Kosár

100% bio, magyar kozmetikumok

15.000 Ft felett INGYENES szállítás

A kollagén szerepe a vegán szépségápolásban

Mi az a kollagén és létezik-e belőle vegán verzió?

A kollagén a szervezetünkben létfontosságú szerepet tölt be. A szemünk 90%-át, az inak 80%-át, a bőr és a porcok 60-80%-át, a csontjaink 30%-át, és az izomtömegünk 5-10%-át is a kollagén fehérje alkotja. Ha a kollagén szóba kerül, mindenki a bőr szépségére és egészségére gondol, ami nem is csoda.

kollagén az emberi szervezetben leggyakrabban fellelhető protein. Ahogy a szervezet idősödik, a kollagénszintézis (kollagén előállítás) természetes módon lelassul. A hormonális változások, az alkohol fogyasztás, a nem megfelelő életmód folytatása, a hidrogénezett olajok fogyasztása, de az oxidatív stressz, az UV-sugárzás, vagy bizonyos traumák is előidézhetik a kollagéntermelés lassulását, a szervezet természetes öregedési folyamatai mellett.

Ilyenkor nyúlunk jellemzően kollagén étrend-kiegészítőkhöz. De miért?

A kollagén bőrre gyakorolt hatása

  • Felel a bőr rugalmasságáért, teltségéért.
  • Növeli a bőr hidratáltságát, csökkenti/késlelteti a ráncok mélységét.
  • Növeli az UV sugárzással szembeni védekezőképességet.

Korunk “fiatalságkultuszának” részeként tehát a csapból is az folyik, hogy indokolt lenne odafigyelni a szervezet kollagén-állományára. Ez igaz is, de ha vegán szépségápolási rutinod van, nehezen találsz majd, sőt, nem találsz majd olyan kollagén étrendkiegészítőt, ami vegán volna. A szépség persze csak egy dolog, a kollagén létfontosságú szerepet tölt be a sejtjeink, porcaink, ízületeink felépítésében is.

A kollagént viszont elsősorban a tehenek csontjából, bőréből és porcaiból nyerik ki. Létezik már hal kollagén is, de az csak egyes típusú kollagént tartalmaz, koránt sem olyan összetett tehát, mint a marha kollagén.

A kollagént élelmiszerekkel csekély mennyiségben tudjuk bevinni, a legjobb, ha a szervezet maga állítja elő. Számos táplálékkiegészítő tartalmaz kollagént, vagy direkt hidrolizált kollagén kapszulaként is bevihetők, ezek azonban a fent említettek miatt nem vegán készítmények.

A kollagéntermelés serkentése természetesen

Ha vegán életmódot folytatsz, vagy megalkuvásra leszel kénytelen a kollagén étrendkiegészítők kapcsán, vagy a természetes kollagéntermelés kerül a fókuszba. Utóbbi esetben nehezen nyomon követhető igyekezeteid sikeressége, de a jó hír, hogy betárazhatsz a fehérjéket -köztük a kollagént is alkotó- aminosavakból. A kollagén mintegy 30%-át a glicin nevű aminosav alkotja, ami egy algában is igen jó arányban van jelen. Nézzük csak meg közelebbről!

Spirulina és acerola, mint vegán “kollagén”-forrás

A spirulina csaknem 70%-ban teljesértékű proteinből áll, és az is elmondható róla, hogy megfelelő arányban tartalmazz esszenciális aminosavat.  A szervezetünk saját működésének stabilitásához elengedhetetlen a fehérje-szintézis. Ez azonban csak úgy valósul meg, ha az élelmiszerek minden protein összetevője jelen van. Ha ez a kritérium nem teljesül, a bevitt aminosavak nem kerülnek felhasználásra, beépítésre, így haszontalanná válnak a szervezet számára. A spirulina olyan formában tartalmazza a szükséges aminosavakat, melyek könnyen emészthetők, jó felszívódásúak, így a szervezet számára is hasznosíthatók.

A spirulina esszenciális aminosavai: 

Isoleucin, leucin, lysin, methionin, phenylalanin, threonin, tryptophan, histidin és valin. Ők azok az aminosavak, akik a szervezet stabil működéséért felelnek, az agyműködéstől kezdve a vérszállításon át az emésztés hatékonyságáig. Ne menjünk nagyon bele a biokémiába, elég annyit tudni, hogy ha a fentiek közül valamiből hiány van, megborul a szervezet normál működése. Az esszenciális aminosavak mellett vessük a tekintetünket a nem esszenciális aminosavakra. (Nem esszenciális nem egyenlő azzal, hogy nem fontos, sokkal inkább arról van szó, hogy a szervezet maga is könnyűszerrel előállítja, ha egyensúlyban van.)

Nem esszenciális aminosavak:

A sejtfal erősítő Alanin, a vér méregtelenítését segítő arginin, az aszpartámsav, mely a szénhidrát energiává alakulásában tölt be fontos szerepet. A cystin a vércukor és a szénhidrát metabolizmus miatt fontos, a glutaminsav a mentális egészség fenntartásában elengedhetetlen. A glycin egyfajta “logisztikus”, a sejtek energia és oxigén optimalizálását intézi, a prolin a glutamin előanyaga, a serin az idegek védőburkának létrehozásában segédkezik, a tyrosin pedig lassítja a sejtek öregedését, a haj-bőr-köröm egészségét igyekszik fenntartani.

Természetes módon rendkívül széles spektrumú vitamin ellátmányt is a szervezetedbe juttathatsz vele, és ha már vitamin, jöjjön az…

 Az acerola

A C-vitamin kiemelt védelmi szerepet tölt be az emberi szervezetben. Antioxidáns hatásának köszönhetően semlegesíti a káros szabad gyököket, amelyek a sejtek öregedését vagy rákos elfajulását idézik elő.

Az acerola vitaminokban dúskáló antioxidáns, mely serkenti a kollagénképződést, ez által a bőr egyensúlyi állapotát segíti. A kollagénképződést magas C-vitamin tartalmának köszönhetően serkenti, illetve ásványianyag-tartalma a szabadgyökök ellen jótékony hatású.

Veszélye, hogy táplálékkiegészítőként a szervezetbe juttatva könnyen kialakulhat C-vitamin túladagolás, ezért acerola tartalmú extra vitaminbevitel esetében általánosan nem ajánlott magas dózisú C-vitamin szedése ha a szervezet alapvetően egészséges. (Egyes betegségeknél kiemelt terápia az extrém magas C-vitamin dózis infúzió által, ez azonban kizárólag kontroll alatt végezhető.)

Félre nem értdendő dolog, hogy a fentiek kizárólag étrendkiegészítő szedésére érvényesek, az élelmiszerrel bevitt C-vitamin normál körülmények között nem halmozódik fel, túladagolás nem alakulhat ki.

Jótanács: Válassz olyan komplex C-vitamin készítményt, amely nem pusztán aszkorbinsavból áll, hanem flavonoidokat, heszperidint és rutint is tartalmaz. A C-vitamin ugyanis csak ezekkel együtt képes eredményesen felszívódni és hasznosulni. Az acerola-por például tökéletes választás, nem csak felszívódás és hasznosulás, de a kollagén-szintézis szempontjából is.

Kollagéntermelést segítő ételek

Leveles zöldek

Spenót, madársaláta fodros kel, kelkáposzta, és a káposzta minden mennyiségben. C-vitamin tartalmuk miatt az I. típusú kollagén előállításához szükséges, amely a szervezetben a leggyakoribb kollagén.

Tökmag

Cinktartalma révén járul hozzá az immunrendszer normál működéséhez és a kollagénszintézishez. A tökmag gazdag mangánbanmagnéziumbanrézbencinkben és vasban, a vitaminok közül pedig C-, E-, K-vitamint és B-vitaminokat is találhatunk benne!

A tökmagban lévő B-vitaminok és egészséges zsírsavak hozzájárulhatnak az idegrendszer jobb működéséhez is. A triptofán mellett a tökmag és a tökmagolaj melatonint is tartalmaz. Ez a vegyület nélkülözhetetlen az alvás és ébrenlét egyensúlyához, a könnyű és nyugodt alvás garanciája.

Kókuszolaj

A kókuszolaj a bőr legmélyebb rétegeibe jutva képes segíteni a kollagén szintézist, így segíthet a ráncok megelőzésében, mélységük csökkentésében. Külsőleg-belsőleg alkalmazható, ellentétben az étrendkiegészítőkkel. A kókuszolaj zsírsavai irányító szerepet töltenek be az immunsejtek működésében, fogyasztása a szervezet optimális működését segítheti elő, melyet számos kutatás igazolt már. Az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatások, a szív- és érrendszer egészségének fenntartása és a vitaminok kiváló felszívódása köszönhető neki, ha organikus, tiszta forrásból származó, valódi kókuszolaj kerül a tényérodra.

Fokhagyma

A fokhagyma gyakorlatilag egy szuperélelmiszer, amely gazdag többek közt kénben, amelyről feltételezik, hogy felgyorsítja a szervezet kollagénszintézisét. A fokhagyma tápláló és finom kiegészítést is kínál szinte minden ételhez, a levesektől a szószokig és a salátaöntetig, és azon túl.

Kollagén – felszívódik-e a bőrön át?

Igen és nem. Igen, felszívódni felszívódik, de pont nem csinál semmit a kötőszövettel. A bőr vízháztartását segíti, ha krémként viszed fel, de a bőr mélyebb rétegeibe kozmetikumok útján nem jut el. A kollagén akkor tud hatást kiváltani, ha a szervezet maga állítja elő a bevitt minőségi tápanyagokból.

Elméletileg működhetne a dolog, de a kollagénmolekulák túl nagyok ahhoz, hogy a bőr epidermis rétegein áthatolva a dermis rétegig eljusson és beépüljön. Tehát hiába használsz kollagén tartalmú krémet, azzal csak az epidermis rétegek vízháztartását segíted. Ez sem rossz, sőt, fontos, hogy a bőr vízháztartása rendben legyen, de ne legyenek illúzióid. Az örök fiatalság kulcsa valószínűleg az egészséges tápanyag- és folyadékbevitel, és a stresszmentes, mozgásban gazdag életmód.

A kollagén biokémiai és élettani értelmezése

Biokémiai értelmezés szerint vegán kollagén tehát nem létezik. Olyan étrend vagy étrendkiegészítők azonban alkalmazhatók, melyek segítik a szervezet kollagéntermelő képességét.

Vegán szépségápolás kollagén nélkül

Megoldható. Figyelj oda az étkezésedre, lehetőség szerint fogyassz minél vitamindúsabb ételeket, és figyelj oda a fehérjeforrásaidra, vegán étrend esetén különösen! A teljesértékű tápanyagok bevitele optimálisan tartja a szervezet működését, és ha nem terheled káros anyagokkal az immunrendszered (vegyi anyagok, tartósítószerek, alkohol, dohányzás), akkor a szervezet egészséges folyamatai is végbe tudnak menni. A fenntartható szépségért nem kell szenvedni, egy kis odafigyeléssel egészséges, problémamentes bőr érhető el. Kerüld a szárító hatóanyagokat külsőleg-belsőleg, jógázz, mozogj, figyelj a tested jelzéseire, fogyassz sok folyadékot, és a tested meghálálja majd a gondoskodást.

Remélem tudtam segíteni és választ kaptál a kérdéseidre! Ha maradt még kérdésed, írj nekünk bátran instagramon vagy facebookon!

Csatlakozz a közösséghez!

Iratkozz fel hírlevelünkre, elsők között értesülhetsz az akciókról és hírekről. 

Szia, örülünk, hogy itt vagy! 💚

SZEREZZ 10% KEDVEZMÉNYT!

Csatlakozz a Kókuszközösséghez extra ajánlatokért és 10% kedvezményért első vásárlásodra.

Nem küldünk spamet, bármikor leiratkozhatsz.