Sosem volt természetes a mosolyom - eddig. Új szájápolási termékek érkeztek hozzánk. Ennek apropóján kezembe vettem az eddig teljes megelégedéssel használt fogkrém tubusát, és szemügyre vettem az inci listáját. Így, hogy a másik kezemben egy teljesen bio és károsanyag mentes fogpor várja a reggeli és esti fogmosás elérkezését, kevésbé ment fel a vérnyomásom, de azért őrületes, hogy mi mindent juttattam eddig a testembe egyenesen a számon keresztül közel harminc évnyi „egészségmegőrző” fogmosás alkalmával.

Sosem volt természetes a mosolyom – eddig.

Eddig komolyan ezeket vettem a számba? Merült fel bennem a kérdés.

Új szájápolási termékek érkeztek hozzánk. Ennek apropóján kezembe vettem az eddig teljes megelégedéssel használt fogkrém tubusát, és szemügyre vettem az inci listáját. Így, hogy a másik kezemben egy teljesen bio és károsanyag mentes fogpor várja a reggeli és esti fogmosás elérkezését, kevésbé ment fel a vérnyomásom, de azért őrületes, hogy mi mindent juttattam eddig a testembe egyenesen a számon keresztül közel harminc évnyi „egészségmegőrző” fogmosás alkalmával.

Mik vannak a fogkrémemben?

Sorolom:

Sodium Monofluorophosphate, Calcium Pyrophosphate,  Propylene Glycol,  Peg/ Ppg 116/ 66 Copolymer,  PEG-12,  Glycerin,  PVP,  Flavor ,  Sodium Lauryl Sulfate,  Tetrasodium Pyrophosphate,  Silica,  Hydrogen Peroxide,  Sodium Saccharin,  Phosphoric Acid,  Sucralose,  BHT,  Water / Aqua

Ezek közül így ránézésre is csak az utolsót veszem szívesen a számba. De mik ezek?

A Sodium Monofluorophosphate a fogkrémünk fluor tartamáról gondoskodik. Mozgászszervekre és a légzőrendszerre nézve enyhén mérgező mivolta ellenére szinte minden iparilag előállított szájápoló szer inci listáján fent van. A fluor ugyanis elengedhetetlen a csontok és a fogak felépítéséhez, más kérdés, hogy elég fluorhoz jut a szervezet ásványvíz, csapvíz, zöldségek, halak, kávé és tea által is.

A Calcium Pyrophosphate egy kálcium só, ami a fogak alapját is alkotja. A listából az egyik legveszélytelenebb összetevő.

Na de egyből utána feltűnik a Propylene Glycol, mely a fogkrém állagának megőrzését szolgálja. Egyébként jó hidratáló szer is, bár tekintve, hogy a szánkat belülről hidratálni a nyálelválasztás és a folyadékbevitel miatt teljesen felesleges és indokolatlan, a vegyészek valószínűleg mást gondolnak erről.

A “PEG”-eket fogkrémben nedvesítőszerként és oldószerként használják. A nedvesítőszerek megakadályozzák a vízveszteséget és stabilizáló hatásúak. Potenciálisan mérgező hatásúak lehetnek, úgyhogy nem annyira ajánlatos szájba venni őket. És mégis…

Glycerin – Alacsony kockázatú hidratáló szer, a fogkrém tubusán belül megakadályozza, hogy a termék kiszáradjon és segít megőrizni a termék minőségét, javítja az ízét. Lehet állati eredetű is, tehát vegán életmóddal összeegyeztethetetlen.

Tovább is van, mondjam még?

Hello PVP! Ezt a stabilizátort, hajhabok és hajlakkok összetevői közt is láthatjuk. Teljes mértékben szintetikus, de az egészségre elméletileg nem káros, legalábbis kis kockázatot hordoz magában.

Flavor = Aroma, bármit is jelentsen ez. Merthogy elég tág fogalom, és a kozmetikaipar ide sorol mindent ami ízt, aroma feltüntetése esetén pedig illatot jelent. Többé-kevésbé természetes kellene, hogy legyen.

Aztán ki tudja…

Sodium Lauryl Sulfate, közismertebb nevén SLS. Nagyanyáink idejében a fogkrém még szappant tartalmazott, az sem volt jobb megoldás, de legalább talán nem volt rákkeltő. Megoszlanak a tudományos vélemények az SLS egészségkárosító hatásairól, annyiban azonban mindenki egyet ért, hogy erős bőrirritáló hatású. Példának okáért, ha elítélhető módon egy kozmetikai vagy gyógyszergyártó cég állatkísérleteket végez, a laborokban SLS-t használnak az irritációk és bőrgyulladások előidézéséhez. Mi pedig “boldogan” mossuk vele minden nap a fogainkat. A tubusban betöltött szerepe a habzáskor nyilvánul meg. Egyébként a fogmosás habzás nélkül is teljesen hatékony, nem a hab távolítja el a szennyeződéseket, sem nem óvja az íny egészségét. Viszont egy valamit biztosan tud: fogmosás után másképp érzed az ízeket, mivel az SLS olyan hatással van az ízlelőbimbókra, hogy jó 3-5 percig csak savanyú és keserű ízeket érzel intenzíven, mást nem. Próbáld ki, és hörpints egy korty narancslét közvetlenül fogmosás után!

Tetrasodium Pyrophosphate – PH semlegesítő, szagtalan fehér por.

A Silica képes a zsírt és a nedvességet megkötni a bőrön. Természetes közegében agyagban, homokkőben, gránitban találkozhatunk vele ásvány formátumban. Fogmosás után ettől olyan csikorgóan tiszták a fogaink.

A Hydrogen Peroxide színtelenítő, fehérítő és fertőtlenítő, vírus és baktérium ölő szer. Bocsássa meg nekem mindenki, de már csak a hajfestéskor kialakuló reakcióba lépő szagoktól sem tudok elvonatkoztatni és nagyon nem szívesen vettem tudomásul, hogy a fogkrémemnek köszönhetően minden nap számba veszem ezt a szert. Mindamellett, hogy nagyon jó fertőtlenítő, sajnos hátráltatja a sebgyógyulást, így ha ínygyulladás nehezíti a mindennapjaidat, ne használj peroxid tartalmú készítményt.

Eddig szerinted milyen ízű lenne ez a keverék? Keserű. Mentolosan keserű, de attól még az. Cukrot ugye a fogszuvasodás elősegítő hatása miatt nem adhatnak a gyártók a fogkrémekhez, éppen ezért mesterséges édesítőszerhez, például szacharinhoz kell fordulniuk. Így kerül a fogkrémes tubusba a Sodium Saccharin. Ahogyan a Sucralose is, ami egy teljes mértékben mesterségesen előállított édesítő szer. A cukornál több százszor édesebb, ezért áll az INCI lista végén, hiszen nagyon kevéssel is el lehet érni nagyon kellemesen édes ízt. Csakhogy ami rövid távon kellemes, nem biztos, hogy hosszútávon is az. Mesterséges mivolta miatt okozhat egy-két váratlan gyomorpanaszt az arra érzékenyeknél, többek közt ezért is írják minden fogkrémre, hogy még véletlenül se nyeld le! Nem mintha a fentiek tudatában bárki is le akarná nyelni.

Phosphoric Acid = Foszforsav. A kozmetikumokban pH stabilizáló anyagként használatos összetevő. Egészségre káros hatása nem ismert.

Veszélyes összetevők

A hárombetűs gonosztevők táborát erősíti a BHT, mely egy mesterséges antioxidáns. Az antioxidánsok jó barátai a szervezetünknek, ha azok természetes módon kerülnek a véráramba. Ez viszont egy kettős hatású antioxidáns, ami annyit tesz, hogy egyes rákfajták kialakulását gátolja, míg más rákfajták kialakulását elősegíti. A fogkrémben és egyes élelmiszerekben is használt anyag tartósítószer funkciót tölt be. Azért az sokat elárul róla, hogy számos országban betiltották már.

Most már tudod, hogy mivel ápoltam eddig a fogaimat, és talán Te is beleestél ebbe a hibába. Ez egy teljesen átlagos fogkrém, biztos vannak ennél kevésbé kellemetlen összetevőkkel megáldott társai is, és olyanok is, amik még nagyobb egészségügyi kockázatot hordoznak magukban, túl azon, hogy egyébként biztosan szépen lehet velük fogat mosni. Látszólag ugye.

De most hadd mutassak két fogport, amik viszont semmiféle egészségügyi kockázatot nem jelentenek.

Sőt, jó hatással vannak a teljes szájüreg egészségére. Ja, és ha lenyelsz belőle egy picit véletlenül, az sem baj, hiszen ehető minőségű, az élelmiszerkönyvben is szereplő összetevők gazdagítják őket.

 

Bio fogpor kockázat mentesen

 

Biztosan találkoztál már az első blikkre furcsának tűnő fogfehérítési módszerrel, ahol az aktív szenet hívjuk segítségül, hogy megkösse a fogunk elszíneződéséért felelős anyagokat. Az aktív szén fekete színe ne tévesszen meg! Sem az ínyedet sem a fogaidat nem fogja meg, mindössze magához vonzza a kávé, tea és a dohányzás által okozott lerakódásokat. A fogpor szemcséi segítenek a fogkő fellazításában, a lepedékek eltávolításában és ragyogó mosolyt eredményeznek ezáltal.

A bio fogpor minden egyes összetevője teljes mértékben természetes. Nincsen mesterséges édesítő szer sem, helyette stevia és fodormenta levél gondoskodik a kellemes ízről. A szóda bikarbóna és a himalaya só kettőse apró szemcsékkel takarítja ki a fogközöket is, eltávolítva onnan a megbúvó lepedéket, így a kellemes lehelet is garantált. A stevia pedig nem cukor, hanem egy növényi édesítőszer, így a fogszuvasodástól sem kell tartanod.

A fogak erősítését a fogpor kálcium tartalma támogatja, az íny egészsége érdekében és gyulladása ellen pedig szegfűszeg és zsálya levélpor veszi fel a harcot.

Az aktív szenes fogpor mellett a bio Matha teás fogpor egy természetes antioxidáns és vitamin bomba. A kellemesen friss zöld ízű por az egész szájüreget támogatja a fogmosás alkalmával. A fogakat mikroszemcséi kíméletesen polírozzák, sértetlenül hagyva a fogzománcot. Szóda bikarbóna, himalaya só és kalcium került még a matcha tea mellé, hogy a fogak közti lepedék is könnyen eltávolíthatóvá váljon, és ellenállóbbá tegye a fogak felületét a lerakódásokkal szemben.

A mentolos friss leheletért fodormenta és borsmenta levelet őröltünk a matcha teás fogpor összetevői közé, ám nem feledkeztünk meg az íny ápolásáról sem, ami a fogak egészsége szempontjából kulcsfontosságú tényező. Így hát zsálya levélpor és rozmaring gondoskodik a gyulladás megelőzéséről, vagy éppen segíthet a tünetek enyhítésében. A csipkebogyó por C-vitamin tartalma révén fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a benne található flavonoidok gyulladás gátló és antibiotikus immunerősítő hatást fejtenek ki.

 

Ha velem hasonlóan Te sem szeretnél tovább laborban előállított kémiai mindenfélékkel fogat mosni, akkor próbáld ki valamelyiket és írd meg nekünk a tapasztalataid!

A termékeket az alábbi képekre kattintva veheted jobban szemügyre:

Sosem volt természetes a mosolyom - eddig. Új szájápolási termékek érkeztek hozzánk. Ennek apropóján kezembe vettem az eddig teljes megelégedéssel használt fogkrém tubusát, és szemügyre vettem az inci listáját. Így, hogy a másik kezemben egy teljesen bio és károsanyag mentes fogpor várja a reggeli és esti fogmosás elérkezését, kevésbé ment fel a vérnyomásom, de azért őrületes, hogy mi mindent juttattam eddig a testembe egyenesen a számon keresztül közel harminc évnyi „egészségmegőrző” fogmosás alkalmával.Sosem volt természetes a mosolyom - eddig. Új szájápolási termékek érkeztek hozzánk. Ennek apropóján kezembe vettem az eddig teljes megelégedéssel használt fogkrém tubusát, és szemügyre vettem az inci listáját. Így, hogy a másik kezemben egy teljesen bio és károsanyag mentes fogpor várja a reggeli és esti fogmosás elérkezését, kevésbé ment fel a vérnyomásom, de azért őrületes, hogy mi mindent juttattam eddig a testembe egyenesen a számon keresztül közel harminc évnyi „egészségmegőrző” fogmosás alkalmával.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.