Bio Szépségápolás

Parabénmentes kozmetikumok

Hobbivegyész és érdekérvényesítő aktivista. Az a nő, akinek nem mindegy, hogy mit ken magára, néha azt érzi, hogy ezekhez is értenie kéne. Igen, a mai kozmetikai ipar nem mindig egészséges termékei fokozott tudatosságot és odafigyelést kívánnak. Szomorú, de nem bízhatjuk rá magunkat arra, amit az egyes márkák állítanak.

Egyre több ember tapasztal allergiás bőrtüneteket, és egyre több olyan készítményt használunk, amelyek érzékenyítő összetevőket is tartalmaznak. Ráadásul a sokféle kozmetikumban található problémás anyagok terhelése összeadódik – és nem mindig bejósolható módon, hiszen az együttes hatásokról nem végeztek kiterjedt kutatásokat.

Mivel mi a Coconutoil Cosmeticsnél az egészséget és a természettel való harmóniát tűztük ki célul, és szeretnénk, ha minél több ember megadhatná ezt önmagának és a szeretteinek. Cikksorozatunkkal segíteni szeretnénk Téged abban, hogy tudd, hogy milyen anyagokat érdemes elkerülnöd. Kezdjük a parabénekkel! Miért jók a parabénmentes kozmetikumok?

Mik azok a parabének?

A kozmetikumok jellegzetes tartósítószerei, mivel erős antibakteriális és gombaölő hatásuk van. Sokféle parabén fordul elő a kozmetikumokban, például a methyl- és ethyl-parabén, propil- és butil-parabén vagya trikolzán.. Mivel a vizet is tartalmazó készítmények akár egy hét alatt alatt megpenészednének, megromlanának, mindenképpen használni kell valamilyen tartósítószert a kozmetikumok többségéhez. A parabének pedig olcsók, megbízhatóak és nagyon stabilak – mint tartósítószer. Ezért is a ritkák a valóban parabénmentes kozmetikumok. Csakhogy ezek a szintetikus anyagok sok emberben allergies reakciót váltanak ki. Nagyobb koncentrációban irritálják a bőrt és nyálkahártyát, és – különösen a metil-parabén – kifejezetten mérgezőek is.

 

A hosszabb távú, az egész test működésére gyakorolt hatásuk még kutatás alatt áll, de az eddigi eredmények nem biztatóak. Valószínűsíthető, hogy rákkeltőek, főként a dezodorokban lévő parabéneket hozták összefüggésbe a mellrákkal, illetve a prosztatarák kialakulásában is lehet szerepe ennek a vegyületnek. Egy 2004-ben történt kutatás 20 különböző emberi tumorban talált parabént. A másik nagy gond velük az, hogy befolyásolják a hormonrendszer működését. A parabének fitoösztrogének, utánozzák az ösztrogént, ami mind a női, mind a férfi szervezet hormonális egyensúlyára rossz hatással van. Például termékenységi problémákat okozhatnak, Emellett növelik az UVB okozta károkat a sejtekben.

Széles körű tiltás híján sok cég még mindig használja a parabéneket, bár több európai ország is kezdeményezte a betiltásukat.

 

Helyettesítsük! De mivel?

 

Itt jön a következő probléma, mivel azok a vegyi anyagok, amelyekkel a parabéneket helyettesítik, nem feltétlenül jobbak, csak éppen nincs ilyen rossz hírük. Egy részüket nem is volna szabad nem lemosható termékbe tenni, annyira érzékeny rájuk a bőr (és csak fokozzák az irritáltságát). Más alternatív tartósítószerek formaldehidet bocsátanak ki. A parabénmentes kozmetikumok “natúr” szegmense pedig az alkoholt használja előszeretettel tartósításra, ami szintén nem kíméletes a bőrrel: tönkreteszi a védőrétegét, és hamar kiszárítja.

 

Károsanyagmentes kozmetikumok

Károsanyagmentes kozmetikumok

PARABÉNMENTES KOZMETIKUMOK CSAKIS TERMÉSZETES TARTÓSÍTÓSZEREKKEL

 

A CoconutOil Cosmetics termékeiben csak tokoferolt (azaz E-vitamint) és retinolt (azaz A-vitamint) találsz. Ezek a vitaminok meggátolják a szabadgyökök szaporodását, innen a tartósító hatásuk. Emellett minden általunk használt olaj ellenálló az oxidációval szemben, nehezen avasodnak, romlanak. Ez azt jelenti, hogy tartósítják önmagukat, természetes antibakteriális és gombaölő hatóanyagokat tartalmaznak. A kókuszolaj esetében például ilyen a laurinsav, amely a különleges préselési eljárásnak köszönhetően nagyon magas százalékban van jelen az olajban. Mivel sötét üvegben árusítjuk a termékeinket, és a többségük csöpögtetős, a napfény hatására nem veszítenek az előnyös tulajdonságaikból, és a kezünkkel sem viszünk szennyeződést a tégelybe. Ezek a parabénmentes kozmetikumok nem kötnek kompromisszumot: egészségesek is, hatékonyak is.

2 thoughts on “Parabénmentes kozmetikumok

 1. Ágnes szerint:

  Örülünk, hogy végre találtunk egy hatékony dezodort, ami csak természetes anyagokat tartalmaz! Amióta szoptatom a kisbabámat, még jobban idegenkedem a gondolattól, hogy “műanyagot” kenjek a bőrömre, ami szerintem akár az anyatejbe is felszívódhat. Ezt a dezodort viszont nagyon szívesen használom, hisz akár meg is ehetném, nem lenne tőle semmi bajom 🙂

  1. powerdori szerint:

   Kedves Wné,
   A kozmetikumok INCI listájában az alábbi elnevezéseken lehet elcsípni a parabéneket: Methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butyl paraben és benzyl p-hydroxybenzoate. A methylpropion úgy tudom egy mesterséges illatanyag. A parabének jelenléte valóban elősegíti a rákos sejtek burjánzását, azt viszont nem tudjuk a fent nevezett termékben mi található pontosan.
   Egy biztos: mi egyik 100% bio kozmetikumunk előállítása során sem használunk parabéneket, csakis természetes, tiszta, organikus összetevőket.
   Remélem tudtam segíteni,
   Szép napot kívánok a Coconutoil Cosmetics nevében!

Vélemény, hozzászólás?