora az UVB sugarakkal szembeni védő képessége, pontosabban hogy hányszorosára nő bőrünk UVB elleni védekezőképessége. Még pontosabban úgy tudjuk kifejezni, hogy mennyivel több időt tölthetünk a napon a leégés nélkül.

Ha mondjuk 15 perc alatt kezd el a napozás eredménye bőrpír formájában jelentkezni, akkor 15-ös SPF számú fényvédő krémmel 15 perc x 15 SPF = 225 percig, azaz picivel több, mint 3,5 órát sütkérezhetünk. Persze mindenkinek más, hogy mennyi idő alatt kezd el pirulni, érdemes a szívünkre tenni a kezünket és egy kicsit lecsalni az érzés szerinti számadatból.

Ha zuhanyoztunk vagy megmártóztunk a napkrémezés után, akkor érdemes, sőt, kifejezetten ajánlott újra bekenni magunkat a további védelem fenntartása érdekében. A magasabb SPF szám ugyanakkor nem feltétlenül jelent magasabb védelmet, azonban a bőrirritációs rizikót sokkal inkább hordozza magában.

Az SPF csak az UVB sugárzástól való védelmet jeleníti meg, az UVA szembeni védelemre nem utal.

UV A és UV B – Mi a különbség?

Az UV-A és az UV-B sugárzás hullámhosszában tér el egymástól. Az UV-A hullámhossza nagyobb, ezért kevésbé veszélyes, inkább barnítja a bőrünket, míg az UV-B hullámhossza rövidebb, ezt tartjuk veszélyesebbnek. A szemgyulladás, bőrpír, rákos sejtburjánzás, és túlzott pigmentálódás hátterében, valamint a napallergia és napszúrás hátterében is legtöbbször az UV-B sugarak állnak.

Hogyan hat az UVA sugárzás?

Az UV-A sugarak hosszabb hullámhosszuknak köszönhetően a bőr mélyebb rétegeibe bejutva átmenetileg leállítják a kötőszöveti sejtek kollagén és elasztin termelődését, ami a bőr korai öregedéséhez vezethet. Ennél sokkal magasabb kockázatot jelent a szemekre, mert szürkehályog vagy szaruhártya sérülést okozhat. Az UV-A sugarak ellen UV400 jelölésű napszemüveggel tudunk védekezni leginkább.

Hogyan hat UVB sugárzás?

Az UV-B sugárzás serkenti a D-vitamin termelődést, ugyanakkor a túlzott mértékű sugárzás rákos sejtek burjánzásához vezethet a bőrben. Az UV-B sugarak többségét el kéne nyelnie a Föld ózonrétegének, de ugye az ózonréteg vékonyodásával egyre erősebb UV-B sugárzás éri a Földet, amelynek intenzitása a környezeti körülményektől is függ. Az aktuális sugárzási mértékekről előre tájékozódni érdemes az Országos Meteorológiai Szolgálat  weboldalán.

Értelmező kéziszótár napimádóknak SPF, UVA, UVB, PPD? Mik ezek? Letisztázzuk az interneten keringő napozási félinformációkat.

A szoláriumgépek is elsősorban UV-B sugarakat bocsátanak ki, melyek az Európai Unió által bevezetett szabályozás alatt állnak. A szabályozás célja, hogy csökkenjen a szoláriumozás alatt a bőr UV-terhelése, ezáltal csökkenjen a leégés kockázata. A rendelet szerint a szolárium gépek UV-fény kibocsátását 0.3 W/m² értéken maximalizálták. A mértékletes szolárium használat (évi körülbelül 30-40 perc 18 éves kor felett) nem jár jelentősebb egészségügyi kockázattal, mint a valódi napon töltött napozási aktivitás.

Ettől függetlenül fontos, hogy szolárium használat közben is használjunk a bőrünket tápláló és kímélő krémet.

Mit jelent a PPD?

Egyre több napozó kozmetikumon látható a PPD felirat. Jelentése a Persistent Pigment Darkening (=tartós pigmentsötétedés) kifejezés rövidítése, ez határozza meg az UV-A sugárzás elleni védelem mértékét.

Az SPF és a PPD közti különbség:

Az SPF esetében az UV-B sugárzás, a PPD esetében pedig az UV-A sugárzás mértékéből ered. Előbbi a bőr leégéséért, utóbbi a bőr öregedéséért felelős elsősorban.

A PPD értékei kevésbé skálázhatóak, így itt erős, közepes, és gyenge értékeket különböztethetünk meg. Az erős PPD értékkel rendelkező és jelöléssel ellátott termékek hatékony védelmet ígérnek az UV-A sugarak ellen.

Napégés ellen

Napégés ellen a legjobb megelőzési módszer az, ha nem tartózkodunk a napon délelőtt 11 és délután 2 (de inkább 3) óra között, vagy ha mégis, akkor azt hosszú, de lenge ruházatban tesszük.

Ezen kívül fontos a megfelelő napvédő készítmény kiválasztása, vagy megfelelő alapszín esetén bronz olaj vagy testvaj használata. Ha mégis összejött egy kis napégés, akkor viszont legyen nálad napozás utáni olaj, hogy azonnal megnyugtathasd és regenerálhasd a szenvedő bőrt. Jó hír, hogy júliusban bronz olaj és napozás utáni olaj együttes vásárlásakor ajándék levendulás ajakbalzsamot adunk a rendelésed mellé, így a napon kicserepesedő ajkak és a kisebb bőrsérülések sem okozhatnak majd problémát.

Ha pedig szeretnéd megalapozni a színed és egy kicsit előre szolizni, akkor jó szívvel ajánljuk hozzá szolárium és napozó krémünket, melyhez júliusban szintén ajándék jár, nevezetesen 1-1 arcápoló 100% bio készítmény utazó kiszerelésben, hogy bárhová magaddal vihesd őket!

Arra kérünk nyaralás közben is vigyázz magadra, a bőrödre, és ne feledkezz meg a környezetünk megóvásáról sem!

Csatlakozz a közösséghez!

Iratkozz fel hírlevelünkre, elsők között értesülhetsz az akciókról és hírekről. 

Szia, örülünk, hogy itt vagy! 💚

SZEREZZ 10% KEDVEZMÉNYT!

Csatlakozz a Kókuszközösséghez extra ajánlatokért és 10% kedvezményért első vásárlásodra.

Nem küldünk spamet, bármikor leiratkozhatsz.