Kosár

100% bio, magyar kozmetikumok

15.000 Ft felett INGYENES szállítás

Pálmaolaj és kókuszolaj, nagyon nem mindegy

Sokan egyenlőséget vonnak a pálmaolaj és a kókuszolaj között, pedig ó, micsoda különbségek vannak! A környezettudatos életmód velejárója, hogy szorgosan böngésszük az összetevők listáit, és alig van olyan élelmiszer, amiben ne lenne megtalálható a pálmaolaj.

A pálmaolaj miatt

A pálmaolajat az opajpálmákból, a kókuszolajat pedig kókuszpálmákból nyerik. Az első leghangsúlyosabb különbség tehát az, hogy a pálmaolajat főleg (de nem kizárólag) élelmiszeripari célokra használják, ezen túl megtalálható szappanokban, samponokban, tusfürdőkben és egyéb mindenfélékben is. A gond az, hogy ha belegondolunk mekkora mennyiségre van szükség a „fogyasztói igények” kielégítésére, akkor egyáltalán nem fogunk csodálkozni azon a tényen, hogy az indonéz esőerdők közel 75%-át már elpusztították a pálmaolaj felhasználás miatt. Így hát szűkül az élőhelyük az egyébként is veszélyeztetett fajként nyilvántartott szumátrai- és borneói orángutánoknak, tigriseknek, és más élőlényeknek is. Az már tényleg csak hab a tortán, hogy az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gáz kibocsátás 20 százaléka az erdőirtásra vezethető vissza. Az olajpálma legjobb tulajdonsága –ipari szempontból persze-, hogy gyorsan nő és bő termést hoz, mindezt olyan földrajzi térségen ahol sem a munkaerő nem drága, sem megfelelő jogi szabályozás nincsen a munkások alkalmazására és nincsenek érdekképviseletek sem. Így a fair-trade gazdálkodás mint olyan, teljesen érdektelen, de legalábbis nem fontos szempont senkinek.

Pálmaolaj és kókuszolaj, nagyon nem mindegy Sokan egyenlőséget vonnak a pálmaolaj és a kókuszolaj között, pedig ó, micsoda különbségek vannak! A környezettudatos életmód velejárója, hogy szorgosan böngésszük az összetevők listáit, és alig van olyan élelmiszer, amiben ne lenne megtalálható a pálmaolaj.
Ebből lesz a pálmaolaj

A helyiek megszokták, a megbízóknak pedig így olcsó. Mondanánk, hogy win-win, de korántsem. A pálmaolaj termelés következtében kialakuló negatív környezeti hatásokról könnyen tájékozódhatunk, és időről-időre változó intenzitással fel is bukkan a probléma fontosságára felhívó információhalmaz a közösségi médiában is. A kókuszolaj termelésről ezzel szemben kevés a fellelhető adat, melynek oka részben az, hogy lényegesen kisebb területeken, kisebb gazdaságokban termesztik, melyek zöme fair-trade gazdaságként üzemel.

Kókuszolaj fair-trade módon

A hozzánk érkező kókuszolaj, melyből 100% bio kozmetikumokat készítünk szintén egy fair-trade gazdaságból érkezik, és még bio is. A fair-trade vagyis a méltányos kereskedelem lényege, hogy olyan árban állapodik meg a kereskedő és az ügyletben résztvevők, amely valóban kifejezi a termelők anyagi és munka ráfordításait. A felvásárlói ár kialakítása során figyelembe veszik a mindenkori gazdasági és szociális, sőt, ökológiai körülményeket is. Ebből könnyen kikövetkeztethető, hogy azon túl, hogy a kókuszolaj előállítás is emberi körülmények között zajlik, megfelelő fizetésért és megbecsülésért, kifejezetten erre a célra termesztett bio gazdaságból származik a kozmetikumok bázisát képző kókuszolaj minden cseppje.

Kókuszolaj vs. kókuszolaj

Fontos még tudni, hogy kókuszolaj és kókuszolaj között is óriási különbségek vannak. Ami elméletileg főzésre való és óriási műanyag vödrökben árulják a hipermarketek, az semmiképpen sem használható fel kozmetikai célokra. Azért írom, hogy elméletileg, mert nyilván felkenheted a bőrödre is. De semmi hatása nem lesz, és nyilván megsül benne például a hús vagy a hal is, csak nem mindegy, hogy hogyan.

A kókuszolaj gasztronómiai használata is kezd egyre elterjedtebbé válni, csakhogy ezek az olajok sokszor hevítés és más „kémiázgatás” hatására kerülnek kinyerésre a kókuszból. Innen jutnak a “vödörbe” ugye. Ha ez téged nem zavar, lelked rajta, azonban érdemes tudnod, hogy hidegen sajtolt extra szűz kókuszolajjal is főzhetsz egészséged minél további megőrzése érdekében. Érdemes tájékozódni mielőtt vásárolsz, de még jobb, ha megismerkedsz a Dori’s Coconut Kitchen termékeivel. Itt egészen biztosan magas minőségű kókuszolaj fogad, és kedvenc fogásaidat egy kis extra csavarral készítheted el ezentúl. Sajnos azonban nem csak mindenféle minőségű kókuszolajokat hanem pálmaolajat is lehet vásárolni nagy kiszerelésben (na nem a fent linkelt DCK oldalán!), így ha nem lenne elég, amit amúgy is felhasználnak az ipari termelés során, a háztartások, mint kisfelhasználók is tudják tetézni a bajt, sok kicsi sokra megy alapon.

Pálmaolaj és kókuszolaj, nagyon nem mindegy Sokan egyenlőséget vonnak a pálmaolaj és a kókuszolaj között, pedig ó, micsoda különbségek vannak! A környezettudatos életmód velejárója, hogy szorgosan böngésszük az összetevők listáit, és alig van olyan élelmiszer, amiben ne lenne megtalálható a pálmaolaj.
Ebből pedig kókuszolaj

A Greenpeace folyamatos küzdelmet folytat az esőerdők irtásával készült alapanyagok használata ellen, és néhány nemzetközi cégnél sikerült is eredményeket elérniük. Ilyen pl. a Nestlé, amely már évekkel ezelőtt elfogadta követeléseiket. Ezután más vállalatok is sorra jelentették be, hogy csak fenntartható gazdálkodásból származó pálmaolajat használnak termékeiben. Ez eddig rendben is van, azonban a jelenkor trendjeinek könnyen dőlnek be a háztartások is. Az, hogy egy alapanyag „natúr”, önmagában semmit sem jelent. A pálmaolaj is natúr, mégsem éppen előnyös, hogy legközelebbi „rokonainkat” pusztítjuk miatta, hiába tesszük ezt akaratlanul. Biztosan mi is belecsúszunk minden odafigyelésünk ellenére a pálmaolaj használatába egy-egy finom bolti csoki elmajszolása közben. És felmerül itt egy költői kérdés is, hogy például egy vegán csokiban előfordulhat-e pálmaolaj?… Sajnos igen, reméljük nemsokára már egyáltalán nem, az egyre szigorodó szabályoknak köszönhetően.

Tudjuk, hogy azért olvasod ezeket a sorokat, mert tudatos emberként számodra is fontos az, hogy fenntartható életkörülményeket teremtsünk meg. (És adjunk tovább unokáinknak is.)

Ehhez arra van szükség, hogy még több vállalat és háztartás fejezze ki cselekedeteivel, hogy a dolgunk nem az, hogy a Föld kizsákmányolásával minél előbb hasznot húzzunk környezeti erőforrásaink által. Arról van szó, hogy ezek normális felhasználása mellett gondoskodjunk az élet megőrzéséről, legyen szó saját magunkról vagy a környezetünkről.

A kettő egyáltalán nem zárja ki egymást

Sőt! A kellemesebb környezet boldogabb életet nyújt, a zöldben töltött idő semmivel sem helyettesíthető. A „régi embereknek” még annyi mindenre nem volt szükségük, amik nélkül mi ma már el sem tudjuk képzelni magunkat, mégis egy szebb világ volt az övék talán. Ha szeretnéd, hogy az utódaid is ugyanolyan boldogan szaladgáljanak a réten ahogyan Te tetted egykoron, figyelj picit jobban! Nem nagy dolgok ezek, a hétköznapi rohangálós rutinba is egyszerűen beépíthetők:

  • Vásárláskor vigyél magaddal vászon szatyrot! (Ha még nincs ilyened, nálunk minden 10.000 Ft feletti vásárlás mellé jár egy.)
  • Törekedj a lebomló csomagolásban vagy újrahasznosítható, minél inkább műanyagmentes termékek használatára (Mi minden termékünket üvegben kínáljuk, vagy pedig orvosi alumíniumot használunk, ezek pedig környezetbarát papírcímkékkel vannak ellátva, melyek direkt nyomdai/csomagolási célra ültetett és kitermelt fából készül. Bővebben a minősítéseink oldalon olvashatsz erről.)
  • Nézd meg mit eszel, mi van benne, és hogy az honnan származik, ha teheted kerüld a pálmaolajat tartalmazó termékeket!
  • A háztartási szemetet gyűjtsd szelektíven!
  • Törekedj a műanyaghasználat mellőzésére! Meglátod, sokkal kevesebb szeméttel kell leszaladni a kukába.
  • Csak azt kend a bőrödre amit meg is ennél!

Pálmaolaj és kókuszolaj, nagyon nem mindegy Sokan egyenlőséget vonnak a pálmaolaj és a kókuszolaj között, pedig ó, micsoda különbségek vannak! A környezettudatos életmód velejárója, hogy szorgosan böngésszük az összetevők listáit, és alig van olyan élelmiszer, amiben ne lenne megtalálható a pálmaolaj.Olyan jó lenne egy szebb világot magunk mögött hagyni majd, nem? Légy hálás amiért a részese lehetsz, és próbáld meg apró figyelmességekkel visszaadni a környezetednek azt, amit kapsz tőle. Így teremtődik meg az egyensúly.

Csatlakozz a közösséghez!

Iratkozz fel hírlevelünkre, elsők között értesülhetsz az akciókról és hírekről. 

Szia, örülünk, hogy itt vagy! 💚

SZEREZZ 10% KEDVEZMÉNYT!

Csatlakozz a Kókuszközösséghez extra ajánlatokért és 10% kedvezményért első vásárlásodra.

Nem küldünk spamet, bármikor leiratkozhatsz.