Kosár

100% bio, magyar kozmetikumok

15.000 Ft felett INGYENES szállítás

Karácsonyi édesség ajánló

Már nagyon közel van a Karácsony és az én fejemben már zakatol az év végi hajtás közepette, hogy mit is szeretnék sütni Szeretteimnek az ünnepi asztalra. A hagyományos bejgli mellé hoztam Neked még más finomságokat is, szerintem érdemes őket kipróbálni.

Nagyon szeretek főzni-sütni, mind a hétköznapokon és mind a hétvégéken is. Sokszor látom vendégül családomat és barátaimat is, és én igazán élvezem a perceket és órákat a konyhában. 🙂 Kikapcsolja a zakatoló gondolataim és nekem ez is egy alkotási folyamat. A workshopomra látogatókat is kizárólag saját készítésű ebéddel várom, ahol mindig vegetáriánus ételek vannak a menüben, és ázsiai ihletésűek, ugyanis amellett, hogy nagyon szeretem az ázsiai konyhát, nagyon egészségesnek is tartom.

Ha már Karácsony és desszert, akkor természetesen nézzünk először egy szuper bejgli receptet!

Karácsonyi édesség ajánló Már nagyon közel van a Karácsony és az én fejemben már zakatol az év végi hajtás közepette, hogy mit is szeretnék sütni Szeretteimnek az ünnepi asztalra. A hagyományos bejgli mellé hoztam Neked még más finomságokat is, szerintem érdemes őket kipróbálni.

Bejgli

A következő bejgli recept 4 rúd tökéletes süteménnyel örvendeztet majd meg.

A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 12 dkg kókuszzsír (vagy sima zsír, én nem szeretem az ízét, úgyhogy a kókuszzsír a tuti)
  • 16 g élesztő
  • 1 dl 2,8-as tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 nagy csipet só
  • 100 g porcukor

A lisztet, vajat, kókuszzsírt, sót és a porcukrot morzsold össze, amíg teljesen sóderszerű lesz. Add hozzá az élesztőt, a tojássárgáját és fokozatosan a tejet. Amikor teljesen sima, jól gyúrható a tészta, akkor oszd kb. 250 grammos gombócokra, majd lefóliázva tedd a hűtőbe fél-egy órára.

A mákos töltelékhez:

  • 43 dkg mák
  • 2,8 dl tej
  • 22 dkg cukor
  • 3 ek búzadara
  • ha szeretnéd feldobhatod mazsola, vörösáfonya, aszalt meggy hozzáadásával.

Elkészítés:

  • Forrald fel a tejet és a cukrot, majd add hozzá a szárazanyagokat. Sűrű, formázható masszának kell lennie. Hűtsd ki.
  • A tésztákat nyújtsd ki kb 3 mm vastagságúra, egyenletesen oszlasd el rajtuk a tölteléket, göngyölítsd fel, majd egymástól 5 cm távolságra tedd a tepsire.
  • A tészták szélein 2-2 cm szabad, töltelékmentes részt érdemes hagyni, feltekerés előtt ezeket behajtjuk, rá a töltelékes részre.
  • Ha feltekerted, tojássárgájával kend meg őket 1x, várd meg, amíg beszívódik. Aztán még 1x és megint várj, amíg beszívódik. Szurkáld meg a tetejüket villával. Közben 175 fokra melegítsd elő a sütőt és 25 perc alatt süsd meg. Nem fog szétrepedni, de ha mégis, úgy is tökéletes. 🙂

Jöhet a következő? Karácsonyi banánkenyér

Hozzávalók:

  • 2-3 érett banán
  • ½ csésze kókuszolaj
  • 1 csésze Prosecco (mégiscsak karácsony közeleg, adjuk meg a módját ?
  • 1 csésze finomliszt
  • 1 csésze teljes kiőrlésű liszt
  • 1 zacskó vaníliás cukor vagy egy fél vanília rúd
  • 1 csésze tört sótlan mogyoró
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 csésze barnacukor
  • 1 csipet só
  • 1 kávéskanál fahéj

Elkészítés:

  • Melegítsd elő a sütőt 185 fokra.
  • Készíts elő egy tálat. (Ha nincs konyhai aprítód, kettőt.) A végén őzgerinc vagy kenyérsütő formára is szükséged lesz.
  • Dobd a banánokat egy konyhai aprítóba vagy villával törd össze őket az egyik tálban. Locsold meg a Proseccoval, és add hozzá a kókuszolajat a cukrot és a fahéjat is. Keverd össze, közben nyugodtan beleöntheted a vaníliás cukrot is, vagy a vanília rúd felét kikaparva.
  • Egy másik tálba szórd bele a liszteket, az apróra tört mogyikat, a sütőport és a sót is.
  • Most a száraz és a nedves összetevőket óvatos mozdulatokkal keverd össze, vigyázva, hogy ne essen össze. A Prosecco (vagy habzóbor) buborékjai is segítenek majd, hogy könnyű, légies tésztánk legyen, érdemes egy kis odafigyelést szentelni a dolognak. A végén körülbelül muffintészta sűrűségű elegyet kellene, hogy kapjunk. Ha nem elég folyós, vagy szárazabbnak érzed a kelleténél, egy kis Prosecco löttyintés nem fog ártani.
  • A sütőpapírral béleld ki a sütőformát, szórj rá még az őrölt mogyirókból, és öntsd bele a tésztát. Majd az egészet fedd le egy sütőpapírral vagy alufóliával. Fontos, hogy a tésztába ne ragadjon bele!!
  • Süsd 45-50 percig, sima sütő fokozaton, ne légkeverésen! A végén már papír nélkül érdemes sütni, jó, ha leveszed a tetejéről a maradék 5 percre. Tűpróbával ellenőrizd, hogy belül is sikeres volt-e a sütés.
  • Ha kivetted a sütőből hagyd fél órát hűlni, majd óvatosan borítsd ki a formából, és szabadítsd meg a sütőpapírtól. Tedd egy szép nagy tálra, olvassz rá étcsokoládét, vagy amit épp megkívánsz, a tetejét pedig szintén tört mogyoróval díszítsd, ha van hozzá kedved. ?
Karácsonyi édesség ajánló Már nagyon közel van a Karácsony és az én fejemben már zakatol az év végi hajtás közepette, hogy mit is szeretnék sütni Szeretteimnek az ünnepi asztalra. A hagyományos bejgli mellé hoztam Neked még más finomságokat is, szerintem érdemes őket kipróbálni.

Most pedig következzen egy egészségesebb desszert: Rozmaringos-datolyás kókuszgolyó

A hagyományos rumos-kakaós-kekszes kókuszgolyót mindenki ismeri. Igazi cukor- és kalóriabomba. Én is édesszájú vagyok, de hiszek abban, hogy a nassolás is lehet egészséges. Rozmaringos-datolyás kókuszgolyó nagyon hamar elkészül, és ugyanolyan hamar a kedvenceddé válhat.

Hozzávalók:

  • 100g kókuszliszt
  • 100g kókuszreszelék
  • 60g datolya
  • 20g kókuszzsír
  • 20g méz
  • 2 ek kakaópor
  • 1 ág rozmaring
  • 1 marék tökmag

Elkészítés:

  • Magozd ki a datolyát és áztasd be egy éjszakára, mielőtt használnád, így könnyebb lesz vele dolgozni.
  • Keverd össze a száraz hozzávalókat, add hozzá a zúzott tökmagot és az apróra vágott rozmaring leveleket.
  • Egy másik tálban olvaszd fel a kókuszzsírt, add hozzá a mézet és a leturmixolt datolyát, majd keverd jól össze. Ehhez add hozzá az elkevert száraz hozzávalókat és gyúrd össze jó alaposan. Nedvesítsd be a tenyeredet és formálj kis golyókat a masszából majd hemperegtesd meg őket kókuszreszelékben, kakaó porban vagy tökmaglisztben.

Hűtőben tárolva 4-5 napig is fogyasztható. Tökéletes energiaforrás tízóraira vagy uzsonnára.

Karácsonyi édesség ajánló Már nagyon közel van a Karácsony és az én fejemben már zakatol az év végi hajtás közepette, hogy mit is szeretnék sütni Szeretteimnek az ünnepi asztalra. A hagyományos bejgli mellé hoztam Neked még más finomságokat is, szerintem érdemes őket kipróbálni.

Nagyon kellemes karácsonyi sütögetést kívánok!

Ölel, Dóri

Csatlakozz a közösséghez!

Iratkozz fel hírlevelünkre, elsők között értesülhetsz az akciókról és hírekről. 

Szia, örülünk, hogy itt vagy! 💚

SZEREZZ 10% KEDVEZMÉNYT!

Csatlakozz a Kókuszközösséghez extra ajánlatokért és 10% kedvezményért első vásárlásodra.

Nem küldünk spamet, bármikor leiratkozhatsz.