Kosár

100% bio, magyar kozmetikumok

15.000 Ft felett INGYENES szállítás

Fenntartható szépség, fenntartható környezet

Bárcsak rajtatok múlna a Föld sorsa!

 

Április 22-e, a Föld napja alkalmából nyereményjátékot hirdettünk. Meg szerettük volna tudni, hogy Ti, felelősen gondolkodó emberek, mit tesztek a hétköznapokban azért, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomotok. Mit tehet az, aki felelősséget vállal a környezetért, az őt körülvevő élővilágért?

 

Hco_fennntarthato_2ogy még több emberhez eljuthassanak a tanácsaitok, összegyűjtöttük őket ebben a cikkben. Köszönjük mindenkinek, aki megfogalmazta a javaslatait!

 

 • Szelektíven gyűjti a hulladékot.
 • Az iskolai/óvodai papírgyűjtésre elviszi a papírt. Gondol a csomagolások újrahasználatára is: „a befőttes üveget a mézes néninek adjuk, az ásványvizes flakont pedig a tejes néninek adjuk, cserébe abban kapunk házi tejet.” (Zita)
 • Gyűjti a használt olajat, a fűtési salakot, az elemeket, azaz nem feledkezik meg arról, hogy nem minden hulladék kerülhet a háztartási hulladék közé. A lejárt gyógyszereket visszaviszi a gyógyszertárba.
 • A szerves hulladék jó részét komposztálja.
 • Tovább ajándékozza a nem használt, de még jó állapotban lévő tárgyait. Zsanett nagyon kedves történetet írt le ezzel kapcsolatban: „még anno rocker koromban 🙂 vittem ki a szemetet, és nálam volt 4 darab pulóver, amiket már nem szerettem, sőt még elég nagyok is voltak rám. Megláttam két idősebb hajléktalan úrt, óvatosan megkérdeztem tőlük, hogy nincs-e szükségük rá, mire ők azt mondták, persze, elfogadják, és nagyon örülnek-köszönik. Sőt azt is hozzátették, miután megnézték, hogy egyikük kedvenc bandája az AC/DC, míg a másik a Guns ‘N’ Roses zenéjét szereti, amik a pulóvereken voltak, és a 92-es Roses koncerten ott is volt. Utána többször találkoztam velük, mindig viselték, és nagyon jóleső érzés volt látni.”
 • Vászonszatyorral, bevásárlótáskával indul vásárolni, a nejlonzacskókat nagy ívben kerüli. Olyan termékeket választ, amelyek nincsenek túlcsomagolva.
 • Vásárláskor előnyben részesíti a helyi termékeket, az őstermelőket.
 • Szeret ugyan lubickolni a kádban, de inkább zuhanyozik, azt is röviden. Esővízzel locsol, nem ivóvízzel öblíti a vécét. Megjavítja a csöpögő csapot.
 • Átgondoltan spórol az áram használatával is: lekapcsolja a főkapcsolókat, ha elmegy otthonról, mivel a készenléti üzemmód is áramot fogyaszt, és a gépeket (a hűtő kivételével) csak akkor dugja be, amikor használja. Természetesen energiatakarékos égőket használ.
 • Ha elmegy otthonról, letekeri a fűtést, így takarékoskodik a gázzal. Sokan tervezik, hogy napelemeket építenek be a házukba.
 • Környezetkímélő tisztítószereket használ, mosódióval mos, ecettel és szódabikarbónával takarít.
 • Autó helyett inkább tömegközlekedik, biciklizik, sétál.
 • Újrahasznosított papírból készülnek a füzetei.
 • Permetezéshez szódabikarbónás oldatot használ.
 • Nem szemetel az utcán.
 • Sokan az állatok védelmét is kiemelték. „Szerintem szerves része a Föld óvásának, hogy az állatokat is megóvjuk vele együtt, olyan csodás lények élnek ezen a bolygón… Ezért támogatom a különböző szervezetek munkásságát, mind anyagi, mind kézjegyemmel petíciók formájában.” (Zsanett)
 • Vannak, akik vegán életmódot folytatnak, így komplexen csökkentik az ökológiai lábnyomukat (pl. kisebb széndioxid- és metán-kibocsátás, kevesebb víz- és energiafelhasználás kapcsolódik a vegán táplálkozáshoz). Nem támogatják a nagyüzemi állattartást és az állatkísérleteket.

 

Ezeknek a tippeknek jó része egy-két generációval ezelőtt még természetes volt. Ahogy Rita írta: „anyukámtól sok ötletet vettem ezzel kapcsolatban”. Az elmúlt évtizedekben elterjedt fogyasztói életforma hamis illúziókat keltett: mintha mindenhez jogunk volna, és bármit megtehetnénk az élővilágunkkal. Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy sokkal többet ér a harmónia, a békés egymás mellett élés.

Évi fogalmazta meg: „Néha a legegyszerűbb eszközökkel is nagyon sokat tehetsz a környezet megóvásáért és az állatokért is. Az a legklasszabb ebben, hogy a jótetteid által te is jobb embernek érezheted majd magadat!”

 

Csatlakozz a közösséghez!

Iratkozz fel hírlevelünkre, elsők között értesülhetsz az akciókról és hírekről. 

Szia, örülünk, hogy itt vagy! 💚

SZEREZZ 10% KEDVEZMÉNYT!

Csatlakozz a Kókuszközösséghez extra ajánlatokért és 10% kedvezményért első vásárlásodra.

Nem küldünk spamet, bármikor leiratkozhatsz.