Nos, ma a nagy melegre és a hirtelen nyár beköszöntére való tekintettel egy még a hét elején beígért recepttel jövök. Egy jó kis jégkrém házilag? Próbáld ki a hétvégén! 🙂
Nem számítottam rá, hogy ennyi mindenkit érdekel majd az én bio & vegán jégkrém receptem de nagyon boldog vagyok, hogy ilyen sokan tudatos életmódot folytattok. Csak így tovább, egy kis odafigyeléssel az egészségünknek és a bolygónak is sokat segíthetünk!
Jöjjön hát a recept!
Vegán & bio jégkrém házilag vagy ahogy az olasz mondja, la casa
Hozzávalók (kb. 6 muffinformányi jégkrémhez)
-2 db kisméretű bio banán
-50 g kókuszchips
-1,5 dl kókusztej
-1 vanília rúd
Gyümölcspüréhez:
Bármilyen gyümölcs amit szeretsz/van otthon, kivéve alma. Az alma nem jó hozzá 😀
+ bármilyen bio édesítő szirup. Én juharszirupot szoktam használni.
Elkészítés:
A kókuszchipset egy éjszakára áztasd be a 1,5 dl kókusztejbe! Másnap reggel vágd kisebb karikákra a banánt, kapard ki a vaníliarúd belsejét, és a beáztatott kókuszchips-szel + kókusztejjel együtt tedd ezeket egy konyhai késes aprítóba! (Botmixer is csodás munkát végez, ne addódj, ha nincs aprítód.) Pépesítsd addig, amíg nagyjából egynemű masszát kapsz. Ekkor adj hozzá 2 kávéskanálnyi DCK kókuszolajat, hogy selymes, igazi jégkrémes állagot kapj, majd turmixold további fél percig.
Kóstold meg, ha édesítenéd tehetsz bele egy kis juharszirupot, vagy amit erre a célra szoktál használni. Nekem mázlim volt, a banán éppen elegendően érett volt már a mutatványhoz, így nem kellett pluszban semmi hozzá, tökéletes ízű és állagú jégkérmalapot kaptam. Az állag akkor jó, ha inkább krémes, mint folyós. Ha túl folyós lett tegyél bele még banánt! 🙂
Ha van jégkrém formád otthon, mehet bele a “krém”, nekem a szülői házban maradt a sajátom még úgy 10 évvel ezelőtt, úgyhogy egy szilikonos muffinformát hívtam segítségül. Pálcika gyanánt gyógyszertárban kapható nyelvlapócot érdemes használni, pár száz forint, fából van, lebomlik, nem szemetel.
Extrázásként
Én gyümölcspürét szoktam hozzá készíteni amíg az alap megfagy. Ha tehát a krémet a formába öntötted tedd a fagyasztóba, de 1-2 centi maradjon a formákban ahová még az elkészült gyümölcspürét öntheted majd. Aki igazán türelmes és szeret ilyenekkel foglalatoskodni, nyugodtan rétegezheti is. A lényeg, hogy mindig fagyott rétegre öntsd a következőt, így lesz szép és nem csak finom!
A gyümölcspüréhez szintén az aprítót fogom használni. Feldarabolom az éppen otthon lévő epret, barackot, málnát, bármit, és egy evőkanál juharsziruppal megöntözöm, így pépesítem össze őket.
Ha megfagyott már nagyjából a kókuszos banán jégkrém, akkor ráöntöm, és várok míg a gyümölcspüré és megfagy. Ha mielőbb szeretnéd kézben tartani a saját fagyid, akkor egyébként gyümölcslé is jó, de ezen az 5 percen már igazán nem múlik semmi.
Kb. 2 órára rá, hogy fagyasztóba került a desszert, és még nem fagyott meg teljesen, én akkor szoktam beletenni a pálcikákat – ha nem felejtem el!
A DCK Gourmet minta csomagjában találsz desszertekhez való kókuszolajat is. Hamarosan pedig teljes kiszerelésben is elérhetővé tesszük őket!
Legyen szép hétvégéd, élvezd a nyarat, vigyázz a napon, igyál sok folyadékot, és tapasztald meg milyen egy jégkrém házilag elkészítve, mert finom, egészséges, hűsítő. Ha elkészítetted, örülünk, ha megosztod velünk, és megjelölsz minket a képen! @coconutoilcosmetics
Szeretettel,
Dóri