Kosár

100% bio, magyar kozmetikumok

15.000 Ft felett INGYENES szállítás

KÖSZÖNTELEK A FÖLD NAPJÁN, AMI AZ ÉN SZÜLETÉSNAPOM IS!

Mióta az eszemet tudom különleges kötődésem van a természethez. Mindig vidéken éltem, hogy lehetőségem legyen olyan életvitelt folytatni, amiben folyamatos kapcsolatban lehetek azokkal a csodákkal, amiket a Természet ad nekünk.

A levegő, a nap sugarai, a föld és növények illata, ami engem feltölt a hétköznapok sűrűjében.

Kertészkedek, állatokat nevelek, és ez egy olyan együttműködés az elemek és köztem, ami nekem mindig magától értetődő volt. Gondozom és megmunkálom a földet a kertemben, cserébe tápanyagban dús igazi zöldségeket kapok az étkezésemhez. Tudatosan kezelem a hulladékot, amit termelek, szelektíven gyűjtöm, komposztálok. Az energiaforrásokat nem pazarlom, figyelek arra, hogy a lehető legkisebb öko nyomot hagyjam magam után a mindennapjaimban, mert tisztelem azokat a dolgokat, amiket a bolygónk ad nekem.

Április 22-én születtem, ez biztosan nem véletlen! 🙂

KÖSZÖNTELEK A FÖLD NAPJÁN, AMI AZ ÉN SZÜLETÉSNAPOM IS! Mióta az eszemet tudom különleges kötődésem van a természethez. Mindig vidéken éltem, hogy lehetőségem legyen olyan életvitelt folytatni, amiben folyamatos kapcsolatban lehetek azokkal a csodákkal, amiket a Természet ad nekünk.

Ünnepeld velem a Föld Napját és a születésnapomat, természetesen egy akciót is hoztam Neked ehhez! 🙂

2023-ban a 33. magyarországi és 53. világméretű Föld Napját ünnepeljük. Idén az élővilág változatosságának megőrzésére figyelmeztet bennünket a mozgalom.

A mozgalom jelmondata:

“Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Én ebben nagyon hiszek. Lehet, hogy csak egy cseppnek hisszük magunkat a végtelen óceánban, de akkor is a részei vagyunk. Minden egyes egyéni cselekedet segíti bolygónkat a gyógyulásban.

Honnan kezdjük?

Szerintem már az első lépésnél elvérzünk sokszor, ami nem más, mint az edukáció. Ezzel nem saját magunkról akarom levenni a felelősséget, de az biztos, hogy ha az utánunk jövő generáció már pár éves korától tudatosan erre van tanítva, akkor az beépül a gondolkodásába és egyszerűen nem fogja tudni és nem akarja majd másképp csinálni 🙂

Mit is taníthatunk nekik?

Odafigyelést a környezetük szeretetére, védelmére, és a kialakult túlfogyasztás megállítására.

Ne szemetelj! Nagyon rémisztő, hogy ez a probléma mennyire jelen van világunkban. Nagyon kevés olyan helyen járok az országban, ahol tiszta utcákkal találkozok. Tanítsuk meg őket, hogy a szemét a kukába való.

Ezután kis térhetünk a hulladékgyűjtésre. Hiába a sok odafigyelés, ha a megtermelt háztartási hulladékot egy kukába gyűjtöd. Illeszd be napi rutinodba a szelektív hulladékgyűjtést, mert ezzel nagymértékben csökkentheted ökológiai lábnyomodat. Hogy mi is az? Az ökológiai lábnyommal mérjük a környezetünkre mért terhelésünk mértékét (pontos fogalma: egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához.) Földünk ellát minket minden szükséges energiával, élelemmel, ivóvízzel, ami az élethez kell, de mi ezt olyan ütemben használjuk fel, hogy a forrásoknak nincs idejük megújulni, újratermelődni. Ezt kell megállítani, lelassítani, hogy az élet fenntartható legyen ezen a bolygón a következő generációk számára. A szelektív hulladékgyűjtéssel nagymértékben hozzájárulhatsz ehhez, mert a Föld hulladék elnyelő kapacitása nagyon is véges. Ha figyelsz arra, hogy az újrahasznosítható szemetet a megfelelő helyre dobod, akkor ezzel csökkented az általad megtermelt hulladékot, amit a Földnek el kellene „nyelnie magába”.

Roskadozó hűtők! Elhalmozzuk hűtőnket rengeteg étellel és itallal, biztos mindent átgondoltan veszünk meg? Mindent megiszunk és megeszünk belőle, semmit sem kell kidobnunk felhasználatlanul? Ennek megelőzésére készíts bevásárlólistát, gondold át tudatosan, hogy mit szeretnél főzni például egy hétre előre, és csak ahhoz vásárolj be. Állj ellen a csábításnak a boltok polcai előtt, a céljuk, hogy megtömjék a kosarad és ezzel a saját pénztárcájukat ???? pénzt és helyet spórolsz majd vele hűtődben, kamrádban.

Energia! Otthonodban kis odafigyeléssel megállíthatod az energiaforrások pazarlását. Amelyik helyiségből kijössz, kapcsold le a villanyt. Ne folyasd a vizet feleslegesen fogmosásnál, zuhanyzásnál, mosogatásnál. Használd a mosógépet teljes telítettségnél. Ne hagyd az elektromos cikkeket készenléti üzemmódban. Ha házban élsz, szigeteld le jó minőségű szigetelő anyaggal. Ne fűts túl, hidegebb hónapokban inkább vegyél fel egy hosszú ujjút és hosszú nadrágot otthonra.

RuhaStop! Gardróbunk telis-tele a soha fel nem vett ruhadarabokkal. Mielőtt megvennéd a sokadik pólót vagy nadrágot, gondold át, hogy tényleg fogod –e hordani. Ha nem okoz rossz érzést, vásárolj használt ruhás boltokban is, igazi kincsekre lehet ott is bukkanni. A már nem használt ruhaneműket ne dobd ki, hanem ajándékozd el vagy vidd be segélyszervezetekhez, nagyon fognak örülni neki.

Ne mérgezzük a Földet, sem pedig magunkat! Háztartásunkat elárasztják a vegyszerek, mint vízkőoldó, ablaktisztító, mosogatószer, mosószer, zsíroldó, felmosó, toalett gél és társaik. Mindből lehet környezettudatos alternatívát találni, amik belégzésével és érintésével nem bántjuk saját szervezetünket és a csatornákba kerülésével a teljes vízhálózatunkat. Univerzális tisztítószer lehet például a citromsav és az ecet is, mosogatószerből válassz környezetbarát címkést. Ruhákat lehet mosni mosódióval, mosószódával, és öblítő helyett illatot adhat nekik bio illóolaj, amelyből például a levendula és a teafa illóolaj még fertőtleníti is ruhaneműket.

Nyakig ér a műanyag! Mindannyian tudjuk milyen méretű problémát jelent a műanyag csomagolások elterjedése világunkban. Szerencsére sok globális intézkedés elkezdődött már ennek felszámolására. A megvásárolt termékeknél próbálj nem műanyag borításút választani. Preferáld az üveg és papír csomagolóanyagokat, vagy az alumínium dobozokat, tégelyeket, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyj magad után.

Hasznosítsd újra a csomagolásokat:


Ha olyan terméket kell venned, amiből csak műanyag csomagolású érhető el, akkor figyelj a jelzésekre, amik megmutatják, hogy újrahasznosítható-e az a fajta műanyag csomagolás.
Hordj magadnál textiltáskát a bevásárlásokhoz, és ne halmozd a nylon szatyrokat.

Ismered a Fair Trade kifejezést? A Fair Trade fogalma méltányos kereskedelmet jelent. Ennek a fogalomnak, rendszernek az a lényege, hogy itt mindenki reális bért kap az elvégzett munkájáért. A kezdeményezés globális szintű, nem csak kereskedelmi, hanem a szociális célja is rendkívül fontos, méghozzá a mélyszegénység felszámolása. Hogy mire is kell itt gondolnod? Például azokra távoli országokra, ahol férfiak, nők és akár gyerekek dolgoznak kizsákmányolva, éhbérért kávé –és kakaó ültetvényeken, vagy ruhaipari gyárakban. Az innen kikerülő termékeket méltatlan nyomott árakon vásárolják fel multinacionális üzletek, és ezzel mélyszegénységbe kényszerítik az ott dolgozó embereket. Ez a jelenség nemcsak ilyen szélsőségesen jelenik meg, rengeteg helyen mennek tönkre kistermelők, mert a nagyobb üzletek túl alacsony, irreális áron vennék át tőlük a kemény munkával és odafigyeléssel megtermelt árujukat. Tehát a Fair Trade rendszere segíti a piac szereplőit, hogy mindenki megkapja, ami munkájáért jogosan jár neki. Természetesen ezért cserébe több, igen magas elvárásnak kell megfelelnie a termelőnek. A szervezet minőségi termékeket, a gyártás során környezetvédelmi tudatosságot, és folyamatos fejlődést vár el a programban résztvevő piaci szereplőktől. Keresd a Fair Trade címkét a termékeken, és támogasd ezzel ezt a kezdeményezést. A világunkban annyi kegyetlenség van, amiről sajnos nem is tudunk, de ezzel a kis aprósággal hozzájárulsz ennek csökkentéséhez.

Szeretnélek megajándékozni!

Talán jobban szeretek adni, mint kapni… a születésnapom hétvégéjére egy akciót hoztam Neked. Április 21-23. éjfélig, 8 terméket, 30%-os kedvezménnyel vásárolhatsz most meg 🙂

KÖSZÖNTELEK A FÖLD NAPJÁN, AMI AZ ÉN SZÜLETÉSNAPOM IS! Mióta az eszemet tudom különleges kötődésem van a természethez. Mindig vidéken éltem, hogy lehetőségem legyen olyan életvitelt folytatni, amiben folyamatos kapcsolatban lehetek azokkal a csodákkal, amiket a Természet ad nekünk.

Ne maradj le! Tekints saját magadra és a Földre is tudatosan. Válassz bio kozmetikumot, amellyel nem mérgezed sem magad, sem pedig a Földet.

Ölel, Dóri

Csatlakozz a közösséghez!

Iratkozz fel hírlevelünkre, elsők között értesülhetsz az akciókról és hírekről. 

Szia, örülünk, hogy itt vagy! 💚

SZEREZZ 10% KEDVEZMÉNYT!

Csatlakozz a Kókuszközösséghez extra ajánlatokért és 10% kedvezményért első vásárlásodra.

Nem küldünk spamet, bármikor leiratkozhatsz.