Kosár

100% bio, magyar kozmetikumok

15.000 Ft felett INGYENES szállítás

Kókuszolaj – Tudományosan igazolt tények

Kókuszolaj az immunrendszer erősítéséért. Kutatások és más információk.

Mit tudunk a kókuszolajról / kókuszzsírról?

Azt, hogy egy természetes, rendkívül széles módon felhasználható növényi olaj. Sokféleképp megtalálható az üzletek polcain, de mi most csak a szűz kókuszolaj tulajdonságait vizsgáljuk meg. A szűz kókuszolaj mechanikus úton előállított olaj, mely nem esett át sem finomítás, sem színtelenítés, sem szagtalanítás folyamatán, valamint nem hidrogénezték. Minden egyéb kókuszolaj amit valamilyen módon módosítottak a természetes előfordulásához képest, az már finomított kókuszolajnak minősül, ezáltal egy gyengébb minőséget és alacsonyabb hatásfokot tud nyújtani.

Mire jó a kókuszolaj?

Ennek a bejegyzésnek sosem lenne vége, ha mindent felsorolnánk, de néhány tudományos kutatás eredményét mindenképp szeretném közzé tenni.

  • Fogyás & zsigeri zsír csökkentés kókuszolajjal

A zsigeri zsír az, ami nem a bőrfelszín alatt, hanem a szerveken és az érfalon rakódik le, ezzel helyezve kilátásba egy sor egészségügyi kockázatot. Többnyire kéz a kézben jár a zsigeri zsír felhalmozódása és a túlsúly is egyébként, de a kutatás központjában a zsigeri zsírcsökkenés van most.

A kutatás 20 túlsúllyal küzdő, de alapvetően egészséges maláj egyén reakcióját vizsgálta, hogy miképp reagál a szervezet napi 3x 10g kókuszolaj bevitelére. A kutatásban résztvevők 4 héten át a főétkezések előtt 10 g szűz kókuszolajat vettük magukhoz, miközben minden egyéb szokásuk (ide értve az étkezést és a testmozgást) változatlan maradt a megszokott napi rutinjukhoz képest.

A kutatás igazolta, hogy négy hét elteltével a férfiak derékbősége átlagosan 1,61 hüvelykkel (2,61 cm), a nőké átlagosan 1,2 hüvelykkel (3,00 cm) csökkent. Az átlagos súlyvesztés összesen 0,5 lb (0,23 kg), férfiak esetében 1,2 lb (0,54 kg), itt fontos figyelembe venni, hogy a férfiak anyagcseréje általában aktívabb.

Eredmény:

A kutatás kimondta, hogy a VCO (Virgin Coconut Oil = szűz kókuszolaj) hatékony a testzsír és zsigeri zsír csökkentésére, főleg férfiaknál, emellett kimondta, hogy fogyasztása jó hatással van az emberi szervezetre.

  • Az anyagcsere egyensúly érdekében és hasi zsír ellen

Úgy tűnik, hogy a kókuszdióolaj segít a túlsúlyos embereknek a hasi zsír elvesztésében. A kutatások rávilágítottak, hogy a kókuszolaj fogyasztása legalább ideiglenesen növeli az anyagcserét, ami azt jelenti, hogy 14 napon túl normalizálódik a zsíranyag csere, addig viszont gyorsul. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nagyobb túlsúly esetén egy megfontolt és alaposan összeállított diéta segítségével felgyorsíthatóvá válik a kezdeti súlyvesztés.

  • Az egészséges agyműködésért és az Alzheimer kór kezelése

A kókuszolaj egészséges telített zsírokban gazdag, amelyek különféle hatásokkal bírnak. Ezek a zsírok elősegíthetik a zsírégetést, és energiát biztosítanak a testnek egészének. Emelik a vér HDL-koleszterinszintjét is, ami a csökkent szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Az étrendben a legtöbb zsírt hosszú láncú triglicerideknek nevezik, a kókuszdióolajban található zsírokat közepes láncú triglicerideknek (MCT) nevezik. Ez azt jelenti, hogy a zsírsavak rövidebbek, mint a legtöbb zsírsavnál tapasztalható. (link) Az ilyen típusú zsírok fogyasztáskor egyenesen a májba jutnak, ahol gyors energiaforrássá alakulnak át, vagy pedig ketonok képződnek belőlük. A ketonok hatalmas előnyökkel járhatnak az agy számára, és az epilepsziának, az Alzheimer-kórnak és más állapotoknak a kezelésében tanulmányozzák.

A ketonokról picit bővebben:

A szerevezetnek a szénhidrátok adnak energiát, viszont ha ebből nem kap eleget, akkor a zsírt kezdi el bontani. Az emberi szervezet a szénhidrátokat glükóz formájában használja fel. Az agynak energiaforrásként glükózra van szüksége, mivel a zsírt nem tudja felhasználni erre a célra. Emiatt a vérben lévő glükóz szintjét állandóan az optimális szinten kell tartani. Ahogy a testünk elégeti a zsírt, úgy ketonok termelődnek a májban. Ezt a folyamatot nevezzük ketózisnak. És itt jön képbe a kókuszolaj, ami ezt a zsíranyagcserét igyekszik optimalizálni, így a máj kiválasztási folyamatait is segíti.

Az új diétás őrület, a zsíranyagcsere gyorsításon alapuló ketogén diéta egyébként nagyfokú körültekintést igényel, különösen ha cukorbetegséggel diagnosztizáltak vagy felmerült a gyanú. Ezekben az esetekben semmiképp se kezdj bele.

  • Kókuszolajos öblögetés

A kókuszolaj tökéletesen alkalmas a szájhigéné fenntartására, ami már csak azért is fontos, mert leginkább légzőszerveinken és a bőrön keresztül kerülnek a véráramunkba különféle vírusok, baktériumok. Namost a kókuszolajos öblögetés kihúzza ezeket a szervezetből, mi több, bizonyítottan csökkenti a plakkot, lerakódásokat, illetve frissebb leheletet biztosít.

A kutatás háttere:

Az olajhúzó vagy az olajöblítés terápia egy olyan tradícionális eljárás, amelynek során a szájüreg olajjal kerül átöblítésre. Ez a metódus feltehetőleg gyógyítja a szájüregi és kapcsolódó betegségeket/tüneteket, de a bizonyíték minimális volt erre. A szezám olajjal és a napraforgóolajjal történő olajhúzásról kimutatták, hogy csökkenti a plakkokkal kapcsolatos ínygyulladást, azonban kevésbé gazdag összetételűek, mint a kókuszolaj. A kókuszolaj könnyen hozzáférhető étkezési olaj, egyedülállóságát a közepes láncú zsírsavainak köszönheti, melyek 45-50% -a laurinsav. A laurinsav bizonyítottan gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatást fejt ki. A kókuszdióolaj használatával történő öblögetés előnyeiről 2018-ig nem készült tanulmány. Tehát egy kísérleti tanulmányt terveztek a kókuszdió-olaj húzásának a plakk által kiváltott ínygyulladásra gyakorolt ​​hatásának felmérésére.

A tanulmány célja a kókuszolaj öblögetés hatása a plakkképződésre és a plakk-indukált ínygyulladásra. A vizsgálatba 60 embert vontak be, fiúkat és lányokat, 16-18 éves korosztályban. Plakk által kiváltott ínygyulladást kezeltek, az olajhúzást pedig szájhigiénés rutinjukba illesztették a vizsgálati idő 30 napja alatt. Az alanyok plakk- és ínyérték-mutatóit a kiindulási napokban mérték és értékelték, majd elemezték az eredményt.

EREDMÉNYEK: A plakk és az ínymutató index statisztikailag szignifikáns csökkenését figyelték meg a 7. naptól kezdve, és a pontszámok továbbra is csökkentek a vizsgálat ideje alatt. KÖVETKEZTETÉS: Az olajhúzás kókuszdióolajjal hatékony eljárás lehet a plakkképződés és a plakk által kiváltott ínygyulladás csökkentésében.

A kókuszolaj összetétele:

Antioxidánsok, közepes láncú zsírsavak, Laurinsav, Kaprilsav, Dekánsav.

Ennek a gazdag összetételnek köszönhetően még számos területen alkalmazhatjuk sikerrel az élet fájának gyümölcsét:

 

A kókuszolaj elképesztő tulajdonságai
A kókuszolaj elképesztő tulajdonságai

A kókuszolaj bizonyított már és bizonyít is a bőrápolás különböző területein, például számos bőrbetegség ellen, így az ekcéma, rosacea, striák ellen is hatásosnak találták.

Hajápolásban betöltött szerepe nem elhanyagolható, segítségével a roncsolt haj visszanyerheti egészséges szerkezetét, védi a hajat a kiszáradástól, fényvédelmet biztosít. A korpás fejbőr kezelésében is segítséget nyújt.

A kókuszt előszeretettel alkalmazzák az aromaterápiában is, nyugtató, kellemes illata az idegrendszerre is jó hatással van. A stresszkezelés során egy kellemes masszázzsal összekötve valódi lelki felüdülést ígér.

A kókuszolaj egészségre gyakorolt hatását, ami a zsíranyagcserét illeti már fentebb részleteztük. Ugyanakkor nem beszéltünk immunerősítő szerepéről. Antibakteriális és vírusölő tulajdonságának hála a betegségek megelőzésében valamint kezelésükben is jó célt szolgál.

A táplálkozások jó kiegészítője lehet, a konyhában is számos módját találhatjuk a felhasználásának. Semleges íze miatt bármilyen étel hű támogatója tud lenni bármilyen eljárással készüljön is az. A sütést/főzést is jól viseli, ezt a tulajdonságát is közepes láncú zsírsavjainak köszönheti.

A kókuszolaj esetében nagyon fontos, hogy finomítatlan, extra szűz formában kerüljön felhasználásra, hiszen finomított változatai a fenti előnyök hordozására nem, vagy nem úgy képesek.

Ha szeretnéd kipróbálni saját magadon mit tud ez a trópusi egészségbomba, akkor termékeink közül kezdd például a Bio Coco Szájvízzel, és/vagy a DCK Extra szűz kókuszolajjal. (A téli, vírusokkal tűzdelt hónapokban érdemes megfontolni a kókuszolajos öblögetést, világjárvány ide-vagy oda.)

Az egyes termékeink oldalain megtalálod a hozzájuk kapcsolódó blogbejegyzéseket is, melyek segítenek majd eligazodni abban, hogy mely kókuszolaj készítmény lesz a leghasznosabb számodra. Amennyiben még ezután is kérdésed merülne fel, nyugodtan írj nekünk Instagramon!

Csatlakozz a közösséghez!

Iratkozz fel hírlevelünkre, elsők között értesülhetsz az akciókról és hírekről. 

Szia, örülünk, hogy itt vagy! 💚

SZEREZZ 10% KEDVEZMÉNYT!

Csatlakozz a Kókuszközösséghez extra ajánlatokért és 10% kedvezményért első vásárlásodra.

Nem küldünk spamet, bármikor leiratkozhatsz.