A napcsókolta aranybarna bőrnél nincs szexibb nyári kiegészítő. Kiemeli a test előnyös részeit, elveszi a figyelmet a problémásabb területekről, és látványban még karcsúsít is. Barna bőrt napozással, szoláriumozással, és önbarnítókrémek használatával szerezhetünk, azonban a folyamatot az étrendünkkel is támogathatjuk. Mely zöldségek és gyümölcsök fogyasztása gyorsítja fel a melanintermelést a bőrben, vagyis a barna bőr elérését és megtartását?
HOGYAN SEGÍTHETNEK A ZÖLDSÉGEK ÉS A GYÜMÖLCSÖK?
A napozás felgyorsítja a bőr öregedését. Ezért érdemes olyan A-vitamin tartalmú zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, amelyek védenek az UV-sugaraktól, aktiválják a pigmenteket, felgyorsítják és tartóssá teszik a bőr barnulását, segítik a hámsejtek regenerálódását, erősítik az immunrendszert, és még a daganatos betegségek megelőzésében is közreműködnek. Elsősorban azok a narancs, piros, bíborvörös, és sötétzöld színű zöldségek és gyümölcsök támogatják a pigmentek barnulásának előidézését, amelyeknek magas a béta-karotin tartalma. Ugyanis a béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul, és a sárgás-barnás festékanyaga lerakódik. Így ad színt a bőrnek. Ilyen módon az alábbi zöldségekkel és gyümölcsökkel hatékonyan barnulhatunk, ráadásul feltöltődünk vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel is. Nemcsak barnítják, de hidratálják és feszesítik is a bőrt. Melyek ezek a zöldségek és gyümölcsök?
ZÖLDSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK A BARNA BŐR SZOLGÁLATÁRA
Sárgarépa
A legjobb választás a sárgarépa, amelynek a legmagasabb a béta-karotin tartalma – főleg nyersen fogyasztva. Napi 3-4 szál elrágcsálása elég is. A barnulás mellett még erősíti a kötőszöveteket és fokozza a zsírégetés hatékonyságát is. Egyben segíti a nap UV sugarainak kiszűrését is. A napozáshoz persze elengedhetetlen a fényvédők használata, ám a sárgarépa besegíthet a bőrvédelembe. Arra ügyeljünk, hogy egy hónapnál tovább ne tartsunk sárgarépa-kúrát, mert a sárgarépa nagyobb mennyiségben már besárgíthatja a bőrt.
Sárgabarack
A sárgabarack A-vitamint, C-vitamint, béta-karotint, káliumot, kálciumot, foszfort is tartalmaz. Segíti a barnulást, de még a bikiniformához sokszor szükséges fogyást is, és még a vírusok és a fertőzések ellen is véd.
Eper
A nyár egyik slágergyümölcse is hatékonyan bevethető a barna bőr megszerzése érdekében. A rendkívül magas antioxidáns tartalmú eper rengeteg értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Híres a szabadgyökmegkötő képességéről is. Nemcsak széppé és barnává, hanem egészségessé is varázsolja a bőröd.
Cékla
A cékla markáns, vörös színével hívja fel magára a figyelmet. Ráadásul nemcsak nyáron, hanem télen is fogyasztható. Segíthet a barna bőr hosszabb távú megőrzésében. Ahogy a sütőtök is.
Sütőtök
A sütőtök hatalmas dózisban tartalmazza a barnulást segítő béta-karotint. Bűntudat nélkül eheted, mivel alacsony energiatartalmú étel.
Sárgadinnye
A szintén alacsony kalóriájú, de magas rosttartalmú sárgadinnye is béta-karotinban gazdag, amelynek festékanyagai nemcsak könnyítik a kívánt szín elérését, de szabadgyökmegkötő hatása miatt még a nap káros sugaraitól is véd.
Paradicsom
Mind a sárga, mind a piros paradicsom elősegíti a természetes barnulást. Béta-karotinban és antioxidánsokban is gazdag. Emellett a likopin tartalma miatt került fel a listára. Ez a tápanyag ugyanis elsősorban azért felel, hogy megvédje a bőrödet a káros UV-sugaraktól, így nehezebben égsz le.
Spenót
Minden igazán zöld színű zöldség is a segítségedre lehet. A gyermekkor egyik mumusa a spenót (de a sóska is) szintén magas béta-karotin tartalommal rendelkezik.
Brokkoli
Az A-vitaminban gazdag brokkoli is jó választás, ha szép, egyenletes, barna bőrt szeretnél. Emellett hidratálja is a bőrt, illetve különböző daganatos megbetegedések kialakulását is megakadályozhatja.
Persze segítheti a barnulásodat még a grapefruit, az őszibarack, a görögdinnye, a mangó, a szilva, a zöldborsó és a kaliforniai paprika is.
Jó barnulást!