Már nagyon közel van a Karácsony és az én fejemben már zakatol az év végi hajtás közepette, hogy mit is szeretnék sütni Szeretteimnek az ünnepi asztalra. A hagyományos bejgli mellé hoztam Neked még más finomságokat is, szerintem érdemes őket kipróbálni.
Nagyon szeretek főzni-sütni, mind a hétköznapokon és mind a hétvégéken is. Sokszor látom vendégül családomat és barátaimat is, és én igazán élvezem a perceket és órákat a konyhában. 🙂 Kikapcsolja a zakatoló gondolataim és nekem ez is egy alkotási folyamat. A workshopomra látogatókat is kizárólag saját készítésű ebéddel várom, ahol mindig vegetáriánus ételek vannak a menüben, és ázsiai ihletésűek, ugyanis amellett, hogy nagyon szeretem az ázsiai konyhát, nagyon egészségesnek is tartom.
Ha már Karácsony és desszert, akkor természetesen nézzünk először egy szuper bejgli receptet!
Bejgli
A következő bejgli recept 4 rúd tökéletes süteménnyel örvendeztet majd meg.
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 12 dkg kókuszzsír (vagy sima zsír, én nem szeretem az ízét, úgyhogy a kókuszzsír a tuti)
- 16 g élesztő
- 1 dl 2,8-as tej
- 2 tojássárgája
- 1 nagy csipet só
- 100 g porcukor
A lisztet, vajat, kókuszzsírt, sót és a porcukrot morzsold össze, amíg teljesen sóderszerű lesz. Add hozzá az élesztőt, a tojássárgáját és fokozatosan a tejet. Amikor teljesen sima, jól gyúrható a tészta, akkor oszd kb. 250 grammos gombócokra, majd lefóliázva tedd a hűtőbe fél-egy órára.
A mákos töltelékhez:
- 43 dkg mák
- 2,8 dl tej
- 22 dkg cukor
- 3 ek búzadara
- ha szeretnéd feldobhatod mazsola, vörösáfonya, aszalt meggy hozzáadásával.
Elkészítés:
- Forrald fel a tejet és a cukrot, majd add hozzá a szárazanyagokat. Sűrű, formázható masszának kell lennie. Hűtsd ki.
- A tésztákat nyújtsd ki kb 3 mm vastagságúra, egyenletesen oszlasd el rajtuk a tölteléket, göngyölítsd fel, majd egymástól 5 cm távolságra tedd a tepsire.
- A tészták szélein 2-2 cm szabad, töltelékmentes részt érdemes hagyni, feltekerés előtt ezeket behajtjuk, rá a töltelékes részre.
- Ha feltekerted, tojássárgájával kend meg őket 1x, várd meg, amíg beszívódik. Aztán még 1x és megint várj, amíg beszívódik. Szurkáld meg a tetejüket villával. Közben 175 fokra melegítsd elő a sütőt és 25 perc alatt süsd meg. Nem fog szétrepedni, de ha mégis, úgy is tökéletes. 🙂
Jöhet a következő? Karácsonyi banánkenyér
Hozzávalók:
- 2-3 érett banán
- ½ csésze kókuszolaj
- 1 csésze Prosecco (mégiscsak karácsony közeleg, adjuk meg a módját ?
- 1 csésze finomliszt
- 1 csésze teljes kiőrlésű liszt
- 1 zacskó vaníliás cukor vagy egy fél vanília rúd
- 1 csésze tört sótlan mogyoró
- 1 zacskó sütőpor
- 1 csésze barnacukor
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál fahéj
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 185 fokra.
- Készíts elő egy tálat. (Ha nincs konyhai aprítód, kettőt.) A végén őzgerinc vagy kenyérsütő formára is szükséged lesz.
- Dobd a banánokat egy konyhai aprítóba vagy villával törd össze őket az egyik tálban. Locsold meg a Proseccoval, és add hozzá a kókuszolajat a cukrot és a fahéjat is. Keverd össze, közben nyugodtan beleöntheted a vaníliás cukrot is, vagy a vanília rúd felét kikaparva.
- Egy másik tálba szórd bele a liszteket, az apróra tört mogyikat, a sütőport és a sót is.
- Most a száraz és a nedves összetevőket óvatos mozdulatokkal keverd össze, vigyázva, hogy ne essen össze. A Prosecco (vagy habzóbor) buborékjai is segítenek majd, hogy könnyű, légies tésztánk legyen, érdemes egy kis odafigyelést szentelni a dolognak. A végén körülbelül muffintészta sűrűségű elegyet kellene, hogy kapjunk. Ha nem elég folyós, vagy szárazabbnak érzed a kelleténél, egy kis Prosecco löttyintés nem fog ártani.
- A sütőpapírral béleld ki a sütőformát, szórj rá még az őrölt mogyirókból, és öntsd bele a tésztát. Majd az egészet fedd le egy sütőpapírral vagy alufóliával. Fontos, hogy a tésztába ne ragadjon bele!!
- Süsd 45-50 percig, sima sütő fokozaton, ne légkeverésen! A végén már papír nélkül érdemes sütni, jó, ha leveszed a tetejéről a maradék 5 percre. Tűpróbával ellenőrizd, hogy belül is sikeres volt-e a sütés.
- Ha kivetted a sütőből hagyd fél órát hűlni, majd óvatosan borítsd ki a formából, és szabadítsd meg a sütőpapírtól. Tedd egy szép nagy tálra, olvassz rá étcsokoládét, vagy amit épp megkívánsz, a tetejét pedig szintén tört mogyoróval díszítsd, ha van hozzá kedved. ?
Most pedig következzen egy egészségesebb desszert: Rozmaringos-datolyás kókuszgolyó
A hagyományos rumos-kakaós-kekszes kókuszgolyót mindenki ismeri. Igazi cukor- és kalóriabomba. Én is édesszájú vagyok, de hiszek abban, hogy a nassolás is lehet egészséges. Rozmaringos-datolyás kókuszgolyó nagyon hamar elkészül, és ugyanolyan hamar a kedvenceddé válhat.
Hozzávalók:
- 100g kókuszliszt
- 100g kókuszreszelék
- 60g datolya
- 20g kókuszzsír
- 20g méz
- 2 ek kakaópor
- 1 ág rozmaring
- 1 marék tökmag
Elkészítés:
- Magozd ki a datolyát és áztasd be egy éjszakára, mielőtt használnád, így könnyebb lesz vele dolgozni.
- Keverd össze a száraz hozzávalókat, add hozzá a zúzott tökmagot és az apróra vágott rozmaring leveleket.
- Egy másik tálban olvaszd fel a kókuszzsírt, add hozzá a mézet és a leturmixolt datolyát, majd keverd jól össze. Ehhez add hozzá az elkevert száraz hozzávalókat és gyúrd össze jó alaposan. Nedvesítsd be a tenyeredet és formálj kis golyókat a masszából majd hemperegtesd meg őket kókuszreszelékben, kakaó porban vagy tökmaglisztben.
Hűtőben tárolva 4-5 napig is fogyasztható. Tökéletes energiaforrás tízóraira vagy uzsonnára.
Nagyon kellemes karácsonyi sütögetést kívánok!
Ölel, Dóri