A hüvelyesek közül az egyik nagy kedvencem a lencse! Ha már Újév, akkor természetesen lencsefőzelék az elsejei ebéd, amihez hoztam Neked egy szuper receptet és néhány fontos dolgot a lencséről.
A lencse nem csak az Újév napján egészséges 🙂 nagyon jó hatással van szervezetünkre, így én arra bátorítalak, hogy fogyassz belőle minden hónapban. Van belőle többféle, vörös lencse, barna lencse, zöld lencse és fekete lencse is.
A lencse vitaminokban gazdag, A, B1, B2, B9, B11, magnézium, foszfor, folsav, kalcium, vas, sink és kálium forrás is. A jó szénhidrát csoportba tartozik, lassan szívódik fel. Magas fehérjetartalommal bír, méghozzá könnyen emészthető fehérje van benne. Segíti a test méregtelenítő folyamatait és emellett pedig ízletes és laktató is.
Hogy is szól az Újévi lencse babona?
A babona szerint, ha Újév első napján lencsét eszünk, akkor sok pénzünk lesz az évben! Szerencsehozó és az apró szemei a pénzt szimbolizálják, tehát minél több szemet eszünk, annál több pénz/szerencse lesz a zsebünkben. Én tapasztaltam olyat is, hogy a Szilveszter éjfél után egy társaságban mindenki lencsét szórt a másik kabátzsebébe 🙂 Én nem vagyok semminek az elrontója, lássunk hát egy szuper lencsefőzelék receptet, amivel megalapozzuk a 2023-as év szerencséjét és sikereit.
Lencsefőzelék kókusztejjel
Természetesen olyan receptet kerestem Neked, amiben ott van a másik kihagyhatatlan hozzávalóm is, a kókusztej. Köszönöm a receptet az izeselet.hu oldalnak.
Hozzávalók:
- 1 ek vaj
- 3 ek olíva olaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk currypor
- 1-2 babérlevél
- 30 dkg átmosott lencse
- 1,2 l alaplé
- 1 dl kókusztej
- só, frissen őrölt bors
- fél lime leve
- tálaláshoz friss petrezselyem vagy korianderzöld
- egy édeskömény gumó negyede, 1 centisre aprítva
Elkészítés:
- Olvaszd fel a vajat közepes lángon egy 2-3 literes edényben az olívaolajjal együtt.
- Szórd rá a hagymát, sózd meg ízlés szerint és párold puhára (4-5 perc).
- Locsold meg egy-egy kanál vízzel, hogy gyorsabban puhuljon.
- Reszeld rá a fokhagymát, fűszerezd curryporral és pár percig pirítsd.
- Keverd hozzá a lencsét, öntsd fel az alaplével és dobd bele a babérleveleket.
- 40-45 perc alatt főzd puhára, majd ha ez megvolt, akkor ízlés szerint sózd meg.
- Vegyél ki egy merőkanálnyit belőle és pürésítsd a kókusztejjel, majd ezt keverd vissza az alaphoz.
- Hevíts fel egy serpenyőt, locsold meg 1-2 kanál olíva olajjal és az édesköményt pirítsd rajta 2-3 percig, majd sózd meg azt is, finoman. Tálalás előtt keverd a főzelékhez.
- A kész főzelékhez adj friss fűszereket és ízesítsd még a lime levével.
Jó étvágyat kívánok hozzá, és persze sok-sok szerencsét Neked a 2023-as évre! 🙂
Ölel, Dóri